Een handige gids over de Spaanse maaltijden – van het ontbijt tot de late snacks

Spanje en heerlijk eten, dat is toch onlosmakelijk met elkaar verbonden? Want laten we eerlijk zijn, naast het heerlijke weer en de mooie stranden, is het Spaanse eten ook zeker een belangrijke factor die ons naar deze populaire vakantiebestemming trekt. Het eten is vers, gevarieerd en vergeet ook niet de heerlijke drankjes die het voedsel vergezellen.

Spanjaarden genieten van het leven en houden van eten, en dit is te merken. Spanjaarden hebben hele andere eetgewoontes dan wat wij gewend zijn in Nederland en als je eenmaal in Spanje bent dan kun je je natuurlijk ook maar het beste aan de Spaanse gewoontes aanpassen. En hoe je dat het beste kunt doen qua eten? Dat lees je hier in deze handige gids over de Spaanse maaltijden – van het ontbijt tot de late snacks.

Het ontbijt –  El Desayuno

Tijd: vanaf 08:00 uur, maar vanaf 10:00 uur kan er ook een mid-ochtend koffiepauze plaatsvinden

In Spanje is het ontbijt over het algemeen de kleinste maaltijd van de dag. Spanjaarden ontbijten vrij licht, een typisch ontbijt bestaat uit een café con leche (sterke koffie met warme melk), zoete broodjes of toast met jam of een lichte kaassoort. Het ontbijt kan erg verschillen per regio, in het Noorden van Spanje is het bijvoorbeeld normaal om een verse jus, koffie en iets zoets zoals een croissant te ontbijten.

Terwijl ze in het zuiden eerder de jus en koffie combineren met een getoast baguette met wat tomaat en olijfolie dipjes. Koffie is echt een vast onderdeel van het Spaanse ontbijt, dit wordt dan ook vaak samen met een croissantje besteld. Ben je niet zo een koffie fan? Bij het ontbijt kun je vrijwel overal verse jus d’orange bestellen. In Madrid gaan de cafés al rond 7 uur ‘s ochtends open, er kan hier dan al vroeg ontbeten worden.

De lunch – La Comida

Tijd: tussen 13:30 en 15:30 uur, oftewel tijdens de siësta

Wil je in een restaurant lunchen? Ga dan voor een dagmenu, oftewel een menu del día. Dit is een driegangen menu met een voorgerecht, hoofdgerecht en een toetje (postre). Dit menu komt vaak ook met een drankje. Dit menu is voordelig en kan vaak alleen doordeweeks en overdag gekozen worden. Ja, zoals je kunt zien lunchen de Spanjaarden uitgebreid. De lunch wordt in het Spaans la comida genoemd en dit is dan ook de grootste maaltijd van de dag. La comida bevat namelijk meerdere gangen en wijn. Spaanse lunches duren dan ook erg lang. De gangen volgen elkaar één voor één op, dus relax en laat het rustig over je heen komen.

Kijk er dus niet gek van op als de lunch anderhalf uur of langer duurt, vaak hebben Spanjaarden namelijk een 2 tot 3 uur durende middagpauze. Dit heeft natuurlijk ook weer te maken met de Spaanse siësta, na de lunch wordt er vaak ook nog even een uurtje geslapen. In grote steden zal dit vaak niet meer het geval zijn, hier zijn de lunchpauzes korter en blijven veel winkels open. Maar aan de kust en op het platteland wordt er nog volop aan de siësta gedaan. Houd er dan ook rekening mee dat veel winkels gesloten zullen zijn. Je bent op vakantie dus geniet er helemaal van, neem ook een siësta en ga 100% voor deze relaxte bourgondische levensstijl.

Wat wordt er nou vooral gegeten tijdens la comida? Zie hier een voorbeeld van wat je veel op de lunchmenu’s van restaurants zult vinden of wat je misschien bij een Spanjaard thuis kunt verwachten tijdens de lunch:

  • Groente-, bonen- of zeevruchtensoep (vaak op basis van rijst, aardappel of pasta)
  • Verse vis of zeevruchten, gebraden kip of lamsvlees, gebakken aardappelen, konijnenstoofpot, enz.
  • Groene salade of groenten
  • Flan, een licht gebak, vers fruit of ijs als toetje
  • Koffie en likeur of cognac
  • Brood is altijd te vinden op de Spaanse tafel. Het is vers en wordt vooral gebruikt om te dippen in sausjes.

