Calella – Wat te doen en zien aan de Costa Brava?

Calella, de toeristische hoofdstad van de Costa Maresme

Calella, een levendige badplaats aan de Costa Maresme, ligt in de Spaanse provincie Catalonië tussen Sant Pol de Mar en Pineda de Mar. Tot in de jaren 60 leefden de plaatselijke inwoners van Calella voornamelijk van de textielindustrie en de visvangst. Vanuit haar oude centrum is Calella uitgegroeid tot de moderne toeristische hoofdstad van de Costa Maresme met maar liefst 3 kilometer zandstrand en een toeristische infrastructuur om u tegen te zeggen. Calella ligt niet ver van de Costa Brava en mag je niet te verwarren met de veel kleinere badplaats Calella de Palafrugell die 60 kilometer hogerop ligt. Het langgerekte centrum van Calella is druk en levendig en op bepaalde tijdstippen is een gedeelte van het centrum zelfs autovrij. Hier vind je tal van winkeltjes, restaurants, bars, terrasjes, danszalen en discotheken. Calella is ook heel geliefd bij de jongeren omwille van haar uitbundige nachtleven. De smalle straatjes van de oude stadskern zijn gebouwd rondom de kerk. Calella ligt op ongeveer 60 kilometer van de internationale luchthaven van El Prat en op 45 kilometer van de vlieghaven van Gerona en is hiermee gemakkelijk bereikbaar voor al wie in Calella zijn vakantie aan de Costa Maresme in Spanje komt vieren.

Klik hier voor vakantiehuizen in Calella

Calella, uitgestrekt strand met hypermoderne faciliteiten en ruimte zat

Het 3 kilometer lange en 50.000 km² grote fijn grindstrand van Calella is zonder enige twijfel de belangrijkste trekpleister van deze badplaats aan de Costa Maresme. Er zijn maar weinig stranden in Spanje die kunnen tippen aan de hypermoderne infrastructuur en faciliteiten van Calella. Parasols, strandtenten, douches, ligbedden en een heuse strandbibliotheek … Jawel, aan alles is hier gedacht om je een aangename en onvergetelijke strandvakantie te bezorgen! Dankzij de uitgestrektheid van dit vlekkeloze strand hoef je je geen zorgen te maken over overbevolking. Het aanbod aan watersporten is bijzonder gevarieerd en je vindt er ook een sportcomplexwaar je talrijke sporten kunt beoefenen en spelen. Surfen, zeilen, waterskiën, duiken, kajakken, jetskiën, kanoën en bananavaren zijn slechts enkele van de populaire watersporten binnen het aanbod van Calella. Maar je kunt hier ook tennissen, golfen, mountainbiken, fitnessen en wandelen.

Calella, oude stadskern met antieke gebouwen en leuke winkelstraatjes

Ook de cultuurliefhebbers zullen in Calella aan de Costa Maresme hun hart kunnen ophalen. De oude stadskern herbergt heel wat antieke gebouwen en je kunt er heerlijk kuieren langsheen de smalle kronkelstraatjes die zich centraliseren rond het Santa Maria kerkje. Haar barokke toegangsdeur omringd door beelden van de 12 apostelen moet je zeker gezien hebben. Iets verderop zie je het 14de-eeuwse huis van de beroemde Salvador Saga familie. Het museum van Calella telt maar liefst 12 expositiezalen, waar je de geschiedenis vanaf het pre-Romeinse tijdperk tot vandaag kunt doorlopen.

Een wandeling in het prachtige Dalmau Park of een ritje met de minitrein doorheen de stad zijn zeker ook de moeite waard. De Carrer de l’Iglesia is de belangrijkste winkelstraat en biedt leuke winkeltjes, maar ook traditionele Spaanse tapasbars en bodegas waar je je daguitstap in alle gezelligheid kunt afsluiten.

In het zuidwesten van Calella vind je de 19de-eeuwse vuurtoren en de ruïnesvan de twee Torretes de Calella, die in dezelfde eeuw gebouwd werden als onderdeel van het communicatiesysteem van de semafoor. De vuurtoren dateert van 1859 en had tot doel de aanvallen van de Afrikanen af te wenden. Oorspronkelijk werd de vuurtoren verlicht met een olielamp. Intussen is de vuurtoren aangepast aan de moderne technieken en is nog steeds in werking.

Calella gastronomisch: traditionele tapas, paella en Catalaanse schotels

In Calella de la Costa kan je uitstekend eten. Uit het aanbod van 125 restaurants zijn de Maritim, de El Hogar Gagllego, de Manduk, de Roma, de Canape en de L’Olivera besliste aanraders. Naast de wereldberoemde paella’s en tapas kan je ook gastronomisch genieten van overheerlijke salades, vlees- en kaasschotels, vis en zeevruchten en gestoofde gerechten. En naast de tapas en traditionele Catalaanse schotels vind je in Calella natuurlijk ook Chinees, pizza’s en kebab. Overgoten met een Sangria of sprankelende Cava, kan je etentje niet meer stuk.

Calella, dansen en feesten voor jong en oud

Tijdens de zomermaanden komen de straten van Calella tot leven met talrijke processies, parades, plaatselijke religieuze dorpsfeesten en festivals. Elke zondagavond wordt op het strand van Calella de Sardanas gedanst. Deze typische Catalaanse dans werd onder het regime van Franco verboden, maar floreert nu weer volop over de ganse Catalaanse kust. Calella is ook een populaire ontmoetingsplaats voor jongeren die graag feesten tot stukken in de nacht. De White Horse Pub en de Papa’s Bar zijn één van de aanraders onder de talrijke leuke bars, clubs en discotheken.

Houd je van een bruisende toeristische badplaats met alle modern comfort en diverse sportieve strandactiviteiten, dan moet je beslist in Calella zijn.
Boek nu je vakantiehuis of villa met privé zwembad bij Vakantiehuizen nabij zee in Calella