Het weer in de Costa Brava – van het klimaat tot de verschillende seizoenen

Genieten op het strand in Blanes, op een prachtige zomerse dag !

De Costa Brava is het hele jaar door een geweldige vakantiebestemming, met als één van de grote redenen het heerlijke weer. Want laten we eerlijk zijn, de Costa Brava zou natuurlijk ook niet de Costa Brava zijn zonder het lekkere weer. Dit zorgt er namelijk voor dat het de perfecte plek is om te ontsnappen aan het druilerige Nederlandse klimaat.

De zomer biedt typisch strandweer met warme nachten waarbij je heel fijn kunt genieten van sangria en tapas, terwijl de herfst ideaal is om het platteland en de natuur te verkennen. De winter is weer koel, maar veel zonniger en milder dan de winter in Nederland. In het voorjaar kun je genieten van een fijn zonnetje en een Costa Brava in bloei.

Ben je benieuwd naar het weer in jouw vakantieperiode? Bekijk dan zeker deze blogpost over het weer in de Costa Brava – van het klimaat tot de verschillende seizoenen.

KLIK HIER voor onze vakantievilla’s aan de Costa Brava

Het klimaat

De Costa Brava kent een Mediterraans klimaat met een lange, warme zomer en een korte, milde winter. Nou, klinkt dat niet perfect? Dankzij de noordoostelijke locatie is het weer van deze regio over het algemeen wat koeler en natter dan de andere Spaanse kustgebieden. Vind je dit tegenvallen? Bedenk dan wel dat de zomer in Spanje heel erg warm kan zijn, dit koelere en vochtigere weer in de Costa Brava is daarom juist extra prettig tijdens dit seizoen.

De Pyreneeën beschermen de kust van de Costa Brava, door nat weer uit het westen tegen te houden, en tegelijkertijd sturen ze koele winden de laaggelegen gebieden en kustvlakte in. Naast de Pyreneeën wordt het weer in de Costa Brava ook beïnvloed door veel tegenstrijdige weer systemen die vanuit Europa, Afrika en de Middellandse Zee over de Atlantische Oceaan komen en als zodanig zeer onvoorspelbaar kunnen zijn, waarbij de weersomstandigheden regelmatig aanzienlijk veranderen van jaar tot jaar. Het weer in de Costa Brava is dus wat onvoorspelbaar, maar dat betekent ook dat je soms verrast kunt worden door een zomers briesje en een zonnetje.

De bergachtige topografie creëert regionale variatie in weersomstandigheden: over het algemeen ervaren de gebieden op grotere hoogte koelere, nattere omstandigheden gedurende het hele jaar en zijn de lager gelegen gebieden droger en warmer.

De zomer (juni – september)

In de Costa Brava valt het zomerseizoen over het algemeen tussen juni en september, wanneer je heerlijk kunt genieten van hoge temperaturen en veel zon. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in juni en september rond de 26-27°C,  in juli en augustus kan dit oplopen tot een piek van 30°C. Het fijne aan de Costa Brava is dat de nachten wat koeler zijn, waardoor je dus gewoon prima kunt slapen. Maar wees niet bang, koud zul je het in de zomer niet hebben. De nachten koelen alleen net wat af en je kunt ´s nachts nog steeds heerlijk buiten op een terrasje zitten. De Costa Brava is over het algemeen de mildste regio van de Spaanse kustgebieden en de hitte is daarom vaak perfect uit te houden tijdens je zomervakantie.

Gemiddeld zijn juni, juli en augustus de zonnigste maanden van het jaar, elk met 12 uur zon per dag. De minst zonnige zomermaand is september met “maar” 10 uur zon per dag, wat natuurlijk vergeleken met Nederland nog steeds prima te pruimen is. De zeetemperatuur piekt in augustus tot 26°C, maar het is in de Costa Brava het hele zomerseizoen (en enige tijd daarna) warm genoeg om te zwemmen.

De regenval in de Costa Brava tijdens het zomerseizoen is laag en daalt naar het laagste punt in augustus, met een gemiddelde van slechts 21 mm neerslag, verdeeld over acht regenachtige dagen.

