Wat te doen tijdens je vakantie in Barcelona? – een top 10 aan must-see plekken

Barcelona is een heerlijke bruisende stad waar heel veel te beleven valt: van cultuur, uitgaan, kunst, eten, mode tot zelfs strand. Barcelona heeft namelijk meerdere stadsstranden waar je heerlijk kunt uitwaaien of romantische kunt picknicken met een lekker cavaatje.

Ben je meer van de echte strandvakanties?

Er zijn meer dan genoeg strandvilla’s te vinden buiten Barcelona, waarbij je een heerlijke strandvakantie perfect kunt combineren met een citytrip naar deze bijzondere stad. Deze prachtige historische stad heeft zoveel te bieden. Vraag jij je dus af wat je moet doen tijdens je vakantie in de omgeving van Barcelona? Lees dan nu snel deze top 10 van echte Barcelona must-see plekken. Veel plezier!

1. La Sagrada Familia

La Sagrada Familia, wie kent het niet? Dit is natuurlijk de kenmerkende kerk van Antoni Gaudi. En dit kan eigenlijk ook wel Barcelona’s meest bekende en bezochte bezienswaardigheid genoemd worden, er komen hier jaarlijks wel zo een 3 miljoen bezoekers op af. En zoals je misschien wel gehoord hebt, is deze kerk nog altijd niet af. Veel mensen hebben ook altijd gedacht dat het de bedoeling was dat de kerk  nooit af zou komen. Dit is immers waar de Sagrada Familia om bekend staat…en waarmee zij, naast haar schoonheid, in de loop der jaren honderden miljoenen bezoekers wist te trekken. Het doel is echter nu om de La Sagrada Familia in 2026 af te hebben, 100 jaar na de dood van Gaudi. Dus wie weet?

De buitenkant van de Sagrada Famila is ronduit prachtig, maar wist je dat de binnenkant ook echt het bezoeken waard is? Sinds 2012 kan deze kerk ook van binnen bezocht worden, plan voor dit bezoek echter wel zo’n 1 tot 2 uur in. Houd er ook rekening mee dat je niet de enige zult zijn die La Sagrada Familia graag van binnen wil zien, er staan hier altijd lange rijen voor. Het kan dus zeker handig zijn om vooraf skip-the-line kaartjes te kopen.

2. Las Ramblas

De Ramblas is een zeer bekende en populaire trekpleister voor miljoenen toeristen, een echte must-see dus! De Ramblas is ruim een kilometer lang en loopt vanaf het centrale Plaça Catalunya tot aan het Columbus monument bij de Port Vell Marina.  Het barst hier van de kraampjes, bloemenstalletjes, kiosken schildersezels, mime-spelers, standbeelden, terrassen, restaurants, winkels, mensen en verkeer.

De Ramblas is misschien niet een adembenemende mooie straat, maar het is wel een hele fijne straat om doorheen te wandelen en het bruisende hart van Barcelona te ontdekken.

3. La Boquería

La Boquería is een markthal aan Las Ramblas. Dit is een enorme publieke markt waar je kunt genieten van een prachtige uitstalling van kleurrijk fruit. En dat is niet alles, je kunt hier ook terecht voor heerlijke smoothies en verse sapjes. Ben je dus over Las Ramblas aan het slenteren? Stop dan zeker even hier en haal een lekker, verfrissend sapje.

Het leuke is dat het naar de markt gaan in Spanje ook nog een echt Spaans gebruik is, dus go local!

La Boquiería is een bruisende, drukke markt met een lange geschiedenis die tot 1217 teruggaat. In het hart van de markthal vind je het bekende El Quim de la Boquería restaurant. 

4. Het Picasso Museum

Het Picasso Museum is het meest bekende museum van Barcelona. Want alhoewel Picasso geboren is in Malaga in het zuiden van Spanje, heeft hij later met zijn familie wel van 1895 tot 1904 in Barcelona gewoond. Het wordt dan ook gezegd dat Picasso zijn meest vormende jaren als kunstenaar in Barcelona beleefde, het is dan ook niet voor niets dat hij dit als zijn stad zag. De meeste bekende schilderijen van Picasso hangen niet in dit museum, maar je kunt hier wel een unieke collectie van 4000 werken zien met vroege schetsen en canvassen.

Wist je dat er ook bepaalde dagen zijn dat je het museum gratis kunt bezoeken? Elke eerste zondag van de maand en elke donderdag na 18:00 uur is dit het geval! 

5. Park Guell

Park Guell is een UNESCO Werelderfgoed plek en het wordt dan ook wel gezien als één van Gaudi’s meest artistieke meesterwerken. Het park is gelegen op de Carmel heuvel, als je dus aankomt bij het metrostation Vallcarca betekent dit nog wel dat je zo 900 meter omhoog moet lopen. Ben je slecht ter been? Dan kun je altijd ook nog een taxi pakken naar de ingang van het park.

