9 adrenaline gevende activiteiten in de Costa Brava – dé perfect bestemming voor de sportieve avonturier

De Costa Brava staat bekend om haar prachtige stranden, de pittoreske dorpjes, het bruisende uitgaansleven en de de levendige steden. Waar deze regio echter misschien iets minder bekend om staat zijn de sportieve en avontuurlijke activiteiten die je hier kunt ondernemen.

De Costa Brava beschikt namelijk over alle ingrediënten om op het avontuurlijke pad te gaan! Denk hierbij aan mooie weelderige groene heuvels, rotsachtige baaien en een heerlijke helderblauwe zee die soms rustig en soms wild is.

Dit maakt deze fijne regio dé ideale plek voor meerdere avontuurlijke activiteiten: van duiken tot fietsen tot wandelen tot nog veel meer. Zo kun je het vele héérlijke eten, de lange nachten en de luie dagen op het strand, ook goed combineren met wat sportieve activiteiten.

De Costa Brava is kortom dé perfecte bestemming voor de sportieve avonturier. Klinkt dat als muziek in je oren? Lees dan zeker verder en ontdek onze selectie van 9 adrenaline gevende activiteiten in de Costa Brava.

1. Kajakken op zee

Als je van sport, een spectaculair landschap, het gevoel van vrijheid én water houdt, dan is kajakken een ideale activiteit voor jou.

Heb je weleens gekajakt? En…heb je weleens op zee gekajakt?

Kajakken op zichzelf is namelijk al een heerlijke activiteit, maar zeekajakken is natuurlijk nog wel een tandje avontuurlijker. Een van de beste plaatsen om te kajakken op zee aan de Costa Brava is aan de kust van Cadaques. Je kunt je kajak huren op het strand van Cadaques en vervolgens peddelen in de richting van het natuurpark Cap de Creus, waar je onderweg alle kleine baaien en inhammen kunt verkennen. Je kunt zo de verborgen grotten en kleine baaien bezoeken die normaliter alleen vanaf de zee te bereiken zijn.

2. Zwemmen in zee

Zwemmen in zee, én nee, dan hebben we het niet over wat badderen net voor de kust en je even onderdompelen in het frisse water. Nee, we hebben het dan over serieus zwemmen, over lange afstand zwemmen in zee!

Ook dit is een populaire sportieve activiteit in de Costa Brava. En dat is natuurlijk ook niet zo gek als je je bedenkt dat deze kustregio vele zonuren en een mild klimaat kent. Zo zwemmen hier zelfs in september nog veel mensen in zee, uiteraard wel tijdens de zonnige dagen.

En om het lange afstand zwemmers aan te moedigen, heeft de Costa Brava de Vies Braves zwembanen gecreëerd. Dit zijn veilige, natuurlijke zwemroutes die de kustlijn volgen en die ideaal zijn voor het (lange afstand) zwemmen in zee.

3. Duiken

De Costa Brava is zoals eerder ook al gezegd een prachtige kuststrook. Het kent vele afgelegen baaien, helderblauw water én een adembenemende onderwaterwereld. Deze regio biedt dan ook voor Europa haast niet te overtreffen duiklocaties: waaronder natuurreservaten, grote en goed verlichte grotten en watergebieden met overblijfselen van scheepswrakken.

Met de deskundige diensten van meer dan 30 duikcentra is het dan ook dé perfecte regio om te gaan duiken óf om te gaan leren duiken. Je kunt het beste net buiten de kust duiken en een mooie optie is rondom het Marine Reservaat van Islas Medes. Boek je activiteit of de lessen bij een van de verschillende duikcentra in Estartit.

4. Snorkelen

Kun je niet duiken, heb je geen zin om te leren duiken of heb je kinderen die nog niet kunnen duiken? Dan is snorkelen ook altijd een leuk alternatief. Je kunt zo op eigen houtje met eigen uitrusting (gekocht of gehuurd) gaan snorkelen in de vele kleine baaien rondom de Costa Brava. Ook zo zul je een mooi deel van de prachtige onderwaterwereld van de Costa Brava ontdekken.

Je kunt hier dan ook uitstekend snorkelen in de Cap de Creus, Islas Medes of in een van de vele (kleine) baaien in het gebied.

Ben je met kinderen op vakantie in de Costa Brava? Dan is dit een hele leuke strandactiviteit, zo kunnen zij hun ogen uit kijken onder water en is het voor hen een mooie eerste stap om de onderwaterwereld te ontdekken.

5. Hiken

De Costa Brava is een uitstekende wandelbestemming met veel goed bewegwijzerde wandelpaden door de hele regio. Je vindt prachtige routes in het nationale park Cap de Creus waar je kunt genieten van mooie kustwandelingen en surreële rotsformaties.

