Wanneer kun je het beste naar Spanje gaan? Tips over seizoenen, evenementen en feestdagen

Een vakantie naar Spanje, dat klinkt natuurlijk altijd heerlijk. Maar toch is het vaak goed om rekening te houden met seizoenen, feestdagen, piekmomenten en speciale evenementen. Zo zorg je ervoor dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan en dat je optimaal kunt genieten van je welverdiende vakantie in het prachtige Spaanse land. Je wilt het meeste uit je vakantie halen en deze wordt natuurlijk extra leuk als je het rond echte must-see evenementen plant.

Wil je dus weten wanneer kun je nou het beste naar Spanje gaan? Lees dan vooral verder!

Spanje in de zomer

Juli en augustus zijn de drukste maanden in Spanje qua toerisme. Voor sommige mensen is dit een voordeel, want je kunt dan tijdens je vakantie veel mensen uit verschillende landen ontmoeten. Verder is het ook het perfecte moment voor de feestvakanties in gebieden zoals Lloret de Mar of Ibiza. Het nadeel is dan weer dat het ook echt té warm kan zijn, zeker in het zuiden van Spanje. Het kan namelijk zo warm zijn dat je alleen maar uit de zon wilt blijven en niet echt volop gebruik kunt maken van je vakantiedagen. Als je lekker wilt zonnen dan zijn de maanden juni en september heel wat prettiger, en zelfs in mei en oktober kun je nog heel wat zon pakken.

Verder kunnen grote steden zoals Madrid, Barcelona of Sevilla ook vrij uitgestorven zijn in de zomer, gezien de meeste inwoners dan afkoeling zoeken aan de kust. Het is dan ook vaak leuker om de steden te bezoeken in andere maanden wanneer het minder warm is en je hier echt het Spaanse leven kunt meemaken.

Voordelen:

 • Erg zonnig en warm.
 • Sommige tours vinden alleen in de zomer plaats.

Nadelen:

 • Het kan in sommige plaatsen té warm zijn.
 • Veel steden zijn verlaten in de zomer.
 • Er zijn heel veel toeristen.

Evenementen in de zomerperiode:

In Pamplona vindt van 6 tot 14 juli de San Fermínfeesten plaats, het is een week vol met eetfestijnen, Baskische volksdansen, openluchtconcerten, straattheater, vuurwerk en parades. Verder vindt er op 7 juli het bekende stierenrennen plaats.

In juli vinden er overigens ook nog de paardenrennen plaats op het strand van Sanlúcar de Barrameda in de regio Andalusië.

In augustus vindt de Feria de Málaga plaats, dit is het grootste zomerfestival van Andalusië. Tijdens deze feestweek, ook wel Feria de Agosto genoemd, kun je genieten van dans, muziek, lokale wijnen, stierengevechten, optochten, tentoonstellingen en vuurwerk.

De maand augustus eindigt met het Tomatina tomatengevecht in het dorpje Buñol in de provincie Valencia. Dit jaarlijks terugkerend evenement vindt op de laatste woensdag van augustus plaats en is erg populair onder toeristen.

Spanje in de herfst

Spanje is heerlijk in de herfst, het weer is dan wat zachter en je hebt prachtige uitzichten in de mooiste herfst tinten. En het is ook het perfecte moment om te gaan wijnproeven in Rioja of Ribera, de oogst vindt dan plaats en je kunt de wijn van deze oogst dan uit proberen.

Voordelen:

 • Zacht maar warm herfstweer.
 • De herfst tinten zorgen voor mooie uitzichten.
 • Dit is het oogstseizoen.

Nadelen:

 • Geen strandweer.
 • Er kan wat meer regen vallen

Evenementen in de herfst:

Catalonië is the place to be in September met het Festa de Santa Tecla in Tarragona en het Festa de la Mercé in Barcelona. Het feest in Tarragona duurt 10 dagen en je kunt hier genieten van een verscheidenheid aan dansen, menselijke kastelen, nachtelijke parades, mythologische beesten, middeleeuwse lekkernijen en “gesproken dansen”. Het vijf dagen durende Festa de la Mercé in Barcelona kent allerlei activiteiten uit de volkscultuur, zoals een optocht, een parade van stadsreuzen, concerten, optredens en andere festiviteiten. Het feest wordt afgesloten met een groot vuurwerk.

