De Costa Brava eetgids – een regio vol culinaire verrassingen

De Costa Brava is een regio die ontzettend veel te bieden heeft: van fijne stranden, lekker weer, mooie bergen, bruisende steden, pittoreske dorpjes tot heerlijk eten. Ja, de Costa Brava is namelijk ook the place to be voor de echte foodies. Spanje is natuurlijk een heerlijk land qua gastronomie en deze regio draagt hier zeker ook zijn steentje aan bij.

En wil je een regio écht leren kennen? Doe dat dan via de keuken. Zo krijg je een mooi kijkje in de Catalaanse cultuur waar je ook nog eens je vingers bij af mag likken. Ben je benieuwd wat de Costa Brava je wel niet allemaal te bieden heeft op gastronomisch gebied? Lees dan zeker deze Costa Brava eetgids en ontdek de culinaire tradities, specialiteiten, restaurants, de grote passie voor het eten en nog veel meer.

De culinaire traditie

De Costa Brava regio van Catalonië kent een rijke culinaire traditie en dit is dan ook zeker terug te zien in de vele uitstekende restaurants die verspreid zitten over de gehele kust. De regio kenmerkt zich dan ook met authentieke gerechten waarin vis en schelpdieren overheersen. Maar deze regio kent ook de bijzondere combinatie van Mar i Muntanya, “Zee en Berg”, waarbij er visgerechten gecombineerd worden met het inlandse eten. In de keuken worden veel kruiden gebruikt, iets wat teruggeleid kan worden naar de invloed die de Grieken hebben gehad op dit gebied.

De specialiteiten van de Costa Brava

Wil je echt een specialiteit proberen? Bestel dan één of meerdere van de volgende gerechten:

  • Suquet de peix – een heerlijke Catalaanse visstoofpot;
  • Caracoles- slakken;
  • Arroz negre- rijst op smaak gebracht met inktvisinkt en geserveerd met verse garnalen;
  • Zeevruchten tastet – kleine uitprobeer-porties;
  • Cocas de chicharrones – een traditioneel Catalaans plat brood met varkensvlees kaantjes;
  • Zee-egel.

Heb je zin in iets echts zoets?

Ga dan zeker voor de bunyols de vent, dit is vergelijkbaar met een beignet met suiker aan de buitenkant.

Een andere optie is de crema catalana, dit is wel echt een van de meest favoriete zoete specialiteiten van deze regio. Het is een zoete pudding die veel mensen ook wel vinden lijken op de Franse crème brûlée, maar er bestaan zeker wel verschillen tussen deze twee heerlijke toetjes. Zo is de crema catalana dankzij de toegevoegde kaneel en citroenschil wat frisser dan haar Franse zusje die gebaseerd is op vanille. Verder wordt de crema catalana koud geserveerd terwijl de crème brûlée altijd warm geserveerd wordt. Beide opties zijn heerlijk maar voor de warme Spaanse zomerdagen kan de crema catalana een heerlijke verfrissende optie zijn.

Brood, brood en nog meer brood

Het is misschien niet helemaal een specialiteit van deze regio te noemen, maar één ding is zeker: aan de Costa Brava houden ze van brood. Het is onderdeel van elke maaltijd en wordt ook altijd vers geserveerd in restaurants. Wil je graag lekker brood kopen voor je ontbijt of lunch? Ga dan naar de lokale bakker, maar ga wel vroeg want dan is het nog helemaal vers en heb je de meeste keuze.

De regio staat bekend om de pa amb tomàquet, wat in het Catalaans ‘brood met tomaat’ betekent. Dit is (eventueel geroosterd) brood waar tomaat (en soms ook knoflook) ingewreven wordt, daarna wordt het gekruid met olijfolie en zout. Het is een heerlijke optie om te eten bij je ontbijt, lunch of zelfs avondeten.

En weet je wat nog meer nou echt zo ontzettend lekker is bij vers brood? Juist, allioli. Dit is die heerlijke Spaanse “mayonaise” met héél véél knoflook. Allioli, all i oli, betekent in het Catalaans letterlijk “knoflook en olie”, en dit is ook waar de originele allioli van Catalonië van gemaakt is. Knoflook, olie en wat zout, meer is hier niet voor nodig. Maar dit betekent niet dat deze saus heel makkelijk te maken is. Des te meer reden dus om er volop van te genieten tijdens je vakantie in de Costa Brava. 

Geprezen restaurants

Wist je dat de Costa Brava maar liefst 15 restaurants met Michelinsterren kent? De traditionele keuken met een innovatieve geest zorgt dan ook voor een onvergetelijke eet ervaring. Diner dus in stijl in een van deze bijzondere restaurants, maar reserveer wel ruim van te voren! Sommige restaurants kunnen een wachtlijst van maanden hebben. Dus reserveer wanneer je nog in Nederland bent, zo heb je echt iets om naar uit te kijken.

Passie voor het eten

In de Costa Brava is vrijwel iedereen gepassioneerd over het eten, het is dan ook niet voor niets dat er overal heerlijke restaurants zitten. Ook al bevind je je in een piepklein dorpje met amper 100 inwoners, dan nog zul je hier een restaurant tegenkomen waar je vaak heerlijk kunt eten. Ja, Spanjaarden genieten van het leven en dit is sterk verbonden met lekker eten en drinken, en in de Costa Brava is dit ook zeker het geval. En zoals ze met passie eten, wordt er vaak ook met veel passie gekookt. En dat is te proeven! Het is dus zeker aan te raden om tijdens je vakantie in de Costa Brava verschillende restaurantjes uit te proberen! Buen provecho, eet smakelijk!

Het eten als een familie-ervaring

Net als de rest van Spanje, is eten in deze regio ook echt een familie-ervaring. En dit is ook zeker het geval in restaurants, kijk er dus niet raar van op als je ‘s avonds laat in het restaurant kinderen ziet rondrennen en spelen. In Spanje is dit heel normaal en worden kinderen hier erg vrij in gelaten. En dit is natuurlijk ook fijn als je met je gezin op vakantie bent in de Costa Brava, je kunt gewoon met je kleine kinderen naar een restaurant gaan en ze hier lekker hun gang laten gaan. Ook het eten is erg geschikt voor kinderen, er is erg gevarieerd eten en er bestaan altijd mogelijkheden voor kleinere porties.

De maaltijden – van het ontbijt tot het avondeten

De maaltijden en de etenstijden in de Costa Brava komen vrij overeen met de rest van Spanje.

Het ontbijt (el desayuno) is over het algemeen de kleinste maaltijd van de dag, een typisch ontbijt bestaat uit een café con leche (sterke koffie met warme melk), verse jus, een zoetigheid zoals croissantjes of toast met jam of een lichte kaassoort.

De lunch (la comida) is echter de meest uitgebreide en grootste maaltijd van de dag, het bevat meerdere gangen en wijn. En de lunch kan dan ook heerlijk lang duren, waarbij de gangen elkaar één voor één opvolgen. Kijk er dus niet gek van op als de lunch 2 uur duurt. En wat te doen daarna? Uitbuiken tijdens een heerlijke siësta.

Tussen de lunch en het avondeten wordt er nog wel eens een snack gegeten, dit noemen ze la merienda. Iets wat vaak hoognodig is omdat er een groot gat zit tussen de lunch en het avondeten.

Het avondeten, oftewel la cena, is in Spanje heel wat lichter dan de lunch. De maaltijden zijn wat simpeler en de porties veel kleiner. Wil je meer weten over de Spaanse eetgewoontes? Lees dan zeker deze handige gids over de Spaanse maaltijden. En boek natuurlijk snel je villa in Spanje!