De plekken in de Costa Dorada waar je als natuurliefhebber echt heen moet gaan

De Costa Dorada kent werkelijk een prachtige natuur. Zowel het binnenland als de kuststreek zijn gebieden die bij uitstek geschikt zijn voor iedereen die gek is op de natuurlijke pracht en praal. Deze regio biedt dan ook de ideale combinatie van adembenemende stranden, mooie wijngaarden, prachtige natuurparken, indrukwekkende bergen, enorme wetland gebieden en afgelegen baaitjes.

Zo is het ook een paradijs voor de buitensport liefhebbers, je kunt hier namelijk verschillende vormen van actief toerisme beoefenen. Activiteiten waarbij je op een echte sportieve manier de typische flora en fauna van de Costa Dorada ontdekt. Verken bijvoorbeeld de grotten, mountainbike door de bergen of langs het strand en onderneem een avontuurlijke excursie door de wetlands. Dankzij deze grote verscheidenheid aan natuurlijke verrassingen zal de Costa Dorada je niet snel gaan vervelen.

Houd jij dus van de natuur, en dan in de meest brede zin van het woord? En zie je de Costa Dorada wel zitten?

Ontdek dan nu deze plekken waar je als natuurliefhebber écht heen moet gaan tijdens je verblijf aan de Costa Dorada.

Parque Natural Delta de l’Ebre

De prachtige l‘Ebre rivierdelta ligt dicht bij de stad Amposta en is het één na grootste moerasgebied van Spanje. Het is dan ook een echt paradijs voor de vogelspotter. Er bevinden zich hier namelijk meer dan 300 geregistreerde vogelsoorten.

Dit mooie natuurgebied ligt aan de Spaanse Middellandse Zeekust en is dankzij de vele wandelroutes ook erg populair onder wandelaars. Maar je kunt deze rivierdelta ook ontdekken per boot: spot de vele vogels, geniet van de natuur en kijk je ogen uit wanneer de delta je langzamerhand naar de zee brengt.

Natuurpark Serra del Montsant

Het Serra del Montsant natuurpark is het belangrijkste natuurpark van de Costa Dorada. Het is een natuurpark met een adembenemend bergachtig landschap waarbij je ontelbare bergkloven, bergpassen en prachtige reliëfs kunt ontdekken. Zo bevat dit natuurpark de bijna 20 kilometer lange bergketen Montsant en de berg La Pau.

Als je dus van hoge hoogtes, de bergen, een open hemel, veel groen en het spotten van dieren en vogels houdt, dan is dit echt dé plek voor jou. Wandel door dit natuurpark en laat je verbazen over de prachtige natuur van natuurpark Serra del Montsant.

Het Ports de Tortosa-Beseit gebied

Een andere prachtige plek die je zeker moet bezoeken als je houdt van bergen en hoogten is gebied Ports de Tortosa-Beseit. Dit indrukwekkende berggebied is gemaakt van kalksteen en ligt aan de noordoostelijke uiteinde van de Sistema Ibérico. Het is een prachtig uitgestrekt gebied van ketens en massieven in het midden van het Iberisch schiereiland. Het hoogste punt is Mont Caro, met maar liefst een hoogte van 1441 meter en meerdere rivieren die hun oorsprong vinden in deze bergen.

Verder is Ports de Tortosa-Beseit ook de thuisbasis van vele verschillende roofvogels. Wandel hier op een heldere dag en geniet van het adembenemende uitzicht dat zelfs kan reiken van de Pyreneeën tot de Balearen.

De duinen van Torredembarra

Ben jij dol op de zee en haar prachtige natuurlijke stranden? Ga dan zeker naar de duinen van Torredembarra. Het plaatsje Torredembarra bezit namelijk een ​​van de weinige nog echte natuurlijke stranden in Catalonië: Els Muntanyans. Je vindt hier dan ook bijzondere half-verschuivende duinen en adembenemende zoutwater lagunes. Dit is echt een paradijs voor de strand- en natuurliefhebber.

Het Poblet Natuurgebied van Nationaal Belang

Dit bijzondere natuurgebied is gelegen in de gemeenten Vimbodí & Poblet en l’Espluga Francoli. Het is een speciale beschermende zone welke gelinkt is aan de geschiedenis van het klooster van Poblet. Het kent een weelderige en gevarieerde vegetatie en een bijzondere fauna, waaronder adelaars, uilen,  herten, wilde zwijnen, dassen, eekhoorns, konijnen, hazen, vossen en vele andere diersoorten. Je kunt hier overigens ook uitstekend wandelen over de lange GR175 route of andere wandelpaden.

De grotten van de regio

De Costa Dorada kent naast moerasgebieden, bergen en stranden, óók grotten. Als natuurliefhebber mag je, tijdens je verblijf, dan ook zeker niet een bezoekje aan een van deze grotten mislopen:

  • Las Meravelles de Benifallet, met zijn bizarre en prachtige rotsformaties;
  • Font Major, in Espluga de Francolí, is met zijn 3.590 meter één van ’s werelds langste grotten;
  • Ulldecona grotten, waarvan de rotstekeningen wel achtduizend jaar oud zijn en hiermee benoemd zijn tot Werelderfgoed.

Wandelen, wandelen en nog meer wandelen in de Costa Dorada

Wandelen is goed voor de mens: het ontspant je, het is gezond en je ontdekt er ook nog eens prachtige natuurgebieden mee. Dat de Costa Dorada een mooie natuur kent, heb ik hopelijk hierboven wel duidelijk gemaakt. De Dorada is dan ook een perfecte regio voor de wandelliefhebber, er bestaan hier dan ook talloze wandelroutes. Sommigen zullen gemarkeerd zijn, terwijl je bij anderen moet vertrouwen op je intuïtie voor richting en avontuur. Maar als je dan ver van Nederland aan het wandelen bent, dan kun je misschien beter, voor je eigen veiligheid, vertrouwen op de bordjes.

Een bekende wandelroute is de GR92, de afkorting van Gran Recorregut, die ook wel bekend staat als de Caminos de Ronda. Dit zijn prachtige wandelpaden langs de kust waarbij je van dorp tot dorp loopt terwijl de idyllische landschappen aan je voorbij trekken. Gezien deze paden niet toegankelijk zijn voor gemotoriseerde voertuigen, bevind je je zo echt in de natuur en de rust. Volg de rode en witte lijnen en ontdek de prachtige natuur van de Costa Dorada. 

Verder vind je in de Costa Dorada ook de Grote Route (GR) en Kleine Route (PR) paden, dit zijn wandelpaden die vrijwillig gemarkeerd zijn door wandelaars onder de leiding en de verantwoordelijkheid van de Federatie van Wandelclubs van Catalonië (FEEC). Dit zijn zowel lange als korte routes waarbij je verschillende natuurgebieden kunt ontdekken.