Het koninklijk paleis van Madrid

De geschiedenis van het koninklijk paleis van Madrid

Het koninklijk paleis van ooit een fort in de tijd van de Moren. Het stamt uit de 9e eeuw. Het fort was gebouwd door Toledo, het Islamitische koninkrijk. Ook de koningen van Castilie gebruikten dit fort en in de 11e eeuw werd er een alcázar gebouwd. Henry III bouwde er wat torens bij en zijn zoon gebruikte de alcázar als koninklijk vertrek. Toen de oorlog kwam van 1475 tot 1479 bleef er weinig van het gebouw meer over. In 1537 werd het kasteel gerestaureerd door Karel V. Ook werd het kasteel uitgebreid en het Habsburgse geslacht, waar Karel V toe behoorde, heeft het kasteel lange tijd gebruikt. Totdat een brand het kasteel compleet verwoestte op kerstavond 1734. De koninklijke familie kwam op straat te staan en gaf opdracht tot de bouw van een nieuw paleis. Dit paleis werd op dezelfde plaats gebouwd. Filippo Juvarra was de architect tot hij stierf in 1736. Een leerling van hem maakte het af. In 1755 was het paleis af. In 1760 werd het verder uitgebreid door Charles III. In 1764 ging koning Karel III in het paleis wonen. In de 19e eeuw werd de stijl van het paleis vervangen van Italiaans naar Frans. Uiteindelijk werd het gerenoveerd in de Victoriaanse stijl. Ook de Spaanse Burgeroorlog had sporen achtergelaten waardoor het paleis gerenoveerd moest worden.

De feiten over het koninklijke paleis in Madrid

Het paleis is het grootste koninklijke paleis in Europa. Het is 135.000 m2 en bezit 3418 kamers. Het is het officiële werkpaleis van de koninklijke familie, en de familie bezit nog een flink aantal paleizen. De koninklijke familie woont dan ook niet in dit paleis. Het paleis wordt vooral gebruikt voor ceremonies. Omdat de familie het paleis nog steeds gebruikt kun je niet alles bezichtigen, maar hetgeen wat open is voor het publiek is absoluut de moeite waard om te bekijken als je in Madrid bent. Het paleis heeft ook een schitterende tuin. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het trappenhuis met plafondschildering, de troonzaal, de gala – eetzaal, de kapel, de apotheek en de ceremoniezaal.

Leuke weetjes over het koninklijke paleis in Madrid

Op 22 mei 2004 werd het banket van de bruiloft van Felipe en Letizia er georganiseerd. Er kunnen nog steeds officiële ceremonies plaatsvinden en dan is het paleis gesloten voor bezoekers. Dus altijd even checken of het open is van tevoren. Ook om het paleis heen zijn pleinen met standbeelden van koningen. Ook de omgeving van het paleis is “koninklijk”. Je kunt met een gids door het paleis en dat duurt ongeveer drie kwartier. Je kan natuurlijk ook zelf gewoon rondlopen. Je kunt allerlei tours boeken op het internet die wel tot 4 uur kunnen duren of langer als er een combinatie is met iets. Er wordt beloofd dat je nergens hoeft te wachten, maar je bent op vakantie, dus tijd genoeg, toch?! Als je weinig tijd hebt en in korte tijd veel wil zien dan kun je daar voor kiezen. Alles heeft zijn eigen charmes!