Houd je meer van de bergen? Je vindt in de Pyreneeën talloze wandelpaden met verschillende moeilijkheidsgraden. Verder is deze regio ook de thuisbasis van de beroemde GR92 wandelroute die de kustlijn langs de hele regio volgt. Dit zijn in totaal 20 verschillende etappes met maar liefst een afstand van 583 kilometer. Het is een route waarbij je kunt genieten van de meest prachtige uitzichten over rotspartijen, valleien, baaien, stranden en bergen. Je kunt het zo mooi niet bedenken of je komt het wel tegen op deze indrukwekkende wandelroute.

Kortom, als je van wandelen houdt, is er hier meer dan genoeg te doen om je bezig te houden.

6. Canyoning

Heb je weleens van canyoning gehoord? Je volgt hierbij de stroming van een rivier (naar de zee toe), waarbij je rotsen beklimt, abseilt van watervallen, springt van kliffen en je laat meenemen door de stroming. Als je dus van hiken, zwemmen én avontuur over het algemeen houdt, dan is canyoning echt iets voor jou. En gezien de Costa Brava een kustregio is welke ook over vele rivieren beschikt, is het ook de perfecte plek voor canyoning. En het leuke aan canyoning is dat je zo plekken bereikt die je alleen maar kunt bereiken door deze avontuurlijke activiteit. Pro’s kunnen natuurlijk met hun eigen uitrusting gaan canyoning, maar voor de rest van de mensen is het wel echt aan te raden om dit als begeleide activiteit te gaan doen.

7. Wielersport

Fietsen is hot & happening in de Costa Brava en veel professionele fietsers wonen of trainen dan ook in of rondom de stad Girona. De fiets populariteit van dit gebied is te danken aan de uitstekende fietspaden en het heuvelachtig terrein wat er voor zorgt dat je hier echt kunt genieten van een serieuze wielertraining of een uitdagende fietsvakantie.

De Costa Brava kent dan ook een gevarieerd fietspaden aanbod: van vlakke routes op de vlaktes van Emporda tot mountainbikeroutes in de Pyreneeën die zelfs de beste fietsers uitdagen.

Liever iets minder uitdagend? Houd je meer van fietsen én wijn? Dan zijn er ook leuke fietsroutes die je van wijnmakerij naar wijnmakerij brengen. Je kunt je fiets natuurlijk zelf meenemen, maar je kunt hem ook altijd nog huren op verschillende plekken aan de Costa Brava. Vooral Girona kent een aantal uitstekende plaatsen om fietsen te huren, verder bieden ze ook groepsrondleidingen aan op de fiets of speciale fietskaarten. Zo kun je er echt voor zorgen dat je alles eruit haalt wat er maar in deze regio zit qua fietsen.

8. De hoogte in: op avontuur in de bomen

Wil je echt jezelf uitdagen en een serieuze adrenaline kick krijgen? Dan moet je toch echt een keer het Parc d’Aventura in de Costa Brava bezoeken. Het avonturenpark bestaat uit een reeks activiteiten, hoog bovenin de bomen, waarbij je gezekerd over spannende paden van het ene einde naar het andere moet navigeren. Je moet hiervoor wel een beetje van hoogtes houden om hier echt van te kunnen genieten. Maar ook voor diegenen die er wat meer vrees voor hebben, is het nog altijd wel goed te doen.

Het parcours begint vrij dicht bij de grond en je gaat langzamerhand steeds hoger (tot zelfs tien meter hoog). Het is alleen daarom al een fantastische uitdaging! Je beweegt jezelf voort over een slingerende houtblok bruggen, strakke touw wandelpaden en spannende kabelbanen.

En….ouders of bezorgde vakantiegangers, wees gerust. Het park is erg veilig en werkt met een systeem dat je niet kunt loskoppelen tot je aan het einde van het parcours bent. Zo kun je er zeker van zijn dat je bij het vallen altijd blijft hangen. Het is dan ook een leuke gezinsactiviteit, voor de avontuurlijke families, waarbij er mogelijkheden zijn voor verschillende leeftijden.

9. Ballonvaren

Oké, eerlijk is eerlijk…ballonvaren is misschien niet de meest actieve ervaring, maar het zal zeker wel een kick kunnen geven! Daarom heb ik het toch als dusdanig bestempeld. En als je nou eenmaal toch in de kustregio bent met zulke spectaculaire natuurlijke pracht en praal, dan is het bijna een zonde om hier niet op hoge hoogten van te genieten. En wat is nou nog een leukere en prettigere manier om hiervan te genieten, dan vanuit een heteluchtballon. Je kunt zo alle spectaculaire landschappen ontdekken en de grootsheid van deze kustregio echt in je opnemen.

Ballonvaren bestaat voornamelijk uit ontspannen in een mand, mogelijk lekker champagne drinken (als je daarvoor kiest) en genieten van het adembenemende uitzicht. Soms kan de landing een beetje hobbelig zijn, maar over het algemeen is ballonvaren een fantastisch rustige ervaring, zwevend onder een ballon vol hete lucht. Een van de beste plaatsen om te gaan ballonvaren in de Costa Brava is natuurpark La Garrotxa, waar je zweeft en uitkijkt over een gebied met oude vulkanen. Dit zal echt een indrukwekkende ervaring zijn die je niet snel zult vergeten.