Droomvakantie aan de Middellandse Zee in Noord Spanje

Een prachtige kustlijn met langgerekte zandstranden en dromerige baaitjes, historische steden en dorpen, een bruisend nachtleven en een bergachtig landschap met toppen tot wel 3000 meter hoog. Wanneer je een veelzijdige vakantiebestemming zoekt met al deze ingrediënten, en dat ook nog eens gecombineerd met een heerlijk klimaat, breng dan een bezoek aan Noord Spanje. Hier beleef je gegarandeerd de allermooiste vakanties met je familie, vrienden of je lief.

Ligging en geschiedenis

Het noordoostelijk deel van Spanje wordt gevormd door de regio Catalonië. Deze welvarende regio aan de Middellandse Zee strekt uit van de Pyreneeën bij de Franse grens in het noorden tot aan regio Valencia in het zuiden. Het heeft een kustlijn van maar liefst 600 kilometer, waarvan de Costa Brava en de Costa Dorada de meest bekende zijn. Deze kusten kennen een Mediterraan klimaat, met milde winters en warme zomers. De regio heeft drie luchthavens, waardoor je niet alleen per auto, maar ook met het vliegtuig eenvoudig deze bestemming bereikt.  

Hoewel de geschiedenis teruggaat tot aan de tijd van de Grieken, is de typisch Catalaanse cultuur ontstaan in de Middeleeuwen. Veel overblijfselen stammen dan ook nog uit die tijd en de ontelbare historische stadjes en dorpjes ademen nog steeds de sfeer van die tijd uit.

De mooiste stranden en badplaatsen

De kustlijn die bijna 600 kilometer lang is, bestaat uit drie “costa’s” die ieder hun eigen kenmerken hebben. De Costa Brava is de meest noordelijk gelegen kust. De letterlijke vertaling is “Woeste kust” wat te zien is aan de rotsen en kliffen. Daartussen liggen pittoreske baaitjes, maar ook prachtige langgerekte zandstranden. Eén van de mooiste baaitjes is Cala Aiguablava, terwijl je in Lloret de Mar een heerlijke stranddag doorbrengt op Playa Santa Cristina. Leuke badplaatsen zijn Lloret de Mar, Tossa de Mar en Playa d’Aro, of wat rustige dorpjes zoals Palamos of Rosas.

Ten zuiden van de Costa Brava, net voorbij Blanes, begint de Costa Maresme. Dit deel is vooral geliefd bij Spanjaarden en de rijken uit Barcelona die hier hun weekenden doorbrengen. Barcelona ligt op een steenworp afstand en vanuit de bekende badplaatsen Calella en Malgrat de Mar breng je dan ook eenvoudig een bezoek aan de mooie metropool.

De zuidelijkst gelegen kust van de regio is de Costa Dorada, wat “Gouden Kust” betekent. Kijk naar de prachtige zandstranden en je ziet meteen waarom. De kilometerslange goudgele stranden, in totaal maar liefst 215 kilometer lang, zijn de beste van Catalonië. In de populaire badplaatsen, zoals Sitges, Cambrils en Salou staan zon, zee en strand dan ook centraal. Enkele stranden die er uitspringen zijn onder andere Playa de Vilafortuny bij Cambrils of Cala Penya Tallada bij Salou.

Barcelona, Gerona en Tarragona: de mooiste steden van Noord-Spanje

De beroemdste plaats in deze regio is de metropool Barcelona, met de beroemde Ramblas waar je flaneert en straatartiesten je blijven verbazen. In de Middeleeuwse wijk Barrio Gótico is het altijd gezellig druk. Barcelona ademt de sfeer van Gaudi uit, met als meest markante bouwwerk de Sagrada Familia, waar al sinds 1882 aan wordt gebouwd. Het stadsstrand en de haven zijn heerlijke plekken om te genieten van zon, zee en strand. Bezoek dan ook zeker Furia Beach BCN!

Misschien minder bekend, maar evenzo mooi zijn Gerona en Tarragona. Gerona ligt niet ver van de Costa Brava. Het oude compacte centrum van deze provinciehoofdstad wordt doorkruist door de rivier Onyar met aan weerszijde kleurrijke huizen. De Joodse wijk van Gerona vormt het oudste deel van de stad, waar je door authentieke steegjes en pleintjes ronddwaalt en onderweg de oude stadsmuren en mooie kerken bezichtigt. Ten zuiden van Barcelona, aan de stranden van de Costa Dorada, ligt Tarragona. De combinatie van strand en het prachtige oude centrum met Romeinse overblijfselen zoals het Amfitheater, maken van deze stad een must-see tijdens je vakantie. Op het Plaça de la Font, het gezelligste plein in deze oude stad, beleef je Tarragona ten volste.

Pittoreske dorpjes en Middeleeuwse historie

Naast bruisende grote steden liggen verspreid langs de kust vele pittoreske dorpjes. Het vissersplaatsje Cadaques en het Middeleeuwse Pals staan bekend als één van de mooiste dorpjes van de Costa Brava. Verder naar het zuiden ligt Palamos, één van de meest authentieke vissersplaatsjes van de kust. Aan de Costa Dorada zijn de dorpjes Altafulla en het bekendere Cambrils een bezoek meer dan waard. Met tientallen prachtige dorpjes is dit echter maar een kleine greep uit de mogelijkheden die er zijn om je onder te dompelen in het lokale leven en de geschiedenis van deze streek.

De Paradijselijke natuur van Noord Spanje

Ebro delta

Catalonië telt meer dan tien officiële natuurreservaten. Eén van de grootste natuurparken is Cap de Creus aan de Costa Brava. De uitlopers van de Pyreneeën komen hier uit in zee. Het resultaat zijn hoge kliffen en ruige baaitjes omgeven voor rotsen.  Je maakt hier de mooiste wandel- en fietstochten. Zowel Cap de Creus als de zuidelijker gelegen Medes-eilanden zijn daarnaast bij uitstek geschikt voor snorkel- en duikexcursies.

Het binnenland, met name de Costa Brava, wordt gekenmerkt door bergtoppen die rijken tot wel 3141 meter in de Pyreneeën. Dichter bij de kust zijn de bergen minder hoog, maar zeker niet minder spectaculair. Het Ardenyamassief is zo’n ongerept gebied met waterstroompjes en poeltjes, waