Shop untill you drop in Spanje – een shopgids met handige informatie over het winkelen in Spanje

Shoppen, winkelen, pamperen, het is echt wel een soort therapie te noemen. En laten we eerlijk wezen, een vakantie is ook een ideale gelegenheid voor een lekkere shopsessie. Het is namelijk de perfecte manier om je vakantiebestemming te ontdekken: relaxed door de winkelstraten slenteren, hier en daar een winkel ingaan en natuurlijk zo nu en dan uitrusten op een terrasje in de zon.

Spanje is namelijk naast een heerlijk vakantieland ook een echt shop paradijs. Zo kent dit land vele bekende merken en fijne shopsteden. Dus waar wacht je nog op, shop untill you drop! En lees dan van te voren zeker even deze shopgids met handige informatie over het winkelen in Spanje.  

Openings- en sluitingstijden

Laten we bij het begin beginnen, de openings- en sluitingstijden. Je hebt natuurlijk niets aan al deze handige informatie als je voor een dichte deur staat. En de Spaanse openingstijden verschillen over het algemeen wel wat van de Nederlandse tijden. De meeste winkels openen in Spanje tussen 8:30 en 10:00 uur ‘s ochtends. Er bestaan verschillen per regio, maar de meeste openingstijden vallen in dit tijdsbestek. De sluitingstijden zijn vaak wat later dan wat wij misschien in Nederland gewend zijn, alhoewel in de Nederlandse grote steden de winkels ook steeds langer open blijven. De Spaanse winkels blijven vaak open tot 20:00 uur en supermarkten blijven vaak zelfs open tot 22:00 uur.

Houd wel rekening met de siesta, een echte Spaanse gewoonte! Tijdens de siësta in Spanje sluiten veel kantoren, banken, winkels en andere soort bedrijven voor een aantal uur. De precieze tijden verschillen per gebied, maar de winkels sluiten vaak ergens tussen 13:00 en 14:00 uur en ze openen weer ergens tussen 16:00 en 17:00 uur, waarna ze dus open blijven tot een uur of 20:00. Om het nog iets ingewikkelder te maken, wordt de siësta niet overal in Spanje meer gehouden. Veel grote steden doen niet meer aan de siësta en dit is ook het geval met supermarkt ketens. Maar als je liever het zekere voor het onzekere neemt, dan kun je dus het beste om 10:00 of 17:00 uur gaan shoppen. Dan weet je zeker dat alle winkels wel open zijn.

En hoe zit het met de koopzondag? De meeste winkels en supermarkten sluiten op zondag, behalve de grote keten supermarkten die wel open blijven. Dit zorgt er ook voor dat, zeker in kleinere steden, het winkelen op zaterdag vrij druk kan zijn. In toeristische plekken kun je vaak wel gewoon souvenir shoppen op zondag of op de feestdagen.

Fijne shopsteden

Spanje’s grootste steden, Madrid en Barcelona, kunnen zeker wel vergeleken worden met elk andere modehoofdstad in Europa qua het uitgebreide aanbod aan shopmogelijkheden. Madrid en Barcelona kennen dan ook een fijne mix aan grote winkelcentra, kleine boetiekjes, bijzondere vintage winkeltjes, aantrekkelijke rommelmarkten en luxe winkelgebieden. Valencia kent ook een levendige shop cultuur met een verscheidenheid aan keuzes en stijlen, zo kun je hier uitstekend terecht voor de laatste trends qua kleding, vers etenswaar, antieke spullen of authentieke, lokale souvenirs. Granada staat bekend om de mooie Moorse inlegwerken en hoogwaardige lederen producten; Sevilla om het fantastische Triana aardewerk en de Flamenco outfits; en Toledo om zijn prachtige marsepein, Damasceense items en zwaarden.

Maar ook de Spaanse eilanden hebben qua winkelen wat bijzonders te bieden, zo staat Ibiza natuurlijk bekend om de hippieachtige witte kleding en doeken voor op het strand en in Mallorca kun je weer uitstekend terecht voor kunstparels van hoge kwaliteit.

