Het weer in Spanje per seizoen – alle ins & outs over het Spaanse weer

Het strand van Barcelona op een zonnige dag!

Spanje is een populaire vakantiebestemming en het weer heeft daar natuurlijk veel mee te maken. Spanje staat namelijk bekend om de vele dagen zon en dit is zeker geen mythe. Wist je dat Spanje jaarlijks meer dan 300 dagen zon kent? Dit betekent dus dat de Spaanse zonnige dagen tot ver in de herfst en zelfs de winter lopen. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je altijd maar een strandvakantie naar Spanje kunt plannen, dit land kent namelijk ook echt een winter en de verschillen per regio zijn groot. Als je een vakantie aan het plannen bent naar Spanje, dan is het natuurlijk wel handig om te weten wat je kunt verwachten qua weer. Lees daarom zeker deze ins & outs over het weer in Spanje en leer alles over de Spaanse seizoenen.

De Spaanse winter

De winter in Spanje is erg veranderlijk, het is meestal droog, behalve misschien in het noordwesten, vaak zonnig maar over het algemeen ook fris. Spanje is een van de prettigere Europese landen om in de winter te verblijven, maar verwacht niet dat je echt kunt zonnebaden.

Het jaar eindigt en begint koud in Spanje, tenzij je in Andalusië bent, deze regio blijft namelijk redelijk warm en zonnig. Wel kan het in Granada vrij koud zijn door de nabijgelegen Sierra Nevada bergen en kunnen de temperaturen dalen tot -15 ºC, maar dit zal voornamelijk ‘s nachts zo zijn en overdag kan het nog erg prettig zijn. Als je op zoek bent naar de winterzon, dan is Valencia voor jou the place to be. Hier blijft het in de winter redelijk zonnig en prettig vertoeven. Dit is ook het geval met de noordkust die zachtjes opgewarmd wordt door de Atlantische Oceaan. Galicië (in het noord-westen) is heel erg nat in de winter, je kunt hier tot 20 dagen regen per maand verwachten in dit seizoen. De koudste gebieden zijn natuurlijk ook weer de hoogste gebieden die in het midden van het land liggen, zoals Madrid, Toledo en Salamanca, en zeker het platteland dat om deze steden heen ligt. De steden houden namelijk nog vaak warmte vast en Madrid kent zelfs nog mini hittegolven in januari of februari waarbij je zonder jas op een terrasje kunt zitten.

Ook in Spanje kan er sneeuw vallen in de winter, in de bergachtige gebieden is hier het meeste kans op. En hier zitten natuurlijk niet voor niets ook de ski resorts. Andalusië heeft weinig sneeuw, buiten de Sierra Nevada bergen, en Madrid en Salamanca zijn over het algemeen te droog voor sneeuw. De noordkust is weer te warm, verwacht hier eerder regen dan sneeuw.

De Spaanse lente



De Spaanse lente is een heerlijke periode, het is lekker warm zonder dat de warmte te drukkend of ondraaglijk wordt. In het zuiden kun je zelfs van je bikini gebruik maken, zeker als de lente dichter tegen de zomer aan gaat zitten. De temperaturen zijn warm genoeg om te kunnen zonnen maar niet te warm om erg te kunnen verbranden. Dat is toch ideaal?

Het enige probleem met de lente in Spanje is dat deze niet heel erg betrouwbaar is, dit is zeker het geval in Madrid. Madrid kan heel wat warme dagen kennen in de lente, de warme dagen beginnen vaak zelfs al in de winter, maar echt lekker weer kan pas in juni gegarandeerd worden. Zelfs in de Costa del Sol kun je tijdens een vakantie in de lente wat regenachtige dagen krijgen. Alhoewel dit waarschijnlijk wel erg mee zal vallen. Het punt is meer dat je het in de Spaanse lente gewoon nooit helemaal zeker weet.

De Spaanse zomer



Warm, warmer, warmst. Dit is wel hoe de Spaanse zomer beschreven kan worden, overal in Spanje is het dan lekker warm maar sommige gebieden zijn dan warmer dan andere gebieden. De Spaanse steden die in het land liggen, met name
Madrid en Sevilla, worden dan namelijk heel erg warm. Madrid kent in juli temperaturen rond de 29ºC en Sevilla heeft de reputatie om de warmste plek van Spanje te zijn in juli en augustus met een gemiddelde temperatuur van 34ºC. Dit zorgt ervoor dat veel inwoners van deze steden zelf naar de stranden trekken en de steden in de zomer vrij uitgestorven zullen zijn. Veel plekken zullen dan dicht zijn maar de toeristische plekken zullen natuurlijk wel open zijn. Denk er wel goed over na of je deze steden in de zomer wilt bezoeken, en als je dit doet maak dan ook zeker gebruik van de siësta en ga de zon uit in de middaguren.

Wil je de Spaanse zomer in een prettige stad verblijven? Dan is Malaga zeker een goede optie. Hier kun je namelijk genieten van het klassieke Mediterraans weer: warm maar niet te warm, het hele jaar door. Het is hier wat koeler dan Sevilla dankzij het frisse zeebriesje. Malaga heeft waarschijnlijk het beste weer van alle Spaanse steden.

Barcelona is in de zomer qua temperatuur wat koeler maar het kan hier dan wel erg benauwd zijn, de Costa Brava kent temperaturen rond de 27 ºC. In de Costa del Sol zijn de temperaturen vergelijkbaar, met een gemiddelde van 25 ºC. Mallorca kent weer een wat warmere zomer met gemiddeld 33 ºC. De meeste frisse plek in Spanje in de zomer is de Atlantische kust van San Sebastián tot A Coruña met temperaturen tussen de 21 en 26 ºC.

De Spaanse herfst

De oude vesting Vila Vella in Tossa de Mar

De Spaanse herfst is in vergelijking met andere Europese landen veel zonniger, zo zijn er tot in oktober vaak nog stranddagen mogelijk. De maand september in Spanje is namelijk nog heel erg zonnig en het weer is dan niet zo ondraaglijk warm als in juli of augustus. In de herfst kun je nog genieten van het strand, zeker in de Costa del Sol, Costa Blanca en Barcelona. Wel zijn september en oktober de regenachtigste maanden van de Atlantische kust.