De Spaanse keuken, het prachtige leven in Zuid-Spanje

 

De Spanjaarden houden van eten en besteden er veel tijd aan. Allereerst besteden ze tijd aan de bereiding van het eten, maar ook het eten zelf is een sociale gelegenheid waar tijd voor uitgetrokken wordt. Spanjaarden blijven na het nuttigen van hun maaltijd gerust zitten om na te kletsen. De siësta wordt nu vaak gebruikt om met de familie wat te eten, dus niet meer, zoals vroeger, om een dutje te doen. De Spaanse tapas is wereldberoemd en is overal ter wereld te vinden. Een hele leuke manier om uit eten te gaan. Omdat het allemaal verschillende kleine porties zijn kun je heel veel dingen proberen en proeven. Spanje is, na Japan, de grootste vis – en zeevruchten consument. Ook houden ze vooral van verse groentes in plaats van diepvries! Maar wat zijn nu typische Spaanse culinaire kenmerken?:

Allereerst is olijfolie iets wat niet mag ontbreken in de Spaanse keuken. Spanje is de grootste olijfolieproducent. Ook ui, knoflook en peterselie is iets wat niet ontbreekt als er gekookt wordt. Er wordt na 14.00 uur een grote maaltijd gegeten met vaak een voor- en hoofdgerecht en een dessert. Als dessert eten de Spanjaarden fruit of zoetigheden. Het voorgerecht is vaak al zo groot dat je je hoofdgerecht niet meer op kunt! `s Avonds na 20.00 uur wordt er vaak wat lichter gegeten met bijvoorbeeld tapas. En natuurlijk wordt er wijn gedronken bij de maaltijden, want Spanje is de op twee na grootste wijnproducent. Heel grappig is dat Spanjaarden alles apart kopen. Daar bedoel ik mee dat ze brood bij de bakker halen, vlees bij de slager, fruit en groentes in de groentewinkel of op de markt. Ze houden van kwaliteit en halen niet alles makkelijk even bij de supermarkt. De Spanjaarden ontbijten met koffie en wat zoets en – of fruit. Bijvoorbeeld churros kun je tegenkomen bij de traditioneel Spaans ontbijt. En wat ook wel opvallend is, is dat ze brood eten bij hun warme maaltijd.

 

 

Verder eten Spanjaarden ’s ochtends en ’s middags tussendoortjes tijdens de koffiepauze. Spanjaarden besteden een aardig deel van hun salaris aan eten buitenshuis. Ze houden ervan om buitenshuis te eten! Wat trouwens ook opvallend is dat ze bijvoorbeeld groentes en vlees los van elkaar eten. Dus als je een biefstuk besteld dan krijg je ook echt alleen een  biefstuk. Als je er groente bij wilt of iets anders, zoals aardappels, dan moet je er die apart bijbestellen.

Het is erg leuk om eens wat Spaanse gerechten uit te proberen als je een beetje uitgekeken bent op de alledaagse Hollandse menu’s. De Spaanse keuken kent een enorme variatie wat vlees en vis betreft en ze gebruiken graag veel soorten kaas, noten en paddenstoelen. Ze gebruiken verse producten en zo kun je dus een gezonde maaltijd op tafel zetten en toch iets heel anders dan je gewend bent. Het is over het algemeen niet moeilijk om de gerechten te maken! Zo zijn bijvoorbeeld de tapashapjes heel leuk om te maken voor een feestje of een verjaardag!