Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje

Tenerife

Waar denk jij aan als je aan vakantie denkt? Als jij droomt over heerlijk weer, prachtige natuur en mooie accommodaties, dan is Spanje vast en zeker jouw favoriet! Spanje is niet voor niets één van de meest populaire vakantielanden. Jaarlijks ontvangt dit land miljoenen toeristen die maar één ding willen: genieten van de Spaanse cultuur, de mooie bezienswaardigheden, het heerlijke klimaat en de prachtige natuur.

Dat Spanje een favoriete bestemming is voor een ideale zonvakantie, weten we allemaal. Maar wat maakt Spanje nou zo geliefd? We vertellen je er graag alles over! Met name de Spaanse Costa’s aan de Middellandse Zee zijn erg populair en zorgen voor vermaak voor zowel jong als oud. Maar ook de temperamentvolle steden en de overheerlijke tapas zorgen voor een ultieme vakantiebeleving. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Balearen, de eilanden in de Middellandse Zee, en de Canarische eilanden. Ben jij klaar voor jouw perfecte en ultieme vakantie in Spanje?   

Vakantie in Spanje – Algemeen

Spanje ligt in het zuidwesten van Europa en heeft ruim 50 miljoen inwoners. De diversiteit van het land uit zich in de zeer uiteenlopende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Zo heb je pittoreske vissersdorpen boordevol historie, maar ook de zonovergoten bruisende badplaatsen en kosmopolitische steden. En naast de Spaanse taal (het Castiliaans), zijn Catalaans, Baskisch en Galicisch zogenaamde ‘co-officiële’ talen van het land.

Spanjaarden houden van lekker eten en dat doen ze maar liefst vijf keer per dag! Ze eten later dan gemiddeld in Europa. Ze lunchen tussen 14.00 uur en 16.00 uur. En de avondmaaltijd wordt ‘s winters rond half negen en ‘s zomers vaak pas om half tien gebruikt. Eetgelegenheden gaan in Spanje dan ook later open. Bij een vakantie in Spanje is het goed om daar rekening mee te houden! Bekende Spaanse gerechten zijn natuurlijk de tapas, paella, tortillas en niet te vergeten de jamon Ibérico.
   

huis huren spanje gastronomie

Vanwege de veelzijdigheid van het land, trekt Spanje allerlei soorten toeristen. Door de vele uitgaansgelegenheden, brengen veel jongeren hun vakantie door in Spanje. Een bekend uitgaansgebied is natuurlijk Lloret de Mar aan de Costa Brava. Maar ook bij gezinnen en ouderen is Spanje erg geliefd.

Meer weten over het eten en drinken in Spanje? Lees dan nu ook onze handige gids over de Spaanse maaltijden – van het ontbijt tot de late snacks

Wat mag je verwachten van een vakantie in Spanje?

Er zijn enorm veel redenen om te kiezen voor een vakantie in Spanje. Het land is natuurlijk bekend vanwege het geweldige klimaat aan de oostkust waardoor veel toeristen deze regio als de perfecte uitvalbasis zien. Op de adembenemende stranden kun je je dagen zonnebadend doorbrengen of ‘s avonds genieten van een heerlijke wandeling. De prachtige Spaanse Costa’s, zoals de Costa Brava, de Costa Maresme, Costa Blanca en de Costa Dorada bieden een mix van pittoreske dorpjes en levendige badplaatsen zoals Blanes, Tossa de Mar, Denia, Calpe, Javea, Sant Antoni de Calonge, Playa d´Aro, Palamos en natuurlijk Lloret de Mar.

Ook kun je een bezoek brengen aan verschillende prachtige plaatsen, zoals Barcelona of Gerona. De Spaanse eilanden zijn ook erg populair onder de toeristen, denk maar aan Mallorca, Ibiza en Menorca. En vergeet Tenerife niet! Kortom, er is voor elk wat wils! Hieronder benoemen we nog een keer onze belangrijkste redenen om te kiezen voor een vakantie in Spanje.

1. Genieten van het gunstige klimaat

Spanje kent drie klimaatgebieden. Het noorden en noordwesten heeft een zeeklimaat, het centrale binnenland heeft een landklimaat en de eilanden en de kustgebieden in het zuiden en oosten hebben een mediterraan klimaat. Voor de kustgebieden van Spanje is er grotendeels sprake van een warm mediterraan klimaat, met milde nattere winters en warme droge zomers. De Middellandse Zee heeft in de winter een verwarmend effect op de streek. Dit wordt versterkt door de aanwezigheid van bergen en heuvels achter de Costa’s die de warmte van de zee vasthouden en de kou uit het binnenland tegenhouden in de winter.