Elke Spaanse provincie en stad heeft weer iets anders te bieden en is weer in iets anders gespecialiseerd, wat verbonden is met de karakter en de cultuur van de plek. En naast deze prachtige lokale producten kennen al deze plekken ook winkelstraten vol met de bekende Spaanse merken.

Bekende Spaanse merken in overvloed

Als je tijdens je vakantie winkelt, is het natuurlijk extra leuk om iets te kopen dat ook echt uit Spanje komt, dus een item van een lokaal of nationaal merk. En het handige aan Spanje is dat dit land de thuisbasis is van een van de grootste modewinkels, Inditex, waarbij 8 bekende merken horen: Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home en Uterque. Zara is natuurlijk ook super bekend in Nederland, maar ook van Pull & Bear en Bershka bestaan er winkels in ons land. Nu kun je natuurlijk het volgende denken: “waarom in deze winkels in Spanje shoppen als we de winkels ook in Nederland hebben?”. En daar heb je natuurlijk wel een beetje gelijk in, máár deze winkels kunnen in Spanje echt voordeliger zijn en de collectie kan ook wat verschillen t.o.v. het aanbod in Nederland.

En dit is niet alles, naast de Inditex modewinkels kent Spanje ook nog vele andere bekende merken zoals Mango, Sfera of Desigual.

Houd je ervan om alles op één plek te vinden? Dan is El Corte Ingles echt jouw plek. Dit is namelijk een warenhuis waar je een hele verscheidenheid aan kleding, voedsel en huishoudelijke artikelen kunt vinden. Je vindt hier kleding van bekende Spaanse merken zoals El Ganso en Custo Barcelona. En houd je van wat meer luxe? Ook in dit warenhuis kun je terecht voor hoogwaardige, luxe producten.

De Spaanse markten

Markten horen echt bij de Spaanse levensstijl, zowel voor het kopen van vers voedsel als voor het scoren van koopjes op de rommelmarkt.

Het is nog steeds een populair Spaans gebruik om naar de markt te gaan in plaats van een supermarkt. Op dit soort markten, ook wel mercados genoemd, vind je een uitgebreid aanbod aan voedsel: van fruit, groente, vleeswaar, zeevruchten, kruiden, kazen, tot nog veel meer heerlijke opties. Bekende voorbeelden van zo een markt zijn La Boqueria in Barcelona, Mercado de San Miguel in Madrid of Mercado Central in Valencia. Het zijn heerlijke plekken om rond te struinen en wat inkoopjes te doen voor een verse lunch.

De sfeervolle rommelmarkten worden ook wel rastros genoemd, en dit is natuurlijk de ideale plek om een koopje te scoren. Of het nou gaat om kleding, sieraden, meubels, serviesgoed of platen. Op de Spaanse rommelmarkten vind je van alles en nog wat, struin er dus lekker doorheen en laat je verrassen. Dit zijn een aantal bekende rommelmarkten in Spanje:

 • El Rastro – Madrid
 • Cuesta de Moyano – Madrid
 • Mercado Puerta de Toledo – Madrid
 • Els Encants – Barcelona
 • Plaza de Luis Casanova – Valencia
 • Plaza Redonda – Valencia
 • Mestalla – Valencia
 • Mercadillo de los Jueves – Seville
 • Mercadillo de la Alameda – Seville
 • Plaza Larga – Granada
 • Las Dalias Hippy Market – Ibiza

Geniet van de uitverkoop

Wat is nou nog lekkerder dan shoppen? Juist! Shoppen in de uitverkoop. En ook Spanje kent een uitgebreide uitverkoop, wat de rebajas genoemd wordt. Dit land kent een grote wintersale die begin januari begint en tot eind februari loopt. De sale loopt in verloop van de tijd ook steeds verder op, van zo een 30% tot zelfs wel 90% korting. Hetzelfde geldt voor de grote zomersale die van begin juli tot eind augustus loopt.