Autovakantie naar de Costa Brava – Beste informatie ontdek je hier

Net over de grens met Frankrijk vind je de veelzijdige Spaanse Costa Brava. Deze prachtige streek aan de Middellandse Zee is de ideale bestemming voor een onvergetelijke vakantie. Vanuit Nederland kun je er eenvoudig heenreizen met de bus of per vliegtuig. Maar de Costa Brava is ook perfect te bereiken met de auto, wat bovenal ook nog eens tal van voordelen met zich meebrengt. In deze blog bespreken we dan ook wat je precies moet weten voor een autovakantie naar de Costa Brava. Want als je op vakantie gaat wil je jezelf natuurlijk wel goed voorbereiden. Hoe lang duurt de reis? Welke route kun je het beste nemen? Aan welke kosten je moet denken? En wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een autovakantie? Ga dus goed voorbereid op vakantie met dit artikel.

Meer weten over de verschillende reismethoden naar de Spanje? Lees dan ook: Naar Spanje per auto, trein of vliegtuig – handige informatie op een rijtje

Hoe lang duurt een autovakantie naar de Costa Brava?

De reisduur van jouw autovakantie naar de Costa Brava is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder je vertrekplaats in Nederland en je eindbestemming. Vanuit Utrecht naar het bekende Lloret de Mar, in het zuiden van de Costa Brava, is de reis iets meer dan 1400 kilometer. Zonder tussenstops zou dus ongeveer 14 tot 15 uur onderweg zijn, maar dit is niet echt aan te bevelen als je de gehele weg zelf moet rijden.

Daarnaast kunnen ook eventuele wegwerkzaamheden en het seizoen waarin je op vakantie gaat van invloed kunnen zijn op de reistijd.  Zo zal het in het hoogseizoen op de wegen naar het zuiden drukker zijn, dan wanneer je dezelfde reis maakt in het voor- of naseizoen. Een goede optie is om de reis naar de Costa Brava in twee stukken op te delen door onderweg ergens te overnachten. Hoewel een overnachting extra kosten met zich meebrengt, is het voordeel dat je ontspannen en stressvrij op je vakantiebestemming aankomt.

Routes van Nederland naar de Costa Brava

Er zijn meerdere routes die je kunt nemen als je van Nederland naar de Spaanse Costa Brava gaat. Veel vakantiegangers kiezen er echter voor om zo snel mogelijk naar de plaats van bestemming af te reizen. Anderen willen juist onderweg ook nog wat van het landschap en de omgeving zien. In dat laatste geval kun je kiezen voor ontelbare toeristische routes. Welke route jij kiest hangt dus af van je persoonlijke wensen en hoeveel tijd je wilt uittrekken voor de autoreis. Hieronder vind je de snelste en meeste gekozen route onder toeristen die naar Spanje reizen per auto.

Route du soleil: de snelste route

Wil je graag zo snel mogelijk op je plaats van bestemming aankomen, dan kun je het beste kiezen voor de Route du Soleil.  Je gaat dan bij Luxemburg de grens over naar Frankrijk en rijdt via Dijon en Lyon naar het zuiden. Hoewel het in hoogseizoen erg druk kan zijn op deze weg, is het nog altijd sneller dan wanneer je via de drukke wegen rondom Parijs rijdt. Een ander groot voordeel van de Route du Soleil is dat het gehele traject bestaat uit zeer goed onderhouden snelwegen. Je vindt er bovendien onderweg veel faciliteiten zoals restaurants, hotels en tankstations, zodat je regelmatig je benen even kunt strekken en een lekker hapje kunt eten om je energie weer op te laden. Je wilt immers ze relaxed mogelijk beginnen aan je welverdiende vakantie!

Wat kost een autovakantie naar de Costa Brava?

Op de vraag wat het kost om met de auto naar de Costa Brava te reizen is niet direct een simpel antwoord te geven. Dit hangt namelijk af van diverse factoren. Maar wanneer je uitgaat van de gemiddelde benzineprijs in de landen waar je doorheen reist en een verbruik van 1/14, dan kost een enkele reis naar de Costa Brava circa €165,- (peildatum januari 2022). Uiteraard komt dit ook omdat de benzineprijzen in landen als België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje een stuk goedkoper zijn als in Nederland, dit scheelt al snel € 0,50 per liter!

Rijd je in een zuinigere auto of op een andere brandstof dan benzine dan valt dit bedrag natuurlijk nog lager uit. Wil je het exacte verbruik weten afgestemd op jouw auto klik dan hier.

Prijzen van tol

Wanneer je met de auto op vakantie gaat naar Spanje kom je vrijwel altijd tolwegen tegen. Het voordeel van een tolweg is dat deze vaak beter onderhouden zijn dan snelwegen waar geen tolheffing voor geldt. De snelle Route de Soleil is zo’n tolweg en ook in Spanje kom je tolwegen tegen. Neem deze kosten dus op in je reisbudget. De hoogte van de tol die je betaalt is afhankelijk van het type auto waar je mee reist. Als je uitgaat van een middelgrote auto dan moet je rekening houden met ongeveer €80,- voor een enkele reis van Nederland naar de Costa Brava (peildatum januari 2022). De tol betaal je wanneer je de tolweg verlaat. Het is niet altijd mogelijk om met een bankpas te betalen, dus zorg dat je altijd contant geld of een creditcard bij de hand hebt.

Vermijd lange wachtrijen met de tolbadge

Als je gebruik maakt van de tolwegen in Frankrijk en Spanje, kun je overwegen om een tolbadge aan te schaffen. Dit is een klein apparaatje dat je achter de voorruit van je auto bevestigt. Wanneer je bij de tolpoort komt gaat de poort automatisch omhoog en vermijd je wachten in de lange rijen, vooral in het hoogseizoen. De kosten die je betaalt voor het gebruik van de tolweg worden achteraf berekend. Je kunt de tolbadge al voor je vakantie aanschaffen bij de ANWB. De kosten bedragen dan eenmalig €19,95 voor het apparaatje en €3,- per maand per land dat je de badge gebruikt.

Indicatie van de totale kosten van je autovakantie naar de Costa Brava

Wanneer je alle kosten van benzine en tol bij elkaar optelt, dan kost een enkele reis van Nederland naar de Costa Brava zonder overnachting onderweg circa €245,-. Voor een retourreis ben je in totaal €490,- kwijt. Dit is een indicatie. Als je besluit om minder of geen gebruik te maken van tolwegen, zullen deze kosten misschien wat lager uitvallen, maar duurt de reis wel wat langer en ben je wellicht ook wat meer kwijt aan benzine. Ga je dus met een groepje van 4 personen naar de Costa Brava dan kost je dit retour ongeveer € 125,- per persoon en zit je niet vast aan een maximale bagage van 15kg of 20kg! Helemaal in het hoogseizoen is dit vaak vele malen goedkoper dan met het vliegtuig!

De voordelen van een autovakantie naar de Costa Brava

Ja, een autoreis duurt langer dan wanneer je gaat met het vliegtuig. Toch als we overall naar de mogelijkheden en de kosten van een autovakantie naar de Costa Brava kijken, dan kunnen we aan de hand van bovenstaande concluderen dat er veel voordelen zitten aan een autovakantie naar de Costa Brava.  Voor het gemak heb ik de meest voor de hand liggende voordelen even voor je op een rijtje gezet:

  • Ultieme gevoel van vrijheid: je bepaalt zelf je vertrektijd en het aantal tussenstops die je onderweg maakt.
  • Je hebt, ook in Spanje, altijd je eigen vervoer bij de hand en bent dus niet afhankelijk van taxi’s, het openbaar vervoer of extra kosten voor het huren van een auto.  
  • Je kunt zoveel bagage meenemen als je zelf wil. Er zijn geen restricties of extra bijkomende kosten, zoals dat wel het geval is bij vliegreizen.
  • Het is relatief goedkoop wanneer je met meerdere personen op vakantie gaat. Vooral wanneer je dat vergelijkt met de kosten van een vliegvakantie.

****************************************************

Je kunt dus met een gerust hartstellen dat een autovakantie naar de Costa Brava zeer goed te doen is en bovenal veel voordelen met zich meebrengt! Zo kun je niet alleen veel meer meenemen dat in het vliegtuig en heb je bovendien 24/7 een auto bij de hand, maar is het over het algemeen ook nog eens voordeliger! Wil je graag meer te weten komen over een vakantie naar deze ultieme vakantiebestemming? Lees dan nu ook: Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje of neem direct een kijkje op de website van Clubvillamar, als echte Spanje experts hebben wij zonder twijfel jouw perfecte accommodatie in ons uitgebreide assortiment!