Spanje: Zon, zee en strand… en wintersport?

Wist je dat Spanje naast een ideale zonbestemming ook een ontzettend leuke wintersportbestemming is? En dat Spanje dus niet alleen maar bestaat uit zon, zee en strand? Het land heeft namelijk ook ontzettend mooie gebieden om te skiën! Ook hoef je hier aan het einde van een dag skiën niet op hoeft te warmen met een warme glühwein. Hier warm je namelijk op met een heerlijk glas Cava en overheerlijke tapas!

In Spanje vind je maar liefst 34 skigebieden die ieder jaar weer miljoenen wintersporters trekken. Je kunt hier wintersporten van eind november tot half april. Als je nog geen ervaren skiër bent, dan kan je hier uiteraard ook gewoon skilessen volgen. Ook voor de langlaufers en snowboarders is hier meer dan genoeg te beleven. Doe je graag echt iets unieks, dan kan je hier zelfs sneeuwfietsen, paardrijden en ijsklimmen. Dus nee, Spanje is niet alleen maar luieren op het strand, maar ook actief over de bergen roetsjen.

Wintersporten in de Pyreneeën

De prachtige besneeuwde Pyreneeën

De Pyreneeën zijn een gebergte die een natuurlijke grens vormen tussen Spanje en Frankrijk. Het strekt zich 430 kilometer uit tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en hier vind je ook de meeste skipistes in Spanje. Je kunt hier skiën op ruim 520 km aan skipistes die over zeven skigebieden zijn verdeeld.

De skigebieden zijn vaak modern en om ervoor te zorgen dat er genoeg sneeuw ligt, worden skikanonnen ingezet. Een van de populairste skigebieden in de Spaanse Pyreneen is Baquira-Beret-Bonaiqua. Met vooral zwarte en rode pistes is het een aantrekkelijk gebied voor de gevorderde skiër, hoewel er nu ook eenvoudige pistes worden gemaakt. Het is met 140 km het grootste skigebied in Spanje. Misschien dat je het niet zo snel door hebt, maar deze piste wordt regelmatig bezocht door bekende Spanjaarden, waaronder de koning.

 

De Sierra Nevada

Skiën in de Sierra Nevada

De Sierra Nevada is een schitterend gebied om te skiën voor vooral de geoefende snowboarders en skiërs. Het hoogste punt van dit gebergte ligt op 3300 meter. Er ligt 83 km aan pistes, meer dan 20 skiliften en goede faciliteiten waarvan je gebruik kunt maken.

Vanaf de pistes kijk je uit over de Straat van Gibraltar, terwijl je op heldere dagen zelfs de kust van Afrika kunt zien. Met de auto is het een aardige rit om hier te komen: het ligt op zo’n 2170 km afstand van Utrecht. Als je met het vliegtuig naar Sevilla vliegt, dan is het een stuk beter te doen. De Sierra Nevada ligt in Andalusië en is vooral een populaire optie onder de Spanjaarden zelf. Er ligt 83 km aan pistes, meer dan 20 skiliften en goede faciliteiten waarvan je gebruik kunt maken.

Overwinteren in Spanje

Misschien is wintersport wat te extreem voor je en wil je liever gewoon ontsnappen aan die Nederlandse winter. Gewoon heerlijk genieten van het het milde klimaat en de prachtige cultuur aan de Costa Blanca of Costa Brava in je eigen vakantiehuis! En het grote voordeel is dat ook de prijzen in deze periode meer dan gunstig zijn!

Tijdens de wintermaanden liggende de gemiddelde temperaturen hier rond de 15 en 18 graden met weinig kans op regen. Dezelfde temperaturen vind je aan de Costa del Sol, hoewel het hier weer wat natter is. Ondanks dat het weer hier stukken beter is dan in Nederland, houdt er wel rekening mee dat het nog wel iets te fris is om de hele dag op het strand of aan een buitenzwembad te liggen.

Hetzelfde geldt voor de Balearen. Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera hoef je niet te bezoeken als je op zoek bent naar een warme vakantie waar je dagenlang op het strand kunt ontspannen. De eilanden moet je absoluut eens in de zomermaanden bezoeken, want de natuur is schitterend en de temperaturen lopen dan mooi op. Maar ben je echt op zoek naar een warme, zomerse zon in hartje winter, dan kan je beter naar de Canarische Eilanden gaan.

Costa del Sol
Ontspannen op het strand aan de Costa del Sol