In de zomer betekent een vakantie aan de Spaanse Costa’s vrijwel gegarandeerd warm en droog weer. Wist je dat Spanje bijna 300 zonnedagen per jaar heeft? Vanwege het gunstige klimaat is Spanje één van de meest populaire vakantiebestemmingen voor veel Nederlanders. Het is vooral het milde klimaat dat ervoor zorgt dat jaarlijks tussen de 2 en 3 miljoen Nederlanders kiezen voor een vakantie in Spanje

2. Zonnebaden op de mooiste stranden tijdens jouw vakantie in Spanje

Spanje heeft natuurlijk veel meer te bieden dan alleen maar mooie stranden. Toch zijn de prachtige stranden wel één van de doorslaggevende redenen waarom veel mensen kiezen voor een vakantie in Spanje. Veel van de stranden aan de Costa Brava zijn echt adembenemend, met helder water en fijn parelwitzand. Op deze prachtige, paradijselijke stranden kun je de hele dag kunt vertoeven en genieten van de zon, een lekkere picknick, een leuk boek en verfrissend water.

Er zijn veel idyllische strandjes waar je heerlijk de zee in kunt. En grote kliffen en indrukwekkende baaien met kraakhelder water. In de avond maak je een strandwandeling of bezoek je een van de beste strandfeesten. Wat het mooiste is aan de Spaanse stranden, is dat ze variëren van kleine kiezels tot lange gouden zandstranden met azuurblauw, kristalhelder en schoon water. Op de Canarische Eilanden vind je echt adembenemende stranden met sublieme omstandigheden.

Er is in Spanje een strand voor iedereen! Wil jij tijdens jouw vakantie relaxen op een adembenemend strand? Dan zit je in Spanje altijd goed. Een ligbed en een boek erbij en jouw droomvakantie in Spanje kan beginnen. Dat wordt ultiem ontspannen! Voor welk type strand jij ook kiest, je kijkt er altijd je ogen uit.

3. Er valt veel te ontdekken aan de Spaanse Costa’s

Genieten van zon, zee en strand doe je natuurlijk aan één van de Spaanse Costa’s. Kenmerkend voor de Spaanse Costa’s zijn de uitgestrekte zandstranden, het helderblauwe water en de mooie rotsen. Geniet van de zon en de tropische sfeer op een gezellig terrasje. Of maak een wandeling in één van de schilderachtige dorpjes, oude stadjes of mooie natuurparken. Kies je voor een afwisselende vakantie in Spanje? Dan kies je voor de Spaanse Costa’s.

De Costa’s hebben de harten van miljoenen jaarlijkse bezoekers veroverd. Toeristen van over heel de wereld komen jaarlijks naar de Spaanse Costa’s. Wat maakt deze regio nou zo populair? De combinatie van aangename temperaturen gedurende het hele jaar en weinig neerslag in de zomer maakt dat de Costa’s een ideale bestemming zijn voor zonliefhebbers. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan de kleine vissersdorpjes en pittoreske verborgen stadjes, bekende steden als Barcelona, Salou, Blanes, Callela en de uitgaansgelegenheden in Lloret de Mar. Liever genieten van het adembenemende natuurschoon? De oostkust staat bekend om haar vele prachtige baaien en grotten, glooiende heuvels en wildreservaten. Of ontdek de vele culturele bezienswaardigheden. Wat wil je nog meer? Tijdens jouw vakantie in Spanje hoef je je in ieder geval niet te vervelen

4. ‘La vida buena’ op de Spaanse eilanden

Jouw vakantie in Spanje kun je natuurlijk ook doorbrengen op één van de  Spaanse eilanden! Ook hier geniet je volop van het Spaanse leven, ofwel ‘la vida buena’. Veel mensen zijn een beetje verliefd op de Balearen met de hoofdeilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera. Deze prachtige eilanden liggen op ongeveer 90 tot 200 km ten oosten van het Spaanse vasteland en bieden volop zon, zee en strand. Ibiza staat natuurlijk bekend als hét feesteiland. Op Mallorca kunnen zowel de feestgangers als de rustzoekers terecht. En Menorca is een rustig eiland en zeer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen.

Ook de Canarische eilanden horen bij Spanje, maar deze liggen in de Atlantische Oceaan. Vanwege de ligging en het aangename klimaat zijn Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en Tenerife favoriete vakantiebestemmingen. Deze eilanden kennen een subtropisch klimaat vanwege de ligging aan de Afrikaanse kust. De Canarische eilanden zijn daarom het hele jaar door geschikt voor een zonvakantie! Kortom, de Spaanse eilanden zijn voor veel mensen een goede reden om te kiezen voor een vakantie in Spanje!

De Balearen

5. Pittoreske dorpjes en kosmopolitische steden

Bij een vakantie in Spanje hoort natuurlijk ook een bezoek aan de vele mooie en pittoreske dorpjes. Aan de Costa Brava bijvoorbeeld, zijn deze dorpjes zeker de moeite waard om te bezichtigen: Calella de Palafrugell met haar witte huisjes en smalle straatjes, het havenstadje L’estartit, het Middeleeuwse dorpje Pals, het authentieke Rosas en Tossa de Mar met de oude binnenstad. Aan de Costa Maresme bezoek je het slaperige kustplaatsje Sant Pol de Mar of Alella met haar wijngaarden. Maar Spanje heeft nog veel meer idyllische dorpjes, zoals bijvoorbeeld de witte dorpjes van Andalusië, Frías het kleinste dorpje van Spanje of Setenil de Las Bodegas waar de huizen onder een rotsrichel zijn gebouwd. Wil je meer weten over de meest pittoreske dorpjes van Spanje? Lees dan ons blog: Op zoek naar de mooiste dorpjes van Spanje!

