De Spaanse gewoonten op een rijtje – 9 do’s & don’ts in Spanje

Geniet als een echte Spanjaard van je vakantie dankzij deze 9 typisch Spaanse gewoonten.

Als je op vakantie gaat naar Spanje, dan kan het handig zijn om op de hoogte te zijn van de Spaanse gewoontes. Want wat zijn de gebruiken? Wat doen ze qua eten? En hoe begroet je iemand? Met deze kennis voorkom je dat je iets doet dat érg not done is. Je past je makkelijker aan, aan het Spaanse ritme aan en leer je ook nog eens wat over de warme Spaanse cultuur. Ben je benieuwd naar wat nou echt do’s & don’ts zijn in Spanje? Lees dan zeker deze blogpost met 9 Spaanse gewoonten en breng je vakantie in Spanje door als een echte Español(a).

KLIK HIER voor onze vakantievilla’s in Spanje

1. Pas je eet ritme aan op de Spaanse tijden.

In Spanje is niet het avondeten maar de lunch de allerbelangrijkste en meest uitgebreide maaltijd van de dag. ‘s Avonds worden er eerder kleine hapjes, oftewel tapas, gegeten samen met een heerlijk glas wijn of een sherry. Spanjaarden eten over het algemeen wat later dan wat wij gewend zijn in Nederland: zowel het ontbijt, de lunch als het avondeten vinden allemaal een paar uurtjes later plaats. En op zich kan je daar op vakantie ook heel lekker van meegenieten, je kunt gewoon wat langer uitslapen. Spanjaarden lunchen tussen 13:30 en 15:30 uur (oftewel tijdens de siësta) en nuttigen het avondeten tussen 20:30 en 23:30 uur. Dit is dus heel wat later dan de Nederlandse tijden. Houd hier dus ook rekening mee en ga niet te vroeg naar een restaurant, om 18:00 uur kan het namelijk zo zijn dat de keuken nog gesloten is. In toeristische plekken zal dit trouwens vaak niet het geval zijn, de keuken is daar vaak aangepast aan de toeristen of zelfs de hele dag open.

2. Vergeet niet om wat fooi achter te laten.

Het is in Spanje gebruikelijk om minstens 10% fooi te geven, ook wanneer er op de rekening al bepaalde servicekosten staan. Bar en restaurant medewerkers verdienen gemiddeld vrij weinig en leven dus op basis van fooi. Fooi wordt dan ook als waardering van de service gezien, serveerders zien het dan ook als een negatieve beoordeling wanneer je geen fooi achterlaat.

3. Geniet van een Spaanse siësta.

De siësta is nog steeds echt een ding in Spanje: winkels, restaurants, supermarkten en cafés sluiten allemaal tussen 14:00 en 17:00 uur, waarna men geniet van een lunch en een welverdiende siësta. Wel is het zo dat tegenwoordig steeds meer plekken open blijven, maar zeker in het zuiden en de kuststrook wordt er nog echt eer gedaan aan de Spaanse traditionele siësta. Dus houd hier rekening mee: doe de boodschappen van te voren en pas je lunch hier op aan. Verzet je er niet tegen en geniet van deze ontspannen Spaanse gewoonte. Met de middaghitte is dit eigenlijk ook wel het beste wat je kunt doen: uit de zon gaan en even bijkomen. Als je eenmaal in Spanje bent, dan kun je toch ook maar beter meegaan met het Spaanse ritme. Geniet dus van een lekkere lunch en ga daarna een uurtje of twee plat, je zult deze Spaanse gewoonte echt gaan leren waarderen.

4. Ontdek het Spaanse eten door middel van tapas.

Je kent tapas misschien ook wel van eerdere vakanties in Spanje, of van de populaire tapas restaurants in Nederland. Maar wist je ook dat tapas niet bepaalde gerechten zijn maar dat in Spanje alle kleine porties eten tapas genoemd worden? Paella, croquettes of zelf ham en kaas op brood, zolang het maar een kleine portie is en geserveerd wordt met een drankje. Tapas is dus ook geen voorgerecht, het wordt door Spanjaarden gegeten als snelle snack of als maaltijd met meerdere tapas bij elkaar. En het leuke aan tapas is dat je zo kleine porties van typisch Spaans eten kunt ontdekken. Verder is het onder Spanjaarden ook heel normaal om van bar naar bar te gaan om verschillende tapas te eten, het is een soort barhoppen waarbij er telkens in een nieuwe bar weer nieuwe tapas en een drankje besteld worden.

5. Ga erop uit met je kinderen.

Spanjaarden houden heel veel van kinderen, ze zijn echt onderdeel van het sociale leven. In Spanje is het dus ook niet gek om kinderen te zien rennen of spelen in een restaurant. Zo is het heel normaal om je kleine kinderen mee te nemen naar een festival of een luide bar. Ben je dus op vakantie met je kinderen? Neem ze vooral mee naar het restaurant, een museum of een andere activiteit. Spanjaarden zullen hier heel positief op reageren.

6. Begroet op zijn Spaans.

In Spanje is het de normaalste zaak van de wereld om elkaar een kus op beide wangen te geven ter begroeting, óók als je elkaar nog niet kent. Dit gebeurt zeker tussen mannen en vrouwen, het klinkt misschien intiem maar vaak is het niet eens echt een kus maar meer een aanraking van de wang. Ook bij afscheid worden er weer twee kussen gegeven. Mannen die goed bevriend zijn geven elkaar een knuffel, maar wanneer ze elkaar niet of nauwelijks kennen zullen ze elkaar eerder een hand geven.


7. Ontdek het Spaanse uitgaansleven. 

Spanjaarden genieten van het leven en dit is ook zeker terug te zien in het Spaanse uitgaansleven. Spanjaarden houden niet voor niets een siësta in de middag en eten niet voor niets zo laat ‘s avonds, ze gaan namelijk over het algemeen ook veel later naar bed. Zeker in de zomer begint het leven in Spanje pas als de zon ondergaat en de temperaturen wat prettiger worden. In grote steden zoals Madrid of Barcelona of uitgaansgebieden zoals Ibiza of de Costa Brava gaan veel Spanjaarden pas vlak voor middernacht uit en blijven op pad tot in de late uurtjes. Dus geniet van het Spaanse nachtleven: wandel ‘s avonds over de boulevards, geniet van een wijntje op een terras of dans tot in de late uurtjes in een club. Het Spaanse uitgaansleven is veelzijdig en er is voor ieder wat wils.

8. Wees niet te punctueel.

Heb je een afspraak met een Spanjaard? Wees dan niet verrast als deze te laat is en geniet gewoon van de wachttijd in het zonnetje. Deze Spaanse gewoonte heeft namelijk ook weer een groot voordeel voor jou: jij mag dus ook wel eens te laat komen. Zo kun je lekker stressvrij genieten van je vakantie in Spanje!

9. Juich als een echte Spanjaard voor de plaatselijke voetbalclub.

Nou zijn wij Nederlanders hier zeker ook niet onbekend mee, maar het zou wel eens zo kunnen zijn dat de voetbalgekte in Spanje zelfs nog groter is. En ook Spanje kent intense club rivaliteiten, zoals het bekende Barcelona vs Real Madrid. Elke Spanjaard kent de namen van de spelers en de wedstrijd schema van zijn of haar favoriete club. Beleef deze voetballiefde dus ook tijdens je vakantie en bekijk een wedstrijd in een bar of in een stadium; je zult versteld staan van hun fanatisme. Oh en wees natuurlijk wel respectvol over het clubje van de ander, het moet natuurlijk wel sportief blijven…