Leuk weetje! Het oorspronkelijke idee voor Park Guell was dat het een exclusief woongebied zou worden met 60 huizen, maar uiteindelijk doneerde Gaudi’s familie het in 1923 als een openbaar park aan de stad.

6. De modernistische gebouwen

La Pedrera

Modernisme was een Catalaanse culturele beweging die sterk aanwezig was in Barcelona eind 18e en begin 19e eeuw. Deze kunstbeweging staat voornamelijk bekend om de architectonische uitingen, zoals het werk van Gaudi. Ja ook hierbij komen we weer aan bij Gaudi, want Barcelona is Gaudi en Gaudi is Barcelona. Maar niet alleen aan Gaudi komt de eer toe, Barcelona kent prachtige modernistische gebouwen van meerdere artiesten.

Drie gebouwen bevinden zich in hetzelfde blok rondom de straat Passeig de Gracia, dit blok wordt ook wel het “Blok van Onenigheid” (Illa de la Discòrdia) genoemd omdat de gebouwen zo verschillend zijn. Dit zijn de gebouwen Casa Amatller van Josep Puig i Cadafalch, Casa Batlló van Antoni Gaudi en Casa Lleó Morera van Lluís Domènech i Montaner.

Iets verder op in de straat Passeig de Gracia vind je een van Gaudi’s meest bekende gebouwen, Casa Mila, ook wel La Pedrera genoemd. In de zomer kun je hier genieten van concerten op het dakterras. Vlakbij Las Ramblas kun je nog een gebouw van Gaudi vinden, genaamd Palau Guell.

7. Camp Nou, het Stadion van FC Barcelona

Houd je van voetbal? Dan mag een bezoekje aan het Camp Nou Stadion natuurlijk niet ontbreken tijdens jouw bezoek aan Barcelona. Het stadion kent maar liefst 55.000 vierkante meter en is daarom het grootste stadion van Europa. Je kunt een stadion en museum tour maken, maar het is natuurlijk nog leuker om het stadion in actie te zien tijdens een van de wedstrijden. Kijk dan ook zeker of er misschien een wedstrijd plaatsvindt tijdens je bezoek. Probeer hiervoor de tickets wel van te voren te kopen, want de wedstrijden zijn erg populair.

Wil je graag een echt FC Barcelona shirt kopen? In Camp Nou vind je alles waar je maar naar op zoek bent. Ook buiten het stadion worden er shirts en sjaals verkocht, maar het is natuurlijk niet altijd zeker of deze echt zijn.

8. Het Barceloneta strand


Dit heerlijke strand is gelegen aan de gelijknamige buurt, La Barceloneta. Het is een levendig strand waar veel toeristen op af komen, en dat is ook niet zo gek gezien het strand goed te bereiken is en je hier heerlijke restaurants vindt. Geniet dan ook van een van de restaurants met uitzicht op het strand en zeevruchten als specialiteit.

Ben je niet zo strand-hanger? Ook voor de actieve strandganger is hier genoeg te doen: zoals wind- en kitesurfen. Het strand is een geweldige must-see optie waar zowel overdag als ‘s nachts veel te beleven valt.

9. De Montjuïc heuvel

Vanaf deze heuvel krijg je een prachtig uitzicht over Barcelona, het is dan ook niet voor niets een populaire plek om te bezoeken onder toeristen. En dat is niet alleen maar voor het mooie uitzicht, Montjuïc zelf heeft ook veel te bieden. Er is namelijk een kabelbaan die je meeneemt naar het kasteel, een mooi fort met een even mooi uitzicht.

Dan is er ook nog het Spaanse “dorpje” Poble Espanyol, die de verschillende Spaanse architectonische stijlen laat zien. Je vindt hier een breed aanbod aan restaurants, cafés, bars en winkeltjes. Je kunt hier zelfs ook terecht voor een flamenco show in El Tablao.

10. De Font Mágica Fontein

Deze magische fontein ontvangt jaarlijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers en ligt op het einde van Avinguda Reina Maria Cristina die begint bij Plaça d’Espanya. Zelfs als de fontein Font Magica niet werkt, kun je hier genieten van een spectaculair uitzicht vanaf de Montjuïc over Barcelona. 

‘s Avonds vindt de magische show plaats, traditioneel is dit de Piro musicalshow, met water, licht en muziek.  De meest spectaculaire fonteinshow is echter de show die plaats vindt tijdens het festival de le merce (op de 24e september). Je beleeft dan een prachtige  combinatie van muziek, water, lasers en vuurwerk. Zorg er echter wel voor dat je vanwege de enorme drukte om 21:00 uur aanwezig bent bij de magische fontein.

De show van de Magic Fountain is een prachtige bezienswaardigheid tijdens uw stedentrip en bezoek aan Barcelona. De show is gratis, maar bekijk van te voren wel wanneer en of deze op de betreffende dag van je bezoek plaatsvindt.  

 

Heel plezier tijdens je vakantie in Spanje en laat me weten wat jij vond van deze Barcelona Top 10!