Heb je zin om tijdens je vakantie in Spanje een dagje te gaan shoppen in een grotere stad? Of wil je liever de prachtige architectuur gaan bezichtigen? De volgende Spaanse steden zijn het bezoeken meer dan waard! Op nummer één staat natuurlijk de hoofdstad Madrid. Of breng een bezoek aan Barcelona, Valencia, Granada, Sevilla of Bilbao. In ons blog ‘Een overzicht van de 10 mooiste steden van Spanje’ schreven we al eerder over deze steden.

6. Bezienswaardigheden om te ontdekken

Naast zon, zee, strand en de prachtige natuur heeft Spanje veel bezienswaardigheden die je zeker gezien wilt hebben. Bij de Cap de Creus aan de Costa Brava is een natuurpark en het is er ideaal voor duikers. De kathedraal van Gerona met het prachtige uitzicht over de stad wil je ook niet missen. Of wat dacht je van Barcelona met de Sagrada Familia, de gezellige boulevard de Ramblas, de gevel van Casa Batlló met het prachtige mozaïekwerk of het Picasso museum?

Ook het traditionele vissersdorp Moraira aan de Costa Blanca is een populaire plek om te bezoeken. De uitkijktoren van Moraira is één van de meest bekende bezienswaardigheden van deze plaats. Maar ook de markt wordt veel bezocht. Probeer ook eens het plaatsje Cadiz. Dit is de oudste stad van West-Europa. Wil je liever de rust opzoeken tijdens je vakantie in Spanje? Spanje heeft maar liefst 14 nationale parken om te verkennen en om prachtige foto’s te maken! Er is voor iedereen wat te beleven. Ben jij er klaar voor om Spanje te ontdekken?

7. 1.001 activiteiten tijdens jouw vakantie in Spanje

Met een kustlijn van meer dan 8000 kilometer moet je echt de geweldige zeilmogelijkheden van Spanje proberen – het is hier immers niet voor niets een nationale sport! Liever een middagje windsurfen, duiken in de rijke onderwaterwereld of genieten van een fiets- of wandeltocht ? Het kan allemaal.

Bij de Canarische eilanden is duiken een bijzondere ervaring. Ontdek een gevarieerd en rijk  onderwaterleven met vele vissoorten en vulkanische rotsen die de vorm hebben van gigantische paddenstoelen. Mallorca is een populaire bestemming om te gaan fietsen. Race door de amandelboomgaarden, put je uit in de zware beklimmingen van de Serra de Tramuntana of fiets op je gemak langs de mooie kust.

Ben je meer een wandelliefhebber? In het natuurpark Cap de Creus aan de Costa Brava kijk je je ogen uit dankzij de ruige kliffen, beboste gebieden, weelderige weiden en rustige baaien. Heb je meer zin in een dagje waterpret? Dan mag een bezoek aan Waterworld in Lloret de Mar niet ontbreken. In dit grootste waterpark van Europa vind je een uitgebreid aanbod aan waterattracties, glijbanen, zwembaden, een golfslagbad en jacuzzi´s. Voor de sportieve vakantieganger is er dus meer dan genoeg te beleven tijdens je vakantie in Spanje!

8. Geweldige accommodatie mogelijkheden

Jouw optimale vakantie in Spanje maak je helemaal af met het huren van een mooie vakantievilla. Of je nu moet bijkomen van één van de vele sportieve activiteiten, van een avondje feesten in Lloret de Mar of gewoon lekker een siësta wilt doen aan je eigen privé zwembad, een villa of vakantiehuis in Spanje is een perfecte én betaalbare oplossing. Spanje is namelijk één van de goedkoopste bestemmingen om op vakantie te gaan binnen Europa. De appartementen, vakantiehuizen en villa’s zijn goedkoop en betaalbaar. Er is niets fijner dan wakker worden in je eigen privé villa, in Spanje, in het zonnetje op jouw eigen terras langs het zwembad. Of je nu wilt verblijven aan de Spaanse Costa’s of op een van de Spaanse eilanden, er is altijd wel een vakantiehuis te vinden die aan ieders eisen voldoet!

Jullie eigen privé villa

****************************************************

Reden te over dus om een bezoek te brengen aan dit prachtige vakantieland! Wil je graag meer te weten komen over het huren van een vakantiehuis aan de Spaanse kust? Neem dan gerust een kijkje op de website van Clubvillamar, als echte Spanje experts hebben wij zonder twijfel jouw perfecte accommodatie in ons uitgebreide assortiment!