Het Alhambra, het Spaanse paleis uit het sprookje van duizend en 1 nacht!

De geschiedenis van het Alhambra

Mohamed I kwam aan de macht over Granada, Málaga en Almería in 1237 en werd daarmee de eerste Islamitische koning in Spanje. Mohamed I ging in Granada wonen en gaf opdracht tot de bouw van het Alhambra. Het Alhambra begon als Ford, vandaar de strategische positie. In 1238 werd het Alhambra ontworpen en het zou bestaan uit 6 paleizen, 2 torens en verschillende badhuizen. Het eerste paleis, het Alcazaba, werd gebouwd onder het beheer van Mohamed I. Na Mohamed I hebben meerdere vorsten voor de bouw van het Alhambra gezorgd. Het bleef niet alleen bij de gebouwen, maar er kwam ook een prachtige tuin met een irrigatiesysteem. In 1492 werd Granada weer van de katholieken en was Karel V aan de macht. In 1526 liet de kleinzoon van Karel V een paleis bouwen in het midden van het Alhambra, waarvoor een deel afgebroken werd en gelukkig voorkwam zijn vrouw, Isabella van Portugal dat er verdere verwoestingen plaatsvonden aan het Alhambra. Zo kwam het dat we vandaag de dag het Alhambra nog kunnen bekijken en als je in Granada bent dan is dat zeker aan te bevelen. De naam komt van Qasr Alhamrã (het rode paleis). Dit was de oorspronkelijke Arabische naam en werd verbastert tot Alhamra.

Feiten over het Alhambra

Het Alhambra ligt in Granada, Andalusië. Het omvangt een oppervlakte van 140.000 m2.

Het bestaat uit het Mexuar, dit is het oudste gedeelte van het Alhambra, de vroegere ontvangstruimte en ruimte waar belangrijke beslissingen werden genomen. Een grappig feitje: in deze ruimte kwam Columbus later steun en geld vragen om op reis te gaan. Het paleis van de sultan is gebouwd om de Patio de los Arrayanes. Het paleis `De Leeuwenhof´. Er zijn 4 zalen en het verblijf waar de harem van de sultan verbleef. Los baños, het Partal met de vijver, natuurlijk het paleis van Karel V, en de wijnpoort. Ook zijn er 8 torens + de 5 torens van Juan de Arce.

Per jaar wordt het paleis bezocht door 2,4 miljoen mensen. Je hebt een prachtig uitzicht vanuit het Alhambra wat je erbij cadeau krijgt.

Belangrijke weetjes over het Alhambra

Je kunt alleen online een ticket kopen en er worden maar een bepaald aantal bezoekers toegelaten, omdat het gebouw op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Er worden per tijdslot maar een bepaald aantal mensen toegelaten in de paleizen, dus als je eenmaal binnen ben dan kun je niet naar buiten, want dan kom je er niet meer in. Het is alle dagen geopend en verder kun je de gebieden gewoon vrij bezoeken (natuurlijk wel met ticket). Je kunt ook ’s avonds de paleizen bezoeken, maar dat is er, buiten de tuinen, verder niks open. Je hebt zeker wel een paar uur nodig om alles te bekijken, dus je kan er zeker een dagje uit van maken in combinatie met een bezoekje aan de stad Granada. Daar kun je bv. heerlijk gaan eten voor of na een bezoek aan het Alhamra.