8 redenen waarom Girona echt een bezoekje waard is

Girona… Heb je daar wel eens van gehoord? Veel mensen kennen het door het vliegveld dat net buiten de stad ligt. Girona ligt in het noordoosten van Catalonië, tussen Barcelona en de Costa Brava in. En alhoewel deze stad boordevol cultuur, architectuur en gastronomie zit, is het een stad die door veel toeristen wordt overgeslagen. De stad verliest al snel van Barcelona, terwijl Girona toch wel heel anders is dan zijn grote buur.

Girona kent een boeiende geschiedenis die je overal in de stad terug ziet. Het middeleeuwse Girona kent een prachtige architectuur en een bijzondere ligging aan meerdere rivieren. Het is een mooie stad om te bezoeken met middeleeuwse muren, smalle kronkelige straatjes en heerlijke restaurants.

Ga je dus binnenkort op vakantie in de Costa Brava? Lees dan deze Blog met 8 redenen waarom je zeker deze vakantie een tripje naar Girona moet maken!

KLIK HIER voor onze vakantievilla’s aan de Costa Brava

1. De stad kent een lange geschiedenis

Van de Moren tot Napoleon, velen probeerden Girona te veroveren vanwege de strategische ligging vlakbij Frankrijk en de zee. Girona kent een lange geschiedenis waarin het wel 25 keer belegerd werd.  Dit is dan ook een reden waarom deze stad omsingeld is door vestingswerken. Al deze geschiedenis geeft de stad een bijzondere historische architectuur.

Het is een mooie stad waar je doorheen kunt struinen en op sommige plekken echt het gevoel kunt krijgen dat je terug de tijd in gaat. Girona heeft deze middeleeuwse sfeer nog goed weten te behouden. Bezoek zeker de middeleeuwse muren die de stad omsingelen, je kunt hier namelijk overheen lopen en je hebt vanaf de muren een prachtig uitzicht over de stad.

2. Girona kent één van de best bewaard gebleven Joodse buurten ter wereld

De Joodse buurt in Girona is een van de best bewaard gebleven Joodse buurten van de hele wereld. De buurt wordt El Call genoemd en is een doolhof van nauwe, kronkelende, geplaveide straatjes met kinderkopjes. In deze buurt leefden de Joden van 982 tot 1492.

Wil je meer te weten komen over de Joodse geschiedenis in Girona? Bezoek dan zeker het Joodse Museum.

3. Girona kent vele must-see bezienswaardighedenWe hebben het natuurlijk al eerder gezegd, Girona is een historische stad en het zit daarom natuurlijk ook vol met bezienswaardigheden. En een bezienswaardigheid die dan echt opvalt is de prachtige kathedraal, dit kun je wel één van de hoogtepunten van een bezoek aan Girona noemen. Als je deze stad bezoekt dan zie je de kerk namelijk al snel, gezien het een belangrijk onderdeel is van de skyline van de stad. Het ligt bovenop een heuvel en de enige manier om bij de kathedraal te komen, is via de lange trap van 91 treden. Het is een mooie plek om te bezoeken en wat het nog wel extra bijzonder maakt is dat de Kathedraal al meer dan 600 jaar oud is.

Een andere bijzondere bezienswaardigheid is de Eiffel brug gebouwd door Gustav Eiffel, die natuurlijk weer bekend is van de Eiffeltoren. Hij bouwde de brug in Girona vlak voordat hij de Eiffeltoren bouwde. Deze brug wordt ook wel de Pont de les Peixateries Velles genoemd en overspant de Onyar rivier, die door het hart van Girona loopt.

Dit zijn natuurlijk maar twee voorbeelden maar Girona kent nog vele andere mooie bezienswaardigheden. Bezoek ook het Plaça dels Jurats met het Arabische badhuis, het middeleeuwse paleis Fontana d’Or, de historische tuin Jardins dels Alemanys, de pleinen Plaça Catalunya en Plaça de la Independència, de brug Pont de Sant Agustí en Rambla de la Llibertat en Plaça del Vi, beiden gekenmerkt door portieken met bogen, leuke winkels en terrasjes.

