Valladolid, de stad in een vallei, in het Spaanse binnenland!

Volgens de Spanjaarden wordt hier de meest zuivere uitspraak van de Spaanse taal gebruikt. Vallodalid is de hoofdstad van Castilië en León. Ook van de provincie Vallodalid. De stad ligt in een van de grootste wijnstreken van Europa. Tegenwoordig is de stad aangesloten op de hogesnelheidslijn naar Madrid. Ook willen ze een ondergronds bus – en treinstation bouwen. Dat maakt de stad goed toegankelijk voor iedereen en dat zal de stad ten goede komen. Ook heeft de stad een eigen vliegveld. Ze hebben een eigen professionele voetbalclub.  De stad heeft een landklimaat, dus koude winters en hete zomers.

De eerste bewoners van deze stad waren de Kelten. De Romeinen overvielen de Kelten en werden de Romeinen de eigenaren van Valladolid. Later kwamen de Moren en ook het Moorse rijk viel net als in de rest van Spanje. Er vonden een paar grote gebeurtenissen plaats in deze stad, zoals het huwelijk van koningin Isabella I van Castilië en koning Ferdinand II van Aragón. Ook Christoffel van Columbus overleed er en werd er begraven. Later zijn de overblijfselen verplaatst. In 1601-1606 was Vallodolid de hoofdstad van het Spaanse Rijke en woonde koning Philips er. Later werd Valladolid weer belangrijk door de textielindustrie. In de 19e eeuw bezetten Napoleon van Bonaparte de stad en werden ze bevrijd door de Britten. De spoorwegen werden aangelegd en de stad begon weer te groeien. Er werd gebouwd, er werden straten aangelegd en er werden tuinen aangelegd. In de 20ste eeuw leed de stad door publieke en economische instabiliteit. Later, tijdens de dictatuur, groeide de economie door de komst van Renault en verschillende energiebedrijven. Helaas werden historische gebouwen afgebroken om in woonvoorzieningen te voorzien. Vandaag de dag is de stad nog steeds afhankelijk van Renault en Michelin.

Genoeg te beleven in Valladolid, nu nog de reis regelen! In Vallodolid moet je zeker een bezoek brengen aan Museo Nacional de Escultura. Dit is een museum wat zich gevestigd heeft in een oud klooster. Het gebouw op zich is al een hele bezienswaardigheid! Er wordt op internationaal niveau beeldhouwkunst tentoongesteld. Het museum bestaat uit 4 gebouwen. Er zijn in Vallodolid veel musea te bezoeken. Onder andere 1 over het leven van Christoffel Columbus. Ook een aanrader is het archeologisch museum. Deze is gevestigd in een oud renaissance paleis. Ook zijn er veel kerken in Vallodolid die je kunt bezoeken. Degene die je zeker een bezoekje moet brengen is Iglesia de San Pablo. Deze kerk ligt aan het plein waar ook het vroegere koninklijke paleis zich aan bevindt. Ook de kathedraal Nuestra Señora de la Asunción is prachtig. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht. Er zijn meerdere parken en tuinen om in te wandelen. De Campo Grande is een schitterend park met loslopen pauwen, duiven en fazanten.

De stad staat bekend om “Semana Santa”, de processies en parades rond goede vrijdag. Ook zijn ze bekend om de internationale filmweek. En in Vallodolid kom je de meest fanatieke stierenvechters tegen!