De flora en fauna van Spanje: Ontdek de natuur van Spanje

Spanje is door de Pyreneeën afgescheiden van Europa en kent daardoor een groot aantal endemische soorten planten. Dat betekend dat ze alleen in dat gebied groeien. Spanje bezit een grote variatie in klimaat, hoogte en bodemgesteldheid en dat zorgt er voor dat Spanje dus ook een grote variatie in planten en dieren bezit! Wat ik zelf geweldig vindt is dat Spanje veel soorten orchideeën heeft groeien bijvoorbeeld in de bergweiden van de Picos de Europa en de Serranía de Cuenca in de Sistema Ibérico. De nationale bloem van Spanje is overigens de rode anjer. De mediterrane flora komt het meest voor in Spanje en dat betekend lage begroeiing. Rozemarijn, oleander, lavendel, de heidebrem en tijm zijn hier onder andere te vinden. Hoe meer naar het zuiden hoe meer subtropisch de vegetatie is. Hier zijn onder andere cactussen, agaven en palmen te vinden.

In Elche, Alicante, is het enige echte dadelpalmenbos in Europa te vinden. In Noord-Spanje zijn de loofbossen te vinden. De hoogvlakte kent steppegebieden die na een flinke regenbui kleur vertonen. In de bergachtige gebieden zijn veel naaldbossen.

Wat dieren betreft is het karakter Zuid-Europees mediterraan met een Afrikaans vleugje. Zoals bijvoorbeeld de kameleon, de genetkat en de Egyptiche mangoest. Op de rots van Gibraltar kun je zelfs de magot of de Barbarijse makaak tegenkomen. Die is waarschijnlijk door mensen ingevoerd. Je kunt in Spanje de bruine beer, wolf, otter, wilde kat, lynx, wild zwijn, damhert, edelhert, ree, gems en de zeldzame Spaanse steenbok tegenkomen. Dus aan wild geen gebrek in Spanje. Wel zijn een aantal soorten heel zeldzaam en worden goed beschermt. Zo zijn er nog maar een paar tiental bruine beren te vinden en hoewel ze goed beschermt worden vermindert dat aantal helaas nog steeds.

In de Golf van Biskaje kun je walvissen en dolfijnen vinden. Er zijn zelfs gelegenheden in Spanje waar je met dolfijnen kunt zwemmen. Een zeer speciale ervaring! Zelfs de zeldzame monniksrob is er te vinden. Er is ook een indrukwekkende populatie Europese vlinders in Spanje te bewonderen.

Verder tref je veel soorten reptielen zoals hagedissen en slangen in Spanje aan. Waaronder ook giftige slangensoorten. In de Pyreneeën bevinden zich verschillende soorten roofvogels. Zoals bijvoorbeeld de grootste populatie zwarte gieren die Spanje bezit. Verder zijn is er de keizerarend, de slangenarend en de lammergier te vinden. Ook overwinteren er duizenden eenden in Spanje, dus niet alleen wij zoeken de warmte op in de winter, maar de dieren ook! Er is een indrukwekkende populatie vlinders in Spanje te bewonderen. Kortom in Spanje kun je genoeg vinden als je een planten en / of dierenliefhebber bent! Het is een uitdaging om deze planten en dieren in het wild op te zoeken en tegen te komen! Natuurlijk is het belangrijk om je eigen veiligheid voorop te stellen, want bepaalde diersoorten kun je beter vanaf een afstandje bekijken! Op alle gebieden is Spanje een zeer interessant land om op vakantie te gaan of er te wonen. Zo stelt ook de flora en fauna van Spanje ons zeker niet teleur!