Madrid, de regio rondom de hoofdstad!

Algemene informatie

De naam “Madrid” komt van Magerit, wat ‘plaats van vele stromen’ betekend. Madrid is de regio waar de gelijknamige hoofdstad Madrid zich bevindt. Madrid is verder niet opgedeeld in provincies, dus Madrid is gewoon Madrid! Madrid is wel onderverdeeld in 9 comarca’s, die weer onderverdeeld zijn in gemeentes. De regio Madrid is ook letterlijk het hart van Spanje. De oppervlakte van Madrid is ruim 8.000 m2 en er wonen bijna 6,5 miljoen mensen.

Bijzondere bezienswaardigheden

De meest bekende bezienswaardigheden bevinden zich natuurlijk in de stad Madrid. Daar bevinden zich de Plaza Puarta del Sol, Plaza Mayor, het koninklijke paleis en het El Retiro park.  Ook de meest bekende musea bevinden zich in de hoofdstad, zoals het Prado museum, het Thyssen museum en het Reina Sofia museum.

En natuurlijk is de hoofdstad de thuisbasis van Real Madrid, ook heel belangrijk voor velen onder ons!

Maar er zijn ook heel wat onbekendere plaatsen die je kunt bezoeken in de regio Madrid. Zo is er bijvoorbeeld de Plaza de Torros Las Vantas, een prachtige stierengevechten arena. Of als je even wilt ontspannen, ga dan naar de Arabische baden.

Er is een tapijtenfabriek die vroeger opereerde voor de koninklijke familie. Dat is intussen niet meer zo (ze nemen ook andere opdrachten aan), maar het is wel erg leuk om eens een kijkje te nemen.

Het klooster van de ongeschoeide bevindt zich in een prachtig oud paleis. Het klooster functioneert nog steeds en zal veel indrukken achterlaten.

In de regio Madrid zijn 2 bekenden bergen te vinden: Bola del Mundo en El Yelmo. Er zijn prachtige natuurgebieden te vinden in de regio Madrid waar je kunt wandelen en fietsen. Meestal hoor je meer over de stad Madrid, maar ook de omgeving is prachtig. Dus het is ook zeker de moeite waard om de omgeving te verkennen!

Leuke tips over de regio Madrid

Op Puerta del Sol is een verkeersbord waarop de kilometers beginnen vanaf elke Spaanse snelweg. Leuk om te kijken of je hem kunt vinden! En natuurlijk een foto / selfie te maken! Puerta del Sol is ook echt geografisch het middelpunt van Spanje.

Als je met het vliegtuig naar Madrid gaat kun je het beste met de metro naar de stad gaan, want dat is het goedkoopste. Het vliegveld ligt namelijk net buiten de stad. Er zijn 16 metrolijnen, 250 metrostations en maar liefst 100 buslijnen in de stad. Het verkeer is het op 2 na drukste verkeer van Europa, dus uitkijken geblazen! Je kunt het beste gebruik maken van openbaar vervoer dan zelf met de auto de stad in te gaan!

Madrid heeft zijn eigen speciale keuken en specialiteiten. Zo heb je bv. Callos a la Madrileña, dat is een gerecht waarin de snuit, de poten en een stuk maag van de koe zich bevinden. Als je durft kun je het proeven! Als je dat een beetje te ver vindt gaan kun je El Cocido Madrileño proberen.  Dat is een stoofpotje van bonen, vlees en soep vooraf.