Gezondheid en op reis

Iets wat mensen vaak vergeten bij het plannen van een reis is het aspect: je gezondheid! Ik vind het wel grappig om te zien hoe je gewend bent aan je eigen manier van eten en koken. En je hoeft maar in een buurland te zijn waar dat anders is en je krijgt last van je darmen. Het is goed om er bij stil te staan dat je anders eet, dat er andere ziektes zijn waar jij niet immuun voor bent, en dat water niet overal zomaar te drinken is.

Het is zelfs zo dat je bepaalde vaccinaties moet halen als je bepaalde landen wilt bezoeken. Ook hebben die nog even tijd nodig voor ze hun werk doen, dus zoek dat goed van te voren uit! Je kunt contact opnemen met het GGD en als je laat weten in welke land, of welke landen, je gaat reizen, weten zij daar alles van! Wat altijd handig is om bij je te hebben is pleisters, Betadine, diarreeremmers en iets tegen verstopping , paracetamol, verbandmiddelen, pincet, schaar, thermometer en iets tegen muggenbeten.  Je kunt eventueel ook een hand gel met alcohol meenemen, als je geen gelegenheid hebt om je handen te wassen.  Wat ik ook nog even apart onder de aandacht wil brengen en niet minder belangrijk is, is zonnebrand. Het kan in andere landen nogal warm worden en omdat onze huid daar niet aan gewend is, is het belangrijk om jezelf in te smeren.

In bepaalde landen zijn antibiotica moeilijk te verkrijgen, dus dat is eventueel ook nog iets om uit te zoeken. En steriele naalden, je weet maar nooit en het is niet overal steriel, helaas!

In hoeverre ben je verzekerd via je verzekering in het buitenland? Ook zeker de moeite waard om flink van te voren uit te zoeken. Moet er een aparte reisverzekering afgesloten worden? En zijn er goede ziekenhuizen in de buurt van waar je zit of waar moet je naar toe als er wat is?

Ik had al genoemd dat je steriele naalden mee kunt nemen en daar wil ik nog wat verder op in gaan. HIV en Hepatitus B en C zijn overdraagbaar via besmette naalden, maar waar mensen vaak niet bij nadenken: ook bij tatoeages en piercings zetten heb je daar mee te maken. Doe dat vooral niet en voor de mannen nog een waarschuwing: laat je niet scheren in een kapperszaak! Die tip had ik ergens gelezen en werkelijk waar, daar zou ik echt niet aan gedacht hebben!

Nog iets waar je op moet letten: teken. Zeer dicht bij huis is dat al iets waar je mee te maken kunt krijgen. Doe uit voorzorg goed bedekte kleding aan en controleer jezelf goed op teken. Zorg dat je een tekenpen bij je hebt en controleer altijd of de kop en pootjes niet zijn blijven zitten!

Er zijn vast nog meer tips te geven, maar als je goed je verstand gebruikt en je goed laat informeren, kom je daar zelf een heel eind mee!