Uitgaan in Spanje – ins & outs over het Spaanse nachtleven

Barcelona by night

Naast zon, zee en strand staat Spanje natuurlijk ook bekend om het bruisende nachtleven, in het Spaans ook wel la movida of la marcha  genoemd. Het fijne aan het nachtleven in Spanje is dat het super divers is: van bars, restaurants, tapas bars, concerten tot enorme clubs. Er is voor ieder wel wat wils. Zeker grote steden zoals Barcelona, Madrid, Valencia, Malaga en Granada en eilanden zoals Ibiza en Mallorca hebben veel te bieden. Ga genieten van die heerlijke Spaanse zomernachten en ontdek tijdens je vakantie het bruisende nachtleven van dit prachtige vakantieland.

Ga barhoppen van tapasbar naar tapasbar in Madrid, bezoek een flamenco show in Valencia, geniet van een koel briesje op een rooftop bar in Barcelona of dans urenlang op de muziek van internationale DJ’s in Ibiza. De keuze is reuze. En wij vertellen je graag al wat ins en outs over het nachtleven in Spanje. Dus lees nu snel verder en ontdek alvast het nachtleven via deze Spaanse uitgaansgids.

KLIK HIER voor de mooiste luxe villa´s in Spanje

Uitgaanstijden

De Spaanse nacht begint vanaf 22:00 uur en duurt tot ergens diep in de nacht of vroeg in de ochtend. Spanjaarden hebben in de lente en in de zomer, tijdens die heerlijke milde avonden, de gewoonte om te gaan genieten op één van de vele terrasjes. Hier kunnen ze vervolgens uren blijven zitten, genietend van lekker eten en heerlijke drankjes, natafelend tot in de vroege uurtjes. In Spanje zijn de vrijdag en de zaterdag de meeste populaire dagen om uit te gaan. Wat betreft het uitgaan naar clubs begint dat hier pas na 1 uur ‘s nachts en is het heel normaal om pas rond 5 uur ‘s nachts uur weer naar huis te gaan. Zoals je wel kunt zien, begint alles wat later in Spanje en dit komt natuurlijk ook doordat de maaltijden in Spanje wat later plaatsvinden  dan bij ons. Hier genieten zij in de middag van een uitgebreide lunch en het avondeten vindt veelal pas plaats tussen 22:00 en 23:00 uur.


Tapas etenTapas is een heerlijke Spaanse traditie waarbij je meerdere kleine hapjes eet. En tapas eten in Spanje is iets heel sociaals, hierbij is namelijk het gezelschap minstens even belangrijk als de kwaliteit van het eten. Tapas eten is voor veel Spanjaarden namelijk het perfecte moment om te socializen of samen te komen met vrienden. En bar hoppen is hier ook echt een onderdeel van, zo gaan ze van tapasbar naar tapasbar waarbij er telkens weer wat nieuwe tapas en drankjes besteld worden. Dit is dus gelijk ook een hele leuke manier om als toerist meerdere bars te leren kennen. Hierna kun je dan lekker een bar in duiken of op een terras uitbuiken met een drankje. Een avondje tapas eten is ook de perfecte voorbereiding voor een avondje clubben, het zal je zeker in de stemming brengen voor een geslaagd avondje uit!

Bars

We zeiden het eerder ook al, het Spaanse uitgaansleven is super divers en er is voor ieder wat wils. Er zijn veel bars en plekken met concertjes met een verscheidenheid aan muziek: van pop, rock, indie tot jazz. Verblijf je in Andalusië? Dan is het ook zeker aan te raden om naar een van de populaire flamenco shows te gaan. Dit is de perfecte manier om dit bijzondere stukje van de Spaanse cultuur verder te ontdekken. Het is in Spanje verder ook heel normaal om samen met je gezin, en ook met je kleine kinderen, op te blijven tot in de late uurtjes. Slenterend over de straten, op een terrasje of in een bar met live muziek. Ze kijken hier in Spanje niet raar van op.

