Op vakantie naar de Costa del Maresme – 6 plekken die echt het bezoeken waard zijn

Calella de Palafrugell aan de Costa Maresme

 

Ben je opzoek naar een leuke vakantiebestemming? Is Spanje wel iets voor jou, maar wil je graag iets nieuws ontdekken?

Dan is de Costa del Maresme een hele goede optie!

De Costa Maresme is voor de meeste mensen het onbekende zusje van de Costa Brava. Dat betekent echter zeer zeker niet dat deze kustregio minder te bieden heeft. Je vindt hier namelijk prachtige stranden, mooie natuur, pittoreske plaatsjes, heerlijk eten, een bruisende cultuur en een heerlijk klimaat. Kortom, het is het perfecte recept voor een heerlijke strandvakantie!

De Costa Maresme is nog vrij onontdekt en daardoor over het algemeen minder toeristisch. Wanneer je dus in het hoogseizoen naar deze regio gaat, is het hier nog steeds goed vertoeven. Je zult niet als sardientjes in een blik op het strand liggen of overal in de rij staan, je zult veel meer ruimte hebben en minder andere (buitenlandse) toeristen tegenkomen.

En het leuke is, wat de meeste mensen niet weten, is dat deze kustregio tegen Barcelona aan ligt! De Costa Maresme ligt namelijk in de provincie Barcelona, en in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, ligt Barcelona dus niet aan de Costa Brava. De Costa Maresme is dus de perfecte plek als je  een strandvakantie wilt combineren met een citytrip naar deze overweldigende kosmopolitische wereldstad!

Meer over de Costa del Maresme

De Costa Maresme ligt in Catalonië, ten noordoosten van Barcelona en loopt door tot Blanes, waar de Costa Brava begint. De hoofdstad van deze regio is Mataró. De Costa Maresme is rijk aan lange zanderige stranden, dennenboom bossen en vele dorpjes aan zowel de kust als in de bergen.

De kustplaatsjes hier wijden zich al eeuwen aan de visserij, wat betekent dat hier dus heerlijke visgerechten kunt eten. De grootste vissershaven vind je in Arenys de Mar, waar elke middag een visveiling plaatsvindt.

Deze kustregio kent ook een wilde geschiedenis die zo uit de film lijkt te komen. Dankzij de vele conflicten met piraten kent de kust namelijk nog veel vestingswerken die de dorpjes tegen deze aanvallen moesten beschermen. Verder kent deze regio landinwaarts ook veel wijngaarden. Het is kortom een veelzijdige regio van zo een 50 kilometer lang en 10 kilometer breed waar veel te ontdekken valt.

In de 19e eeuw werd de Costa Maresme echter populair onder de rijke inwoners van Barcelona. Dit zie je ook vandaag de dag nog terug in de vele modernistische zomerhuizen die de Costa Maresme rijk is. De Costa Maresme is namelijk nog altijd een zeer geliefde en populaire plek onder de inwoners van Barcelona, die er graag hun vakanties doorbrengen dankzij de prachtige natuur, de vele stranden en het milde klimaat. Een ander pluspunt van deze kustregio is dat deze een goede treinverbinding kent vanaf Barcelona langs de kust tot Sant Pol de Mar, het is een super mooie treinrit die de kust omarmt en je langs verschillende kustplaatsen brengt. Wil jij dus de Costa del Maresme ontdekken, dan is dit een geweldige manier om dit te doen.

Denk je erover na om op vakantie te gaan naar deze adembenemende kustregio? Ontdek dan deze 6 plaatsjes die zeker een bezoekje waard zijn.

6 leuke plaatsjes in de Costa del Maresme

1. Arenys de Mar

Arenys de Mar heeft de grootste vissershaven van deze regio. Het is een echt vissersplaatsje, met een bijbehorende vissersmarkt, wat er natuurlijk ook weer voor zorgt dat je hier heerlijke verse vis kunt kopen en eten.

Arenys is een leuke plek om meerdere dagen te blijven en te genieten van het heerlijke weer, de mooie omgeving en het lekkere eten. Op zaterdag vindt er hier een leuke markt plaats, wat voor nog meer leven in de brouwerij zorgt.

2. Canet de Mar

Canet de Mar werd in de 19e eeuw een booming bestemming voor de strandvakanties van de nouveau riche uit Barcelona. En dit is dan ook zeker terug te zien in dit kustplaatsje, het plaatsje heeft namelijk een bijzondere verzameling aan modernistische gebouwen. Zo vind je hier het voormalige zomerhuis van Lluís Domènech i Montaner, architect van het Palau de la Música in Barcelona. Tegenwoordig is het een museum met leuke tours.

Verblijf je meerdere dagen in Canet de Mar? Loop dan ook zeker een keertje naar de top van de Pedracastell heuvel bovenaan het plaatsje, hier heb je een prachtig uitzicht. Verder is het ook een leuke tocht die je langs Domènech i Montaner’s Santa Florentina kasteel brengt. Een leuk weetje is dat het kasteel voorkomt in Game of Thrones.

3. Sant Pol de Mar

Sant Pol de Mar is een slaperig kustplaatsje waar je heerlijk kunt genieten van de rust en de prachtige omgeving. Het is een mooi plaatsje met witte huisjes die verspreid liggen over de heuvels en aan de zee. Het is echt een idyllisch dorpje dat de perfecte vakantiebestemming vormt dankzij de brede stranden en het prettige klimaat. Ook al is het een rustiger dorpje, je kunt je hier goed vermaken. Zo vind je hier restaurants waar je de heerlijke regionale cuisine uit kunt proberen.

Houd je van het strand maar kun je niet goed stilzitten? Je kunt hier ook veel aan watersport doen. Ben je een liefhebber van historische trekpleisters? Dan kun je gerust je hart ophalen in dit plaatsje, Sant Pol de Mar kent vele historische gebouwen.

4. Calella

Calella is waarschijnlijk wel een van de meest toeristische plaatsjes in deze kustregio te noemen. Mensen komen hier om plezier te hebben, je kunt hier namelijk dag en nacht gegarandeerd plezier maken. Het is een bruisend kustplaatsje waar veel te doen en te beleven valt. Calella kent vele stranden waar je overdag kunt vertoeven (of je roes uit kunt slapen) en restaurants, bars en discotheken waar je je ‘s avonds goed kunt vermaken.

Ben je opzoek naar rust en natuur? Dan is Calella wellicht niet de plaats voor jou. Vind je het echter wel leuk om een paar dagen echte party te maken? Of reis je met je familie en wil je graag alle voorzieningen dicht bij de hand hebben? Ook dan moet je zeker hier wezen.

5. Sant Iscle de Vallalta

Sant Iscle de Vallalta is een klein plaatsje vanuit waar je toegang hebt tot de berg La Sierra de Montnegre. Houd je van wandelingen maken? Dan is dit een heel fijn plaatsje om in te verblijven en ook van waaruit je heel goed kunt hiken. Houd je van langere wandelingen? Ga dan de hoogte in op de Cordillera Litoral, El Turó Gros of Montnegre de Ponent, je zult hier een adembenemend uitzicht krijgen over de regio.

6. Alella

Alella is een klein plaatsje vlakbij Barcelona en op 6 kilometer afstand van Premiá de Mar. Dit is echt de juiste plek voor wijnliefhebbers, de Alella streek is namelijk één van de oudste en kleinste wijnstreken in Catalonië. Als je in dit plaatsje verblijft, kun je dus genieten van de heerlijkste wijnen en leuke tours maken naar de nabijgelegen wijngaarden. En alsof dat nog niet leuk genoeg is, ligt Alella ook nog eens heel dichtbij Barcelona waardoor je zelfs vanuit deze stad een dagtrip naar dit plaatsje kunt maken.

 

Ben jij dus op zoek naar zon, zee, strand, cultuur en natuur…stop dan met zoeken want dan is de Costa Maresme voor jou de place to be!  Boek nu jouw droomvakantie met het hele gezin aan de Costa Maresme!