Naar Spanje per auto, trein of vliegtuig – handige informatie op een rijtje

Spanje is een heerlijk vakantieland en het is niet voor niets een van de populairste vakantiebestemmingen van Europa. Spanje kent namelijk een heerlijk klimaat met zo een 300 dagen zon per jaar. Het is dus de ideale vakantie wanneer je even aan het druilerige Nederlandse weer wilt ontsnappen. En het fijne aan dit vakantieland is dat het helemaal niet zo ver weg is van ons land, je kunt er dus prima zowel met de auto, de trein of het vliegtuig heen. Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van deze verschillende reismogelijkheden? Of wil je graag meer informatie over deze reisopties? Dat komt goed uit, we zetten het graag op een rijtje voor jou in deze post.

Per auto

Jaarlijks rijden er duizenden Nederlanders per auto naar de Spaanse zon, het is natuurlijk de ideale manier om lekker met je eigen spullen op vakantie te gaan. En eenmaal aangekomen in Spanje heb je daar alle vrijheid om te doen en laten wat je wilt, met de auto kun je overal naartoe.

De route vanuit Nederland gaat natuurlijk dwars door België heen en vervolgens kruis je Frankrijk nog helemaal door over de snelweg, oftewel de Route du Soleil. Deze snelwegen in Frankrijk zijn vaak erg goed onderhouden en helpen ontzettend bij het hebben van een soepele en snelle reis. Wel moet je er rekening mee houden dat je voor een groot deel van deze snelwegen tolheffing moet betalen. Vaak kun je dit met je creditcard betalen, maar het is altijd handig om hiervoor ook voldoende cash geld mee te nemen. Wil je geen tol betalen in Frankrijk? Dan kun je je route altijd inplannen via kleinere wegen, maar houd er wel rekening mee dat je dan aanzienlijk langer onderweg zult zijn. Ga je in de zomerperiode naar Spanje rijden? Houd dan wel rekening met drukte op de weg, je zult hoogstwaarschijnlijk wat files moeten trotseren.

Hoe lang duurt de autorit naar Spanje? Dat hangt natuurlijk af van waar je naartoe gaat, het maakt een groot verschil of je naar de noordelijke stad Barcelona gaat of naar de zuidelijke stad Málaga. De afstand naar Barcelona is ruim 1500 kilometer en hiervoor moet je al snel 2 dagen reistijd berekenen, houd er dus ook rekening mee dat je onderweg in Frankrijk een slaapplaats moet regelen. Wil je met de auto naar het zuiden? De reis naar Málaga is zo een 2300 kilometer en je bent hier al snel 3 volle dagen aan kwijt.

De Spaanse snelwegen zijn over het algemeen erg goed, er is de afgelopen jaar veel geïnvesteerd in het wegennet en er zijn veel nieuwe snelwegen die je kunt vervolgen op weg naar je (eind)bestemming. Ook Spanje kent tolwegen en het is hier vaak relatief rustig. Wil je graag meer actuele informatie over files, wegwerkzaamheden, ongelukken en gerelateerde zaken in Spanje? Neem dan een kijkje op de website van de Spaanse verkeersautoriteit.

Als je uit de EU komt en in een lidstaat van de EU rijdt, hoef je enkel je geldige rijbewijs en een verzekeringspolis, met bewijs van de geldigheid van de verzekering, mee te nemen.

Per vliegtuig

Naar Spanje met het vliegtuig is natuurlijk de meest snelle optie, je bent er zo en vliegen binnen de EU is tegenwoordig zo makkelijk dat je er bijna geen omkijken meer naar hebt. Verder is het natuurlijk ook de beste (en vaak enige) optie om naar één van de vele Spaanse eilanden te reizen, zoals Ibiza of Mallorca. Spanje is heel goed bereikbaar per vliegtuig, het land kent namelijk inclusief de eilanden zo een 40 luchthavens die met een directe vlucht vanuit Nederland te bereiken zijn. Ideaal! Zo vind je dus op een korte afstand altijd wel een luchthaven dichtbij jouw vakantiebestemming.

