De prachtige Costa’s van Spanje

Algemene informatie

Spanje heeft 5000 km. kustlijn en 8.000 km. strand, dus strand genoeg! De Spaanse kusten zijn onderverdeeld in 2 groepen,  de Oost – en Zuidkust en de Noordkust. De Oost – en Zuidkust ligt aan de Middellandse zee en de Atlantische Oceaan, en de Noordkust ligt alleen aan de Atlantische Oceaan. De twee groepen kusten worden onderbroken door de kust van Portugal. De meest bekende zijn toch wel de Costa Brava, Costa Blanca en de Costa del Sol. De laatste is dan ook de meest zonnige van Spanje, en dat is waar je naar op zoek ben als je naar het strand gaat!

Leuke feitjes

De meest bezochte stranden zijn niet de mooiste stranden. Deze liggen nl. aan de Atlantische Oceaan. De stranden van Galicië, Asturië en Cantabrië zijn degenen die met de prijzen weglopen!

Aan de Costa de la Luz ligt de Coto Donaña, het grootste natuurpark van Europa. Hier kun je honderden soorten vogels spotten en vooral ’s winters, want dan komen ze hier overwinteren.

Aan de Costa del Sol liggen de meeste golfbanen, dus als je een strandvakantie wilt, maar ook graag golft, dan moet je daar wezen!

Andere stranden die aan te raden zijn

De Costa de Ponent heeft een ruige kustlijn en bestaat uit de Costa del Maresme en de Costa de Garraf. Je kunt het Garraf gebergte bewandelen en de grotten en natuurparken bezoeken. Een prachtig strand om eens een kijkje te nemen. Als je aan de Costa Brava zit, zeker even naar het buurstrand gaan!

Nog een strand verder heb je de Costa Dorada. Dit noemen ze ook wel de ‘gouden costa’, vanwege de prachtige gele stranden. Het water is er prachtig helderblauw! Ook dit strand is populair, want het ligt naast Salou, waar je onder andere het waterpark Porta Ventura hebt.

Aan de Costa del Azahar zal je in het hoogseizoen de geur van sinaasappelbloesem ruiken. Hier bevinden zich veel sinaasappelkwekerijen. De omgeving van dit strand is prachtig om eens rond te kijken.

Aan de Costa Calida kun je nog rustige strandjes vinden. Ook ben je hier vlakbij het meer Mar Menor, waar je allerlei watersporten kunt beoefenen.

Als je buiten het hoogseizoen naar het strand wilt en nog mooi weer wilt hebben moet je naar Costa Tropical gaan. Hier is de temperatuur het hele jaar aangenaam! Het is allemaal wat kleiner, maar je zit niet hutje mutje, want dit strand wordt nog niet overspoeld door toerisme.

De surfliefhebber moet naar Costa de La Luz. De stad Tarifa ligt aan deze Costa en staat beken bij surfers. Deze Costa heeft zijn naam te danken aan de prachtige lichtweerspiegeling in het water. Er is verder veel groen en prachtige natuur te vinden.

Als laatste hebben de de Costa Verde.  De naam zegt het al. De natuur is hier prachtig groen. Ook hier is een baai, de Bay of Biskay, die populair is bij surfers. Een onbekend strand, maar een prachtig stukje natuur, ook als je het binnenland in gaat!