Clubs

Spanje staat natuurlijk ook echt bekend om de grote clubs. En the place to be voor de topclubs in Spanje is natuurlijk het enige echt Ibiza. Hier vind je wereldberoemde clubs met internationale dj’s waar mensen van over de hele wereld op af komen. In Ibiza is het uitgaansleven legendarisch en hier is echt ALLES mogelijk.

Maar ook grote steden zoals Madrid en Barcelona en de kustgebieden kennen veel clubs waar je tot in de vroege uurtjes kunt dansen. Spanje kent vele beachclubs, rooftop feestjes en underground clubs. Sommige uitgaansplekken sluiten rond 3 uur ‘s ochtends, maar veel clubs blijven open tot de zon opkomt. De grote steden hebben een uitgebreid aanbod aan clubs met verschillende soorten muziek. Madrid is echt de koning van het Spaanse nachtleven met een grote verscheidenheid aan bars en clubs, alles is tot in de vroege uurtjes open en er is voor ieder wat wils. Ook Barcelona is erg divers met een bruisend, trendy nachtleven waar je elke dag van de week wel terecht kunt. In Marbella vind je veel lounge bars en glamoureuze clubs, Malaga zit vol met leuke barretjes, Granada is echt een studentenstad met veel bars en clubs, Valencia kent weer eerder een bohemian sfeer terwijl Sevilla een moderne party scene combineert met het traditionele flamenco.

De Spaanse feestdagen en festivals

Spanje kent een hele hoop bijzondere feestdagen en festivals die echt het bezoeken waard zijn. Om er een paar te noemen: de Carnavalsvieringen in februari in Cadiz of op de Canarische eilanden, de Tomatina (tomatengevecht) in Buñol in augustus of de Festa de la Mercé met mooie optredens in Barcelona in september. En dit is maar een kleine selectie van de vele bijzondere festiviteiten in Spanje.

Tomatina in Buñol

Naast deze bijzondere lokale feestdagen, kent Spanje ook nog een hele reeks aan muziek, theater en film festivals. Ben je benieuwd wat er gaande is tijdens jouw bezoek? Of wil je graag je bezoek plannen rondom een bepaalde feestdag of festival? Klik dan zeker hier voor een duidelijk overzicht van de Spaanse feestdagen en festivals. Onthoud wel dat je niet de enige toerist zult zijn die op deze bijzondere festiviteiten afkomt, dus boek ruim van te voren en houd rekening met mogelijk wat hogere prijzen.

Een late night snack om je avond af te sluiten

Hoe heerlijk is het om na een lange nacht uit nog eventjes je hongerig maag te vullen met iets lekkers? En als je in Spanje op vakantie bent en bijvoorbeeld een leuk vakantiehuis in Spanje huurt, dan is het natuurlijk extra leuk om voor een echte Spaanse late-night snack te kiezen: churros met een beker warme chocolademelk. Churros zijn een soort lange donuts besprenkeld met suiker die soms ook in chocolade gedipt worden. Sluit je avond af met deze heerlijke snack en dit warme drankje terwijl je de zonsopgang kijkt.

Praktische informatie

Zoals je wel kunt merken kun je in Spanje heerlijk uitgaan en bestaan er heel veel mogelijkheden om van de nachten te genieten. Om op en top te genieten, is het natuurlijk handig dat je nacht zo smooth mogelijk verloopt. Zo kun je op jouw manier alles eruit halen wat er in zit. Daarom hebben we dan ook de volgende praktische informatie op een rijtje gezet:

  • De meeste grote steden hebben nachtbussen die over het algemeen rijden vanaf middernacht tot 6 uur ‘s morgens.
  • De meeste clubs sluiten pas rond zonsopgang, maar het komt ook voor dat sommigen al rond 3 uur ‘s nachts sluiten. Dit is vaker het geval met clubs in woonwijken.
  • Veel clubs kennen een minimumleeftijd van 18 jaar oud.
  • In Spanje wordt alcohol vanaf 18 jaar en ouder verkocht.
  • Het is verboden om buiten alcohol te drinken, dit geldt natuurlijk niet voor terrassen die hiervoor een vergunning hebben.
  • Sommige stranden hebben strenge regels wat betreft toegang, geluidsoverlast en het zwemmen (zeker ´s nachts), dit hangt af van de lokale regelgeving.