6 tips om te genieten van Spanje als een echte local

Juich en Geniet als een Local!

Spanje is een geweldige vakantiebestemming: van het heerlijke eten, het bruisende nachtleven, de adembenemende natuur, de pittoreske dorpjes, de bijzondere festivals, de fantastische steden, het mooie weer, de warme cultuur tot de prachtige stranden. Spanje is een groot en gevarieerd land waar heel veel te ontdekken valt. Wil je graag ten volle genieten van Spanje tijdens je vakantie? Ga dan local en geniet van Spanje als een echte Spanjaard. Zo krijg je een nog authentiekere vakantie in dit fijne land. Hoe je dit het beste kunt doen? Volg zeker deze 6 tips en krijg een onvergetelijke echte Spaanse vakantie.

1. Ga naar de markt 

Er komen steeds meer supermarktketens in Spanje, maar alsnog is de markt voor de meeste Spanjaarden erg belangrijk. Ze hebben dan ook vaak de voorkeur om hun voedsel te kopen bij deze lokale markten waar ze al jaren komen en ook de marktkoopmannen (en vrouwen) kennen.

Jij als toerist kunt hier ook terecht voor een enorme verscheidenheid aan verse zeevruchten, vlees, groenten, fruit en brood. Loop er rond en bekijk hier het echte lokale Spaanse leven. Het is de ideale plek om een lekkere snack te halen of om verse gerechten voor de lunch of het avondeten te kopen. In Madrid is er de San Miguel markt en in Barcelona La Boquería. Ga je op vakantie naar een van deze steden? Neem dan zeker de tijd om deze markten te bezoeken.

2. Geniet van een lange lunch

In Spanje is de lunch de belangrijkste en meest uitgebreide maaltijd van de dag. Spanjaarden kunnen dan ook wel genieten van een lunch die tot 3 uur kan duren, en dat is niet zo gek als je er van uitgaat dat een Spaanse lunch meerdere gangen en een gezonde dosis wijn kent. En daarna moet er natuurlijk ook even uitgebuikt en nagetafeld worden. De lunch in Spanje kan tussen 13:30 en 15:30 uur plaatsvinden.

In Spanje wordt de lunch la comida genoemd en op veel plekken in het land krijgen de Spanjaarden van hun werk ook nog een 3 uur durende middagpauze, waarin er natuurlijk ook nog genoten wordt van de siësta. De lange lunch en de siësta is natuurlijk wel een traditie die niet overal meer voortgezet wordt, zeker in steden is er vaak geen mogelijkheid meer voor een siësta en zijn de lunchpauzes ook korter. Desalniettemin, is je vakantie in Spanje natuurlijk het perfecte moment om te genieten van dit bourgondische gebruik en als een echte Spanjaard te genieten van een lange lunch.

3. Neem een siësta

Ook al is een siësta misschien een wat verouderde traditie, het is nog steeds een erg geliefde gewoonte in geheel Spanje en indien mogelijk maken veel Spanjaarden hier nog graag gebruik van. En met de lange lunchpauzes en de uitgebreide maaltijd, is het ook helemaal niet zo gek dat ze hier even van bij moeten komen. Het komt dus ook nog steeds voor, zeker in kleinere dorpjes en minder toeristische plekken, dat veel winkels rondom de lunch en siësta dicht gaan. Houd hier dus rekening mee en geniet zelf ook als een echte Spanjaard van een heerlijke siësta.

In de zomer kan het in Spanje zo warm worden dat het ook alleen maar fijn is om tijdens deze hete middaguren even in de schaduw of op bed te gaan liggen. Je zult er misschien eerst aan moeten wennen maar daarna zal je ook een fan worden van deze relaxte levensstijl.

4. Ga naar een voetbalwedstrijd 

Spanjaarden en voetbal, a match made in heaven. Voetbal behoort in dit land echt tot de nationale en lokale trots, veel Spanjaarden zijn hier echt erg gepassioneerd over en ook tussen de clubs bestaat er veel rivaliteiten. In Spanje beginnen veel van de voetbalwedstrijden pas rond 22:30 uur, dus het is het perfecte moment om met een lekker drankje een wedstrijd bij te wonen. Het leukste is natuurlijk om een keer een wedstrijd te zien in een stadium, zodat je echt helemaal kunt opgaan in de Spaanse voetbalcultuur.

Maar verder is het ook heel gebruikelijk om de wedstrijden te zien in de bars, dus sluit je aan bij de voetbalsupporters in een lokale bar en juich mee als een echte Spanjaard. Ze zullen dit zeker waarderen (zolang je natuurlijk wel mee juicht met het “juiste” team).

5. Geniet van het nachtleven als een Spanjaard

Spanje staat natuurlijk ook bekend om het heerlijke nachtleven, wat door locals ook wel la marcha (de mars of de optocht) genoemd wordt. En ze noemen dit zo gezien de Spanjaarden nogal van bar hoppen houden, het is een soort kroegentocht maar dan natuurlijk wel met wat Spaanse flair. Spanjaarden beginnen hun avonden vaak tussen 20:00 en 23:00 uur, wanneer ze genieten van het avondeten, en beginnen daarna met het bezoeken van verschillende bars. Dit doen ze tot een uur of 1 ‘s nachts, wanneer de clubs open gaan. Nu kan er echt gedanst worden!

Het Spaanse nachtleven begint dus wel wat later. Het is dan ook vrij normaal om Spanjaarden in het weekend tot laat op straat te zien, kijk niet gek op om op een vrijdagnacht om 4 uur ‘s nachts studenten, oudere stellen en zelfs gezinnen met kinderen op straat te zien wandelen. De ultieme feestplek is natuurlijk het eiland Ibiza, hier kan er van april tot oktober volop gefeest worden.

6. Eet tapas als een echte local

Een authentieke Spaanse vakantie is niet compleet zonder tapas. Tapas kan van alles en nog wat zijn qua eten, zolang het maar geserveerd wordt in kleine proporties. Spanjaarden eten tapas als een snack of meerdere tapas bij elkaar als avondeten. Maak dus niet de typische toeristen fout door tapas te bestellen als voorgerecht! Het eten van tapas in Spanje is ook een sociaal gebeuren dat ook verbonden is aan het Spaanse bar hoppen waarbij je in elke bar geniet van een nieuw drankje en tapas en daarnaast ook van je gezelschap.