In Oktober vindt elke twee jaar (2018, 2020 etc) het Bienal de Flamenco plaats in Sevilla, dit is Spanje’s grootste flamenco festival.

In november wordt het wat rustiger in Spanje gezien iedereen zich klaar maakt voor de feestdagen, maar jazz fans kunnen dan gerust hun hart ophalen op evenementen in Madrid en Granada. Daarnaast vinden er ook veel filmfestivals plaats.

Spanje in de Winter

De winter is de perfecte periode als je er van houdt om steden te bezoeken zonder dat je je vakantie al maanden van te voren moet vastleggen en verder is het natuurlijk ook mooi meegenomen dat de prijzen dan heel wat voordeliger zijn.

Verder kun je als wintersportliefhebber ook gerust je hart ophalen in plekken zoals Sierra Nevada, Formigal of Baqueira Beret. Er zijn hier fantastische ski resorts en pistes te vinden.

Voordelen:

 • Minder toeristen.
 • In het zuiden is het dan niet zo warm, dus perfecte tijd om hier steden zoals Sevilla te bezoeken.
 • Mooie skigebieden. 
 • Makkelijker om een last-minute reis te boeken.

Nadelen:

 • In het noorden van Spanje kan het vrij koud zijn.
 • In het zuiden is het dan heel wat lekkerder maar er is geen strandweer.

Evenementen in de Winter:

Op 6 januari wordt er de Driekoningen gevierd, gevolgd door een aantal interessante vieringen op de Balearische eilanden.

Elke 20 januari vindt er in San Sebastian een groot festival plaats met optochten met Tamborrada drummers, ze vieren dan namelijk de dag van San Sebastian. Dit is het grootste evenement van de maand.

In Februari vindt carnaval plaats, als je dit graag in Spanje wilt vieren dan zijn Cadiz en de Canarische eilanden de beste opties.

Spanje in de lente

De lente is waarschijnlijk echt de fijnste periode om Spanje te bezoeken: het weer is warm maar zacht en de natuur is prachtig in bloei. En aan het eind van de lente kun je in Spanje zelfs al genieten van stranddagen. Het is de perfecte periode om een wat actievere vakantie te plannen: van fietsen, hiken, paardrijden tot het bezoeken van steden.

Voordelen:

 • Prettig lenteweer.
 • Mooie, opbloeiende natuur.
 • Perfecte tijd voor een actievere vakantie.

Nadelen:

 • Voor een 100% strandvakantie kan de lente nog wel wat fris zijn.


Evenementen in de Lente:

In maart vindt in Valencia las Fallas plaats ter ere van Sint-Jozef waarbij er prachtige parades plaatsvinden en tijdens de afsluiting op 19 maart standbeelden van piepschuim en hout verbrand worden.

Pasen wordt in Spanje uitgebreid gevierd tijdens 7 tot 10 dagen, eindigend met de Paas zondag. Als je graag de Spaanse paasviering wilt meemaken dan zijn Andalusië en Toledo de beste keuzes. Kort na Pasen vindt de Feria de Sevilla plaats, een festival met stierenvechten, flamenco en nog veel meer.

Las Fallas in Valencia

Spaanse feestdagen

Pasen, Kerst en Oud&Nieuw zijn populaire vakantie periodes, ook onder de Spanjaarden zelf. Het kan dan moeilijker zijn om accommodaties te vinden, dus boek op tijd! Dit geldt ook voor andere feestdagen en speciale evenementen. Als je hiervoor niet speciaal naar Spanje komt, kun je deze plekken het beste vermijden. Spanje bezoeken op deze speciale dagen kan natuurlijk extra leuk zijn, maar veel accommodaties zijn dan wel prijziger en tijdens feestdagen kan het zo zijn dat er heel erg veel dicht is. Bekijk snel al onze vakantie villa’s in Spanje voor een onvergetelijke vakantie.