De middagsnack – La Merienda


Tijd: rond 16:30 uur, tussen de lunch en het avondeten in

In Spanje wordt de middag snack la merienda genoemd, en deze snack is hoognodig omdat er een groot gat zit tussen de lunch en het avondeten. Deze snack kan van alles zijn: van een zoet belegde stokbrood met chocolade of een stokbrood met chorizo worst, ham of salami. Vooral kinderen genieten vaak van la merienda, wanneer ze met lekkere trek na school thuis komen. Ben je in de zomer op vakantie in Spanje? Koop dan wat vers fruit of geniet van een heerlijk ijsje. Ben je bang dat het je eetlust zal bederven? Geen zorgen, onthoud dat het avondeten pas zo’n 3 tot 4 uur later plaats zal vinden.

Kleine Spaanse snacks – Tapas

Tijd: na 16:00 uur, tussen de lunch en het avondeten in of als avondeten

Tapas is een van die heerlijke Spaanse uitvindingen: het zijn kleine hapjes en het kunnen zowel koude als warme gerechten zijn. Al het soort voedsel kan tapas zijn, zolang het maar geserveerd wordt in kleine porties. Denk hierbij aan een Spaanse tortilla (omelet met aardappelen), patatas bravas of gambas met knoflook. Tapas variëren sterk van regio tot regio en van seizoen tot seizoen. En het eten van tapas is iets sociaals, vaak komt er wijn en uitgebreid bijkletsen met het gezelschap bij kijken.

Bij tapas is het socializen namelijk minstens even belangrijk als de kwaliteit van het eten. Je kunt tapas zelfs ook wel een beetje zien als een kroegentocht: Spanjaarden bar-hoppen en eten op elke nieuwe plek weer wat andere tapas. Er bestaat in Spanje zelfs een werkwoord voor het eten van tapas: “Vamos a tapear”, oftewel “Laten we tapas eten”.  Dat laat goed zien hoe gek Spanjaarden op deze traditie zijn.

Het avondeten – La Cena

Tijd: tussen 20:30 en 23:30 uur

Het avondeten, oftewel la cena, is in Spanje heel wat lichter dan de lunch. De maaltijden zijn wat simpeler en de porties veel kleiner. Je kunt kiezen voor de gedeelde gerechten, oftewel raciones, in een bar. Of naar een meer formele setting gaan in een restaurant, hier kun je vaak ook gerechten delen of vragen om halve porties. Het avondeten kan verse vis, zeevruchten, wat gebraden kip of lamsvlees zijn met gebakken aardappelen of rijst. Een omelet en vis met een salade zijn ook veel voorkomende opties. Een typische Spaanse maaltijd voor la cena is arroz cubano, dit is witte rijst met een tomatensaus en een gebakken ei. Groene salades en groentes zijn standaard bij zowel de lunch als het diner te vinden. Een lichter dessert van vers fruit of een flan (Spaanse vanille custard) kan ook worden gegeten.

After DinnerTijd: na 23:00 uur

Spanjaarden houden van de nacht, dit land heeft dan ook niet voor niets zo een heerlijk nachtleven. De typische Spanjaard gaat dan ook pas rond middernacht naar bed en in het weekend, tijdens vakanties of in de zomermaanden kan dit zelfs oplopen tot zo een 3 tot 4 uur ‘s ochtends. Na het late avondeten blijven veel Spanjaarden namelijk nog natafelen en socializen in de restaurants of bars of gaan ze uit in een van de vele nachtclubs. Rond deze tijd gaan Spanjaarden vaak over van wijn of bier naar sterkere dranken, zoals een gin-tonic, een mojito, een rum en cola of een van de vele lokale specialiteiten. Dit gaat hand in hand met de verandering van de locatie: van een restaurant of tapasbar naar een bar met live muziek of een club.

En wat is nou heerlijker dan een snack na een lange avond vol plezier? Churros zijn hier een perfect voorbeeld van, het is een soort langwerpige Spaanse donut die besprenkeld wordt met suiker en die je in chocolade kunt dopen. Je kunt de churros kopen bij een straatverkoper of bij een café aan de winkelstraat.