4. Girona kwam voor in Game of Thrones

Girona is echt een middeleeuwse stad, het werd dan ook niet voor niets gebruikt als locatie in Game of Thrones. In seizoen 6 verschijnt Girona als Braavos.

Ben je een grote Game of Thrones fan? Dan is het natuurlijk extra leuk om Girona te bezoeken en bepaalde scènes hierin te herkennen. Zo kwam de Girona Kathedraal en de nauwe straatjes in de Joodse buurt voor in Game of Thrones.

5. Girona kent een heerlijk gastronomisch aanbod

Je kunt natuurlijk heerlijk eten in Spanje en in Girona kunnen de foodies ook gerust hun hart ophalen. Deze historische stad huist namelijk een aantal uitstekende restaurants, waaronder het top restaurant El Celler de Can Roca. Dit voormalige ‘Werelds Beste Restaurant’ staat op dit moment op nummer 2 op de wereldranglijst, maar je kunt dus wel zeggen dat je hier een bijzondere gastronomische ervaring zult beleven.

Maar ook in andere prijsklassen kun je heel goed eten in Girona, er is een uitgebreid aanbod aan traditionele tapas, Catalaanse gerechten en restaurants met buitenlandse invloeden zoals de Mexicaanse keuken. Op het mooie plein Plaça de la Independència zitten er vele restaurantjes.

Ben je een ijs liefhebber? Dan moet je echt naar de ijssalon van Rocambolesc, die bekend staat om de bijzondere ijsjes. En probeer ook zeker xuixo uit, een plaatselijke lekkernij gemaakt van bladerdeeg, crema catalana en suiker. De echte zoetekauwen zullen hier hun vingers bij aflikken.

6. Er vinden hier het gehele jaar door festivals plaats

Girona staat bekend als de stad van de festivals, en deze faam kent de stad natuurlijk niet voor niets. Girona organiseert namelijk het hele jaar door een verscheidenheid aan evenementen. Zo is er het Black Music Festival in maart, het kleurrijke Temps de Flor bloemenfestival in mei en het Festival de Mapping in juni waarbij er artistieke, bewegende beelden worden geprojecteerd op de historische gebouwen van de stad.

Al deze leuke festivals zijn natuurlijk nóg een extra reden waarom een bezoekje aan Girona zeker de moeite waard is.

7. Het is dé Sport Toerisme Bestemming van de regio

Als je van een sportvakantie houdt, dan is Girona voor jou echt the place to be. Girona werd namelijk in 2015 door het Catalaanse Bureau voor Toerisme uitgeroepen tot de officiële Sport Toerisme Bestemming van de regio. De stad en de omgeving van de stad bieden namelijk vele sportmogelijkheden voor amateurs en professionals, zoals rennen, fietsen, hiken, wild zwemmen en het spelen van tennis.

Verblijf je dus in de Costa Brava? Dan zou je een paar daagjes in Girona aan je vakantie kunnen plakken, zo kun je een zon, strand, stad én sport vakantie hebben.

8. Het is de perfecte dagtrip vanuit Barcelona en de Costa Brava

Girona ligt op zo een 100 km vanaf Barcelona. Dit klinkt misschien vrij ver, maar de twee steden zijn verbonden door een hogesnelheidstrein en de reis duurt maar 38 minuten. Je kunt dus prima in de ochtend de trein pakken, de dag in Girona spenderen en weer op tijd voor het avondeten in Barcelona terug zijn rond een uur of 8. Ja, het avondeten wordt immers wat later genuttigd in Spanje, dus je kunt hier nog helemaal op tijd voor terug zijn.

Er gaat ongeveer elke 45 minuten een trein en je kunt de tickets kopen op het Estacio Sants Trein- en Busstation in Barcelona. Reis je liever per auto? Ook dit is goed te doen, je rijdt vanaf Barcelona al in één uur naar Girona. Verblijf je in de Costa Brava? Ook dan is Girona goed bereikbaar per auto of per bus en trein.

Boek HIER uw luxe villa aan de Costa Brava