Vliegveld Barcelona

Hoe lang is het vliegen van Nederland naar Spanje? Dat verschilt natuurlijk per bestemming, maar zie hier de vliegtuigtijden van een aantal populaire vakantiebestemmingen:

 • Barcelona: 2 uur 20 minuten
 • Costa Brava, Blanes: 2 uur 20 minuten
 • Costa Brava, Lloret de Mar: 2 uur 20 minuten
 • Costa Blanca, Alicante: 2 uur 25 minuten
 • Bilbao: 2 uur 20 minuten
 • Girona: 2 uur 00 minuten
 • Madrid: 2 uur 25 minuten
 • Malaga: 3 uur 10 minuten
 • Sevilla: 3 uur 00 minuten
 • Valencia: 2 uur 25 minuten

De volgende luchtvaartmaatschappijen bieden directe vluchten naar Spanje vanaf Nederland: Iberia, Air Europa, EasyJet, Vueling Airlines, Transavia, Corendon, KLM en Ryanair.

Eenmaal aangekomen in Spanje, kun je daar natuurlijk met het openbaar vervoer verder reizen: zoals per trein of per bus. Een andere goede optie is het huren van een auto, veel luchthavens beschikken over autoverhuurbedrijven die je hiermee verder kunnen helpen. Vaak is het wel verstandig om dit van te voren te reserveren, zodat je zeker weet dat je van een huurauto kunt genieten tijdens je vakantie. Er kan tijdens de zomer hier namelijk veel vraag naar zijn. Vaak moet je om een auto te kunnen huren minstens 21 jaar zijn. Veel bedrijven eisen verder ook dat je je rijbewijs minstens één tot twee jaar geleden gehaald hebt. Vergeet ook niet dat je voor de borg vaak een creditcard nodig hebt waarmee je dan garant staat.

Per trein

Dit is misschien niet het eerste waaraan je denkt als je denkt aan een reis naar Spanje, maar ook met de trein is Spanje heel goed te bereiken. Zo gaat er vanaf Nederland een trein naar Barcelona met de Thalys en TGV. Het voordeel hiervan is dat je gewoon in het centrum van Amsterdam kunt instappen en in het hartje van Barcelona weer uitstapt. Je hebt hier dus geen gedoe met inchecken of ellenlange wachtrijen. Als je met de Thalys reist, zul je een overstap hebben in Parijs, waar je zo een anderhalf uur hebt om van het ene station naar het andere station te reizen. Per metro is dit heel erg goed te doen en binnen 10 minuten ben je op het andere station. Als je met de Thalys en TGV reist dan moet je twee keer overstappen: in Brussel en in Valence. De reistijd van Amsterdam naar Barcelona is iets langer dan 11 uur en er bestaan 2 verbindingen per dag. Des te vroeger je boekt, des te voordeliger dit is. Je kunt vanaf 4 maanden voor je reis al een ticket boeken via de NS.

Eenmaal in Barcelona aangekomen, kun je natuurlijk (een paar dagen) in deze heerlijke stad verblijven, maar je kunt er ook altijd voor kiezen om vanuit hier weer verder te reizen. Spanje kent namelijk een goed georganiseerde spoorwegennet met een aantal hogesnelheidslijnen die je heel snel naar de andere grote steden brengt. Maar ook de kleinere steden zijn goed te bereiken met regionale treinen. En het leuke aan deze treinreizen, in tegenstelling tot het vliegen, is dat je onderweg ook nog iets van het land ziet en altijd de mogelijkheid hebt om onderweg op stationnetjes uit te stappen.

Maar wat zijn nou de afstanden tussen de grote steden als je met een hogesnelheidstrein reist? Zie hier een overzicht:

 • Barcelona-Madrid, met de AVE hogesnelheidstrein: 2 uur 30 min.
 • Barcelona-Malaga, met de AVE hogesnelheidstrein: 5 uur 50 min.
 • Madrid-Granada, met de Altaria hogesnelheidstrein: 4 uur 30 min.
 • Madrid-Malaga, met de AVE hogesnelheidstrein: 2 uur 23 min.
 • Madrid-Sevilla, met de AVE hogesnelheidstrein: 2 uur 30 min.

Onthoud wel dat je een hogesnelheidstrein altijd van te voren moet reserveren, voor de regionale treinen is dit niet het geval maar deze doen er wel veel langer over. Zo doet de regionale trein zo een 9 uur over de reis tussen Barcelona en Madrid.