In de zomer komt de heersende wind uit het zuidoosten en, in tegenstelling tot de verwachtingen, betekent dit dat resorts op het zuidoosten eigenlijk warmer zijn dan op het noorden gerichte gebieden. Dit komt omdat de zuidoostelijke winden vaak warm, droog weer meenemen van het vasteland van Afrika.

De herfst (oktober – november)

Lloret de Mar tijdens de herfst

De herfst in de Costa Brava begint erg warm maar koelt vrij snel weer af. De gemiddelde maximum temperatuur daalt tot 22°C in oktober en tot 16°C in november, waarbij de nachtelijke minimum temperaturen dalen tot 11°C in oktober en 6°C in november. Het aantal uur zon daalt tot 8 uur per dag en de neerslag neemt toe tot 82 mm neerslag, verspreid over 11 regendagen en 9 regenachtige dagen in de herfst maanden oktober en november. Over het algemeen is oktober de natste maand in de Costa Brava en deze maand kent dan ook vrij veel onweersbuien.

De koelere temperaturen en het vochtige weer maken van oktober een geweldige tijd om de Costa Brava te bezoeken voor wandel- of sportvakanties die niet afhankelijk zijn van ononderbroken zonlicht en die meer geschikt zijn voor milde temperaturen. Met een gemiddelde watertemperatuur van 22°C is de zee warm genoeg om het grootste deel van oktober te zwemmen, maar met 18°C in november wordt de zee over het algemeen als te koud beschouwd.

De winter (december-februari)

Winter in de Costa Brava is, in vergelijking met de Nederlandse winter, mild maar dat betekent niet dat het niet koud kan zijn. De gemiddelde maximum temperatuur daalt tot 13-15°C en de gemiddelde minimum temperatuur daalt tot 2-3°C. De koudste maand van het jaar is januari en gedurende deze maand dalen de temperaturen dan ook regelmatig tot onder het vriespunt.

Het land in, weg van de kust, kun je in deze regio in de winter vorst hebben. Sneeuw komt ook zo af en toe voor, maar het is ook zeker niet zo dat het elke winter in de Costa Brava sneeuwt. De zon schijnt zo een 7 tot 8 uur per dag, wat echt heel acceptabel is voor de winter. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat veel Noord-Europeanen in de winter graag naar het zuiden vertrekken en zich een paar maanden settelen in de Costa Brava. Vergeleken met de Nederlandse winter blijft de temperatuur heel wat prettiger en het blijft ondanks de kou fijn vertoeven. Helaas is de zee met 13-16°C te koud om te zwemmen tijdens het winterseizoen en wanneer de wind waait, kan deze erg koud aanvoelen, maar er zijn ook veel heldere dagen met fel zonlicht.

De lente (maart – mei)

Prachtig uitzicht op La Sera in Begur tijdens de lente

De lente in deze regio is wat natter in vergelijking met de winter, maar de temperatuur en het aantal uur zonneschijn stijgt gedurende het seizoen. De maximum temperatuur stijgt tot 18°C in maart, 19°C in april en 23°C in mei. Vanaf half april kun je in de Costa Brava al veel zonnige dagen verwachten waarbij de temperatuur tot 20 graden of hoger oploopt. Heerlijk dus!

De nachttemperatuur blijft koel en in de eerste helft van de lente kan de wind de gevoelstemperatuur nog verlagen, met gemiddelde dagelijkse dieptepunten van 4-10°C gedurende het hele seizoen. De zee wordt pas warm genoeg om te zwemmen aan het einde van de lente, dit is meestal de laatste week van mei wanneer de gemiddelde watertemperatuur tussen de 18 en 21°C ligt. Het aantal uur zonneschijn neemt toe tot 9 uur per dag in maart, 10 uur per dag in april en 11 uur per dag in mei.

Wil je meer weten over het Spaanse weer? Klik dan hier.

Boek HIER uw luxe villa aan de Costa Brava