Waar moet je echt heen in Spanje? 8 must-see bestemmingen

Prachtig panoramisch uitzicht over Barcelona en haar Sagrada FamiliaBen je een vakantie aan het plannen en valt je oog op Spanje? Of is je keuze voor Spanje al lang gemaakt maar twijfel je nog over waar je nou precies naartoe wilt? Dat begrijpen we heel goed want voor Spanje geldt zeker dat de keuze reuze is. Spanje heeft ontzettend veel te bieden: van prachtige stranden, bruisende steden, indrukwekkende bergen, romantische wijngaarden tot pittoreske dorpjes. Spanje zit vol mooie plekken die allemaal weer wat anders te bieden hebben, elke streek geeft je natuurlijk net weer een andere Spaanse ervaring. Zie je door de bomen het bos niet meer? Bekijk dan zeker deze 8 must-see bestemmingen.

1. De Spaanse eilanden

Ibiza

Spanje heeft zeker wel een paar van de mooiste eilanden van Europa en deze eilanden vormen dan ook een ideale vakantiebestemming vol zon, zee, strand, pittoreske dorpjes en in sommige gevallen nachtenlang feesten. Er bestaan natuurlijk veel verschillen tussen de verschillende eilanden. De grootste Spaanse eilanden zijn verdeeld over de Canarische eilanden en de Balearen. De Canarische eilanden liggen aan de zuidkust van Marokko. Deze eilanden zijn erg populair vanwege de mooie stranden, het milde klimaat en de prachtige natuurlijk trekpleisters zoals de Maspalomas Duinen in Gran Canaria en de Teide Vulkaan in Tenerife.

De Balearen liggen ten oosten van het Spaanse vasteland en de vier hoofdeilanden zijn Ibiza, Formentera, Mallorca en Menorca. Deze eilandengroep kent een heel ander karakter dan het Spaanse land maar onderling verschillen ze ook sterk. Zo zijn Mallorca en Ibiza de meest bekende eilanden, Ibiza is natuurlijk echt het feesteiland en Mallorca is eerder de ideale vakantiebestemming voor families. Zowel Ibiza als Mallorca zijn heerlijke eilanden om in een prachtige villa vlakbij de zee te verblijven.

2. Barcelona

Barcelona is met reden een van Spanje’s meest populaire vakantiebestemmingen. Het is namelijk een hele diverse stad waar je zowel terecht kunt voor historische architectuur, een bruisend nachtleven, een heerlijke cultuur, interessante musea, uitgebreid shoppen als uitwaaien op het strand.

Wat Barcelona natuurlijk uniek maakt is het bijzondere werk van Gaudi, zoals Casa Batllo en de bekende kerk Sagrada Família. Het is een heerlijke stad die een goede afwisseling biedt tussen stad, cultuur en strand. Barcelona kent namelijk wel zeven stadsstranden en alsof dat nog niet voldoende is, ligt het natuurlijk ook vlakbij de heerlijke kuststrook Costa Brava. Barcelona is een stad vol met design, eindeloze zonneschijn en het beste eten.

3. Sevilla

Deze hoofdstad van Andalusië is een heerlijke stad om te bezoeken dankzij het bruisende nachtleven. Sevilla is natuurlijk niet voor niets de geboortestad van de Flamengo.

Verder kent deze stad ook vele interessante festivals en prachtige historische trekpleisters zoals de bekende Kathedraal van Sevilla en het Moorse paleis, Real Alcazar, met prachtige tuinen waar je heerlijk doorheen kunt wandelen en je het gevoel krijgt dat je in een andere tijd bent beland. Naast de Flamengo staat deze stad ook bekend om de heerlijke tapas bars en de prachtige sinaasappelbomen. Het is de ideale stad voor een korte city trip. Wandel rond in de geplaveide straten en laat je meenemen door de heerlijke cultuur van Sevilla.

4. Madrid

Madrid is natuurlijk de hoofdstad en hiermee ook de grootste stad van Spanje. En dit voel je ook in deze bruisende stad dat een heerlijk nachtleven kent. Het is een kleurrijke, kosmopolitische stad waar altijd veel te beleven valt: van markten, festivals, feestjes tot het urenlange diners. Ondanks de grootte van Madrid blijft dit wel een relaxte stad waar mensen blijven genieten van de mooie dingen van het leven: heerlijk eten, nachtenlang dansen en proosten met de lekkerste drankjes.

Ook qua architectuur en cultuur heeft Madrid veel te bieden, zo kent deze stad veel trekpleisters zoals het Koninklijk paleis. Madrid kent verder ook vele interessante musea zoals het Prado, Reina Sofia en Thyssen-Bornemisza museum. De stad zit vol boetiekjes, cafeetjes en mooie straatjes waar je heerlijk doorheen kunt struinen.

5. Granada

Granada ligt in het zuiden van Spanje vlak tegen de Sierra Nevada bergen aan, het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Het is een stad die de perfecte mix aan cultuur, nachtleven en architectuur biedt. Granada kent namelijk één van Europa’s meest bijzondere historische plekken, het middeleeuwse complex Alhambra. Dit zit vol met Moorse kunst en is erg belangrijk voor de geschiedenis van Andalusië. Je kunt hier genieten van prachtige ornamenten, spectaculaire tuinen en een adembenemend uitzicht over de stad.

De herfst en de lente zijn de perfecte seizoenen om Granada te bezoeken, de zomer kan namelijk heel warm worden terwijl de winter erg koud kan zijn. Wandel door de straten die vol met geschiedenis zitten en rust uit in een van de vele tapasbars. Dit is heerlijk bijkomen!

6. Valencia

Valencia ligt in het oosten van het land in de regio Valencia. Het is een heerlijke stad om van de Spaanse geneugten te genieten, het zit namelijk vol leuke bars en heerlijke restaurants. Verder staat Valencia ook bekend om het Fallas Festival, waarbij elk jaar in maart alle buurten papier-maché figuren maken in allerlei vormen en maten die aan het einde van de week in een bijzondere ceremonie verbrand worden. Het is een feestelijke week die echt zeker de moeite waard is om mee te maken. Houd er wel rekening mee dat je niet de enige toerist zal zijn die hier op af komt, dus reserveer ruim van te voren je accommodatie!

Deze stad kent misschien wel de meest bijzondere architectuur van het land, het biedt verschillende stijlen in combinatie met dynamische musea en een prachtige kuststrook. Stad, strand en cultuur, drie garanties voor een heerlijke vakantie.


7. Toledo 

Toledo is een pittoresk dorpje vol geschiedenis. Het kent een idyllische ligging op een berg in het midden van Spanje. Toledo diende dan ook als de Spaanse hoofdstad tot de 16e eeuw, en dit is ook zeker te zien in de architectuur van de stad. De stad kende zowel Joodse, Christelijke als Islamitische bewoners en wordt daarom ook wel de “Stad van de Drie Culturen” genoemd. Houd je van geschiedenis, oude kunst en eeuwenoude architectuur? Dan is Toledo echt the place to be voor jou. Struin rond door de smalle straten en verdwaal in de geschiedenis en de prachtige architectuur.

8. San Sebastian

San Sebastian ligt in het Baskenland in het noorden van Spanje, aan de kust van de Biscay baai. Deze prachtige ligging zorgt voor een bestemming waar je zowel kunt genieten van het strand als van de stad. San Sebastian staat namelijk bekend om de uitstekende stranden en de vele cultuur. De oude stad kent vele historische gebouwen en pittoreske straatjes. San Sebastian wordt aangeprezen vanwege het heerlijke eten en de vele tapas bars, die hier pintxos genoemd worden. Dit in combinatie met de prachtige stranden maakt het een stad waar je wel verliefd op moet worden. De stranden zijn breed en hebben mooi helder water. Het meest populaire strand is de Playa de la Concha, waar je zowel rustig kunt genieten van de zon en het water of wat actiever bezig kunt zijn met kayaking en waterskiën.