De 6 mooiste bezienswaardigheden van de Costa Brava

Gelegen aan het azuurblauwe water van de Middellandse Zee vind je de prachtige Costa Brava, de ideale bestemming voor een verrassende vakantie. De kustlijn is een aaneenschakeling van hagelwitte stranden en pittoreske baaien. Je vindt er authentieke vissersdorpjes en toeristische badplaatsen met een bruisend uitgaansleven. Prachtige dorpjes en steden strijden om de titel van de mooiste plek. Unieke natuurgebieden nodigen uit tot een mooie wandeling of snorkeltocht, terwijl je de historie van de streek terugziet in de vele kastelen en musea.

Met zoveel bezienswaardigheden kan het moeilijk kiezen zijn waar je heen wil. In dit blog neem ik je daarom mee naar de Costa Brava en laat je zien welke bezienswaardigheden je absoluut niet mag missen tijdens je vakantie!

Costa Brava: Woeste Kust

De Costa Brava ligt in het noordoosten van Spanje, net over de grens met Frankrijk, en is eenvoudig te bereiken met de auto, bus, trein of vliegtuig. Beroemde badplaatsen zoals Lloret de Mar, Blanes en Tossa de Mar trekken jaarlijks dan ook vele toeristen aan die komen genieten van zon, zee, strand en al het andere moois dat deze kust te bieden heeft. Costa Brava betekent in het Catalaans trouwens “Woeste Kust” en dat is niet voor niets. Op de rotsen en groene kliffen aan dit stukje kust zie je de golven van de Middellandse Zee uiteenspatten, terwijl even verderop het water rustig op de parelwitte zandstranden kabbelt.

1. Ongerepte baaien

Met een kustlijn van ruim 200 kilometer lang is de mooie Costa Brava met recht een paradijs voor zon- en strandaanbidders te noemen. Er zijn ontelbare baaien, de ene nog mooier dan de andere. Enkele pareltjes springen er echter uit, waaronder het pittoreske Platja Treumal bij Blanes waar je je in een exotisch paradijs waant. Aigua Xelida, een ongerept en intiem baaitje is gelegen bij Tamariu en bereik je na een korte wandeling. In Cala Senyor Ramón, vlakbij Tossa de Mar, maak je kennis met de echte ruwe Costa Brava. Hoewel afgelegen is het strand goed bereikbaar en geniet je hier van veel natuur en helderblauw water. Het zandstrand van Cala Giverola bij Tossa de Mar is ook noemenswaardig. Beschut tussen de groene rotsen strekt het fijne zand zich uit over een lengte van wel 200 meter. Vooral voor gezinnen met kinderen is dit een hemels plekje voor een dagje vertier.

Platja Treumal

2. Sfeerproeven in authentieke vissersdorpen

Voor de inwoners van de Costa Brava was visserij jarenlang één van de voornaamste bronnen van inkomen. Veel van deze vissersdorpjes, zoals Blanes, Rosas en Estartit zijn in de loop van de jaren weliswaar uitgegroeid tot toeristische badplaatsen, maar de sfeer van weleer proef je er in de oude dorpskernen nog steeds. Bezoek je graag een nog authentiek vissersdorp, dan is een bezoek aan Calella de Palafrugell aan te bevelen. Hier liggen de vissersbootjes op het strand en struin je door de smalle straatjes van het sfeervolle centrum. Ook de nabijgelegen dorpjes Llafranc en Tamariu zijn een bezoek meer dan waard.

Vissersbootjes in Calella de Palafrugell

3. De Dalí triangel

Salvador Dalí was een wereldberoemde Spaanse kunstschilder. Hij werd geboren in 1904 in Figueres aan de Costa Brava en is daar in 1989 ook overleden. Het is dan ook niet vreemd dat er in dit dorp en de directe omgeving erg veel in het teken staat van hun beroemde held. Zo vind je in zijn geboortedorp het Dalímuseum waar je zijn schitterende surrealistische kunstwerken bewondert. In het nabijgelegen dorp Pubol staat het Dalíkasteel, dat de schilder speciaal voor zijn muze kocht. Op de muren en plafonds bracht hij prachtige schilderingen aan en in de tuin van het kasteel staan enkele standbeelden van Dalí. Het derde dorp waar de schilder duidelijk zijn sporen heeft nagelaten is Port Lligat waar hij ruim 50 jaar heeft gewoond. In zijn voormalige villa is nu het Casa-Museu Salvador Dalí gevestigd.

Het Dalí museum in Figueres

4. Middeleeuwse dorpen in de Gouden Driehoek

Dat de Costa Brava een rijke historie kent wordt duidelijk in de dorpen Pals, Palau Sator en Peratallada die tezamen de “Gouden Driehoek” worden genoemd. Het zijn stuk voor stuk schitterende plaatsen om te bezichtigen. Je waant je weer even terug in de Middeleeuwen met de goed bewaarde dorpskernen, de smalle straatjes, fonteinen en pleintjes. Palau Sator is het kleinste dorpje van de drie, maar met de oude stadskantelen en hoge toren een bezoek meer dan waard. Vanuit Pals heb je een schitterend uitzicht over de omgeving en even buiten het plaatsje staat Castell de Pals, een Middeleeuws kasteel. Peratallada tenslotte, wordt als één van de mooiste dorpen van Spanje aangemerkt. De eeuwen oude gebouwen en straatjes rondom het kasteel zijn zo goed bewaard gebleven dat het er nog precies is zoals in de Middeleeuwen.

Middeleeuwse straatjes in Pals

5. Verrassend Gerona

Een van de mooiste steden in het achterland van de Costa Brava is ongetwijfeld Gerona, tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Door de aanwezigheid van onder andere de Romeinen, Moren en Visgoten heeft de stad een rijke historie die goed bewaard is gebleven. Alle bezienswaardigheden, waaronder de oude kathedraal, het Arabische badhuis en de Joodse wijk liggen op loopafstand van elkaar, maar je kunt het je ook makkelijk maken en met het toeristentreintje meegaan.

Uitzicht op de stad Gerona

6. De natuurpracht van Cap de Creus

De natuur aan de Costa Brava is in één woord adembenemend mooi met het natuurpark Cap de Creus als één van de hoogtepunten. Het park ligt in het meest oostelijke puntje van het land en wordt door vissers “Punt van de Duivel” genoemd. Het gebied is ruim 14.000 hectare groot en de grillige berg- en rotsformaties lopen door tot aan de zee. Cap de Creus heeft een zeer rijk ecosysteem met honderden plantsoorten en dieren, zowel op land als in het water. Dit maakt het natuurpark dan ook een perfecte plek voor wandelaars, fietsers en duik- en snorkelliefhebbers.

Natuurpark Cap de Creus

****************************************************

Zoals je ziet heeft de Costa Brava een hele hoop te bieden. Met prachtige stranden, verborgen baaitjes, verrassend mooie natuurgebieden en een rijke historie is de Costa Brava de perfecte bestemming voor een veelzijdige en onvergetelijke vakantie. Wil je nog meer weten over al het moois dat de Costa Brava biedt? Lees dan ook Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje of neem direct een kijkje op de website van Clubvillamar. Als echte Spanje experts hebben wij zonder twijfel jouw perfecte accommodatie in ons uitgebreide assortiment! Bekijk onze vakantiehuizen in Spanje.