Top 10 bezienswaardigheden die je niet mag missen in Barcelona

Barcelona skyline by night

Eén ding is in ieder geval duidelijk over Barcelona: aan bezienswaardigheden is er geen tekort. Als het de eerste keer is dat je deze bruisende metropool bezoekt, dan mag je de stad gewoon niet verlaten zonder dat je de bekende hoogtepunten hebt gezien. Welke dat zijn? We zetten ze met veel plezier in een Top 10 voor je op een rijtje.

1. Sagrada Familia

Barcelona is Barcelona niet zonder de Sagrada Familia. Hoewel het werk aan dit schitterende meesterwerk van Gaudi al in 1882 begon, is het nog steeds niet afgerond. Het is hét symbool van Barcelona en vanuit de hele wereld komen toeristen speciaal om de basiliek te bewonderen: de een vanwege de unieke architectuur, de ander voor religieuze beweegredenen.

Wat jouw reden ook is, sla de Sagrada Familia alsjeblieft niet over omdat de binnenkant net zo indrukwekkend is als de buitenkant. De wachtrij voor de basiliek is vaak meer dan honderd meter lang, maar als je van tevoren je toegangskaartje online koopt, dan loop je gewoon al die mensen voorbij.

2. De Ramblas

Je moet het echt een keer meemaken: een wandeling over de kilometerlange Ramblas. Onderweg kom je levende beelden, sneltekenaars en mimespelers tegen. En toeristen. Een heleboel toeristen. Maar, haal diep adem en stap deze gezellige boulevard toch een keer op. Tot in de vroege uurtjes hoor je hier het rumoer van de kiosken, terrasjes, bloemenstallen en kraampjes. Aan het begin van de Ramblas, bij de oude haven, staat een monument ter ere van Columbus. Hier kan je in een piepklein liftje stappen om bovenin te genieten van een panoramisch uitzicht.

3. Casa Batlló

Als je op de Passeig de Gràcia mensen voor een gebouw omhoog ziet kijken, loop dan niet snel voorbij. Sluit je aan bij de menigte en bewonder de gevel van Casa Batlló. Het prachtige mozaïekwerk op de voorgevel doet je waarschijnlijk denken aan de schubben van een vis, beeldt het het verhaal van Sint-Joris en de Draak uit. Stap vervolgens ook binnen bij dit werk van Gaudi want alles golft. Vergeet ook niet om het waterkamertje op het dak te betreden en met gesloten deuren van de betovering te genieten.

Gaudi’s meesterwerk Casa Batlló in Barcelona

4. Casa Milà

Als je omhoog kijkt maar niet de schubben van een vis ziet, maar een pand zonder rechte lijnen, dan staat u voor Casa Milà in dezelfde straat. Alweer een van de iconische werken van Gaudi. Het gebouw wordt ook wel La Pedrera genoemd en voldoet aan geen van de architecturale vormen die in die in rond het jaar 1906 gelden. Begeef je hier ook een weg naar het dak. Deze golft namelijk en staat vol met trappen en enorme abstracte beelden.

5. Picasso Museum

Meer prachtige kunst vind je in het Picasso-museum. Het ligt in de eclectische wijk El Born en hier zie je de werken van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso. Je kunt hier meer dan 4.000 kunststukken bewonderen die allemaal dateren uit verschillende periodes van Picasso’s leven, hoewel het meeste werk wel tot zijn jonge jaren behoren.

6. Park Güell

Het kon natuurlijk nooit lang duren voordat we weer terugkwamen bij het werk van de heer Gaudi. Bij Park Güell mag je een klein, maar kleurrijk kijkje nemen in de fantasiewereld van de kunstenaar. Het is een van de meest bekende werken van Gaudi en nergens zie je de verbondenheid tussen zijn werk en de natuur zo goed terug. Behalve architectonische parels die je overal in het park terugvindt en geurende planten en bomen, heb je vanaf hier ook een schitterend uitzicht.

7. Miró Museum

In het museum ‘de Fundacioa Joan Miro’ vind je de kleurrijke kunst van Catalaanse schilder Miró. Zijn werk is misschien wat minder bekend, maar absoluut niet minder geliefd. Het doet je denken aan het werk van andere grote surrealisten zoals Dali en Picasso aangezien ook Miró veel werkte met keramische beelden, grafische werken en diverse beeldhouwwerken.

8. La Boquerìa

Natuurlijk is het belangrijk om tijdens het rondkijken je energie-levels hoog te houden. Een lekker sapje of een jamon kan je halen op de versmarkt La Boquerìa. Verwacht alleen niet dat je in alle rust over de markt kunt struinen. Het is namelijk zo populair dat het hier altijd bomvol is. Je kunt hier wel werkelijk alles kopen: fruit, vlees, vis, groente, kaas, granen, kruiden en olijven en vaak kan je hier ook een kookworkshop volgen bij een gerenommeerde kok.

9. Camp Nou

Barcelona staat natuurlijk onlosmakelijk verbonden met FC Barcelona. Als er geen wedstrijd gespeeld wordt, dan kan je het stadion bezoeken. Tijdens een rondleiding mag je een kijkje nemen in de catacomben en zie je de spelerstunnel waar ooit onze eigen Johan Cruijff, en nu de talentvolle Lionel Messi, naar het veld liepen. Aan het einde van de rondleiding heb je de kans om nog even in het FC Barcelona Museum rond te kijken.

10. Parc del Laberint d’Horta

Dit is een van de oudste en mooiste stadsparken van Barcelona. Je kunt hier rustig een hele dag met de hele familie doorbrengen. Zoek je een weg door het bekende labyrint, bewonder de prachtige gebouwen en sculpturen en de uitzichten over de stad. Je vindt hier eigenlijk een stukje stille oase in een anders bruisende stad.

Als je alles in deze top tien hebt afgevinkt, betekent dat dan dat je alles wel hebt gezien dat Barcelona te bieden heeft?

Welnee! Als dit hebt gezien ga je verder aan de slag met het volgende lijstje met onder andere het Dali-museum, het concertgebouw Palau de la Música, Placa Espanya, Placa Catalunya, de gotische wijk en nog zoveel meer!

Barcelona kan je immers nooit te vaak bezoeken!