De kathedraal van Barcelona

De geschiedenis van de kathedraal van Barcelona

In de vierde eeuw stond op de plaats van de kathedraal al een romeinse basiliek. In 985 hebben de Moren voor de vernieling gezorgd tot in 1046 Raymond Berengarius I zorgde voor de bouw van een nieuwe kathedraal. Bij opgravingen zijn overigens resten van de oude romeinse basiliek teruggevonden. De kathedraal die je nu kunt bewonderen in Barcelona is in 1298 gestart onder leiding van Jacobus II van Aragón. In de vijftiende eeuw was de kathedraal zo ongeveer af. Jaum Fabre heeft grotendeels de kathedraal ontworpen en gebouwd. De voorgevel werd pas in de 19e eeuw verder uitgebouwd. En zo werd de kathedraal hoe je hem vandaag de dag kunt bezoeken en bekijken. Een mix van allerlei stijlen en ontwerpen over de jaren heen.

Feiten over de kathedraal van Barcelona

De kathedraal bestaat uit hallen met een schip. Er is een hoofdbeuk en vier evenwijdige zijbeuken. De 2 buitenste zijbeuken zijn onderverdeeld in 28 kapellen. Er is een kooromgang met 9 straalkapellen. En een hoogaltaar met daaronder een crypte met de relikwieën van Eulalia van Mérida. Zij stierf in 304 als martelares en aan haar is de kerk gewijd. De kerk is de hoofdkerk van het aartsbisdom Barcelona. In het schip in het midden van de kerk zijn prachtige bewerkte koorbanken te vinden met een wit marmeren koorhek. Daarop zijn afbeeldingen te vinden van Sint Eulalia. Aan de kathedraal is een kloostergang verbonden en daar is in een fonteintje fris drinkwater te vinden. Vanuit hier heb je ook toegang tot een museum waar je allerlei schatten zult vinden die de kathedraal rijk is. Aan de buitenkant ziet de kathedraal er een beetje sobertjes uit, maar als je naar binnen gaat dan komen de kleuren en muurschilderingen je tegemoet!

Leuke weetjes over de kathedraal van Barcelona

Bijzonder dat naast het doopvont een afbeelding hangt van 6 indianen, door Columbus naar Spanje meegenomen, die er gedoopt zijn. In het zijschip hangt een kruisbeeld van een schip wat Jezus voor moet stellen. Het verhaal gaat dat het kruisbeeld zich tijdens gevechten, toen het beeld zich nog aan het schip bevond, naar rechts bewoog om een kanonkogel te ontwijken. Er is een kloostertuin naast de kathedraal waar je palm – en sinaasappelbomen kunt vinden. Ook lopen er 13 ganzen rond die symbool staan voor de dertien jaar dat Eulalia geleefd heeft. Zij was dus nog heel jong toen ze aan de marteldood stierf. Het mooie is dat de kathedraal nog steeds gebruikt wordt, dus houdt rekening met bepaald tijden voor het bezoeken. In verband met allerlei activiteiten en diensten is de kerk voor toeristen pas ’s middags open tot het begin van de avond. Houdt daar dus rekening mee en kijk van te voren even of de kerk open is voor toeristen als je wilt gaan. Elk jaar bezoeken ongeveer 3 miljoen toeristen de kathedraal, dus bij een bezoek aan Barcelona kun je de kans om de kathedraal te bezoeken niet aan je voorbij laten gaan.