Denia, een pittoresk vissersdorpje aan de voet van El Montgó!

Denia is een visserdorpje / badplaats aan de kust in Valencia, in de provincie Alicante. Denia is vernoemd naar de Griekse godin Diana. Denia was ooit een Griekse kolonie en werd later Romeins bezit. De Romeinen vestigden er zelfs een marinebasis. Toen de Visigoten er regeerden, het Iberische koninkrijk, was Denia de zetel van een bisschop. Maar toen de Islamieten het veroverden werd Denia de hoofdstad van een deel van de Valenciaanse kust en Ibiza. Er staat een kasteel in Denia was uit deze tijd stamt. De christenen hebben Denia heroverd en nadat de moslims verdreven waren heeft de stad leeggestaan. Later werd het weer bewoond onder de Valenciaanse regering en toen de Aragonezen er de kroon bezaten kreeg de stad veel privileges doordat de familie Sandoval connecties hadden met Philip III. De Fransen hebben het kasteel, dat de Islamieten gebouwd hadden, later herbouwd, toen ze de stad bezaten voor 4 jaar. Overigens zijn er ook Iberische ruïnes in de buurt terug te vinden.

Denia ligt aan de voet van de hoogste berg van Spanje die zo dicht aan de kust staat, bijna 800 m. hoog. Omdat de berg als natuurreservaat werd gezien mocht er een tijdje niet gebouwd worden. Ook is er een prachtige rotskust te vinden en een kilometers lang parelwit strand. Ook het klimaat is hier uitermate gezond! ’s Zomers en ’s winters milde temperaturen en daarom heeft het WHO Denia uitgeroepen tot een gebied met een mild en gezond klimaat. Er zijn artsen die hun cliënten er naartoe sturen! Ook is het een prima gebied om te overwinteren, want de winters zijn er zacht.

Ook als je van fiësta’s houdt zit je in Denia op de goede plek. Zij staan in het Guinnes Book of World Records voor de meeste fiësta’s per jaar. In maart heb je de Fallas feesten om de lente te begroeten. In juni San Juan voor bijgeloof en rituelen. In juli heb je de week van Santisima Sangre-Bous a la Mar. Dat is HET feest van Denia. Er worden parades gehouden, festivals, en schitterend vuurwerk. Dit feest is een herinnering aan het wonderbaarlijke einde van de epidemie in 1633. In augustus is er een feest wat de strijd tussen de Moren en de Christenen herdenkt. En zo zijn er nog een hoop feesten, te veel om op te noemen. Erg leuk om minimaal 1 van de feesten mee te maken als je naar Denia gaat!

Er zijn in Denia genoeg soorten watersport te beoefenen en je kunt met bootjes tochten maken. Ook kun je oversteken naar Ibiza.

Verder kun je natuurlijk het kasteel bekijken met een prachtig uitzicht. Ook zijn er oude kerken te bezichtigen en een 16e eeuwse scheepswerf en wachttoren. Ook leuk om de luxe jachten te bekijken of zelfs 1 te huren met kapitein om een dagje de zee op te gaan. Denia is zeker een aanrader om tijd door te brengen en wat gezonde lucht in te snuiven!