Met het vliegtuig én kinderen naar Spanje

Nu ben ik zelf de eerste die het toe zal geven. Als ik voorheen dacht aan reizen met kinderen, dan kreeg ik het er Spaans benauwd van. Zelfs nog nadat het meerdere keren, achteraf, allemaal reuze meeviel en er eigenlijk niets gebeurd was waar ik me niet overheen kon zetten, schoten iedere keer weer die doemscenario’s door mijn hoofd.

Help! Wat als mijn oudsten elkaar constant in de haren zouden zitten? Wat als mijn jongste van een jaar oud de hele weg de boel bij elkaar zou schreeuwen? Of juist op dat moment die heerlijke spuit luier tot aan de nek krijgt?

Natuurlijk is dit niet het einde van de wereld, maar toch kan het voor een paar ongemakkelijke momenten zorgen die je liever wilt voorkomen. Nu kan je met een goede voorbereiding vaak toch onbezorgd en met kinderen die zich goed gedragen op reis.

Goede voorbereiding is de sleutel

Ik kan je vrij gemakkelijk een beeld geven over hoe mijn zenuwen soms compleet de overhand namen. Ik ben namelijk zo’n persoon die al zenuwachtig wordt als ik door de beveiliging op het vliegveld moet. En NEE, er staat geen aanhoudingsbevel voor me open én ik heb mijn eigen koffer ingepakt;-). Maar toch word ik enorm zenuwachtig dat ze misschien iets vinden (geen idee wat!) en dat ik er daarom dan ook nog eens schuldig uitzie.

Voor mij neemt een goede voorbereiding de eerste reisstress weg! Ik hoef immers niet te stressen, als ik alles zelf goed heb geregeld en met al het denkbare rekening gehouden heb !Om ervoor te zorgen dat ik niet de hele reis vol met zenuwen zit, bereid ik dus ook alles aan mijn reis dus graag goed voor. En hoewel je natuurlijk niet overal op kunt voorbereiden, werkt het voor mij echt goed!

Vergeet je reisdocumenten niet!

De grootste bron van stress zijn je reisdocumenten. Zorg dus dat je ruim voor de tijd alles hebt geregeld. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de kinderen!

Hieronder vindt je een overzicht van de belangrijkste (reis)documenten die je zeker niet moet vergeten!

  • Paspoort / ID bewijs van het hele gezin; ook kinderen en baby’s moeten kun eigen identiteitsbewijs hebben. Houdt er rekening mee dat vooral in de vakantieperiode voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart soms wachttijden van enkele weken kunnen zijn bij uw gemeente. Zorg er dus voor dat u deze ruimschoots voor vertrekt heeft aangevraagd!
  • Vliegtickets; controleer ook altijd hoeveel tijd van te voren je op de luchthaven aanwezig moet zijn om in checken!
  • Reserveringsbevestiging; van je accommodatie maar wellicht ook van eventuele overige additionele zaken die je hebt geboekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een huurauto of excursies. Kijk ook vooraf goed na of je voor de betaling van de borg van je accommodatie, huurauto etc. een creditcard moet hebben.
  • Reis- en zorgverzekering

Met de kinderen in het vliegtuig

Gelukkig duurt het niet lang om naar Spanje te vliegen. De precieze tijd is afhankelijk van waar op het vasteland of de eilanden je naartoe vliegt, maar op zich is het goed te overzien.Al zodra je baby 6 weken oud is, mag je met je kleine bundel in het vliegtuig stappen. Kinderen tot 2 jaar vliegen over het algemeen gratis mee, maar dit betekent ook dat je alleen de bagage mee mag nemen die voor jouw ticket geldt. Met uitzondering van een opklapbare buggy. En dat terwijl een baby nu juist zoveel nodig heeft: luiers, voldoende babykleding, speeltjes, flesjes, babyverzorging en voeding. Zorg er dus voor dat je genoeg van dit alles in je handbagage hebt, zodat je er gemakkelijk bij kunt. Neem ook een extra vestje of dekentje mee voor je kleine wondertje, omdat het kouder kan zijn in het vliegtuig.

Voorkom ook stress door ruim op tijd in te checken. Een baby of kleine kinderen vinden het over het algemeen niet fijn om lang in een rij te moeten wachten. Als je op het laatste moment gehaast incheckt en de baby begint hierbij te huilen of je peuter stuiters alle kanten op, dan kan je erop rekening dat de stresslevels omhoog vliegen. Daar komt ook nog bij dat je baby en kinderen het feilloos aanvoelen, als jij niet lekker in je vel zit.

Sta je gepakt en bezakt met het hele gezin op het vliegveld en ben je per abuis toch iets vergeten? Maak je dan vooral niet druk! Kijk even rond of je het in de winkels op het vliegveld of bij aankomt op de bestemming kunt vinden. Tegenwoordig kun je bijna alles wat er in Nederland is, ook in Spanje kopen!


Overweeg om je baby mee te dragen in een draagzak, en om de buggy in het ruim op te laten bergen. De warmte van je lichaam kalmeert immers de baby, en als de baby erg klein is, is de kans groot dat ze overal doorheen slaapt. En als de kleine dan toch onrustig wordt, dan kan je ideaal op en neer door het vliegtuig wandelen.

Ook belangrijk is dat je genoeg drinken mee neemt voor de baby tijdens de vlucht aangezien de lucht hier vaak droger is. Als je borstvoeding geeft, zorg er dan ook voor dat je in alle reis hectiek zelf ook genoeg drinkt.

Houdt er rekening mee dat tijdens het vliegen de oortjes pijn kunnen doen, vooral bij het landen en opstijgen. geef de baby of kinderen dan wat te drinken, een snoepje om op te zuigen of een speentje. Door de zuigbewegingen wil dit nog weleens helpen.

Bekijk altijd van tevoren wat de richtlijnen zijn van de luchtvaartmaatschappij met betrekking tot het meenemen van babyvoeding. Gekookt water om te mengen met babymelkpoeder mag je niet meenemen als het meer dan 100 ml is, maar kant-en-klare babymelk of alleen babymelkpoeder mag weer wel. Ook kun je altijd even informeren bij de vliegmaatschappij over de faciliteiten aan boord t.a.v. het opwarmen van een babyflesje.

Reizen met kleine kinderen

Vergeet niet dat kinderen niet iedere dag vliegen en daarom is het niet alleen voor jou, maar ook voor hen een hele spannende onderneming is. Probeer je kinderen bezig te houden door de huizen te laten zien die steeds kleiner worden, de wolken en de ondergaande zon. Zijn ze uitgekeken op de zon, laat ze dan tellen hoeveel passagiers er aanwezig zijn in het vliegveld.

Speel eenvoudige spelletjes zoals ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’. En als je het echt niet meer ziet zitten, dan kan je ze altijd nog een iPad geven. Laat ze naar liedjes luisteren of filmpjes kijken. Neem kleurboeken en een paar stiften mee, een boek of ander leuk speelgoed. Misschien dat je er geen fan van bent om kleine kinderen naar iPads te laten kijken, maar als de vlucht hierdoor wat eenvoudiger voor je verloopt, dan is die optie toch te overwegen. Zorg er wel voor dat je vooraf spelletjes of liedjes op de iPad hebt gedownload, dit is namelijk in het vliegtuig niet mogelijk!

Het motto in deze is dan ook vrij simpel: Als de kinderen zich vermaken, dan vermaak jij je ook;-)!


Als het mogelijk is, kies dan voor vliegtijden die gunstig voor jou en je kind uitkomen. Probeer bijvoorbeeld een tijd uit te zoeken wanneer je kind normaal gesproken een dutje doet. Houd er wel rekening mee dat dit ook de hele tegenovergestelde werking kan hebben: als je kind zo opgewonden raakt over het vliegen, wil hij/zij misschien niet meer slapen waardoor je kind alsnog over stuur raakt.

Bij het uitzoeken van de vliegtijden is het ook belangrijk om rekening te houden met de transfertijden van en naar het vliegveld en de inchecktijden. De vliegtijden kunnen namelijk perfect zijn, maar zijn als nog niet ideaal als je midden in de nacht met de kinderen moet trekken om op de perfecte tijd in het vliegtuig te zitten.

Ook als je lang moet reizen van of naar het vliegveld naar de bestemming, zorg er dan voor dat je genoeg tussenstops in last. Laat de kinderen iedere keer even de benen strekken, laat ze ook even naar het toilet gaan, zelfs als ze aangeven dat ze niet hoeven. Zo voorkom je dat je 5 minuten nadat je bent vertrokken opnieuw moet stoppen voor een plaspauze. Laat je kinderen ook voor het opstijgen nog een keer plassen, zodat ze dan niet hoeven te gaan.

 

Deze voorbereiding voor stressvrij reizen pas ik iedere reis met mijn kleintjes toe. Deze zorgt ervoor dat ik nu stressvrij aankom op mijn vakantiebestemming en niet eerst drie dagen bij moet komen van een helse reis! Ik hoop dat deze Blog ook jou laten genieten van een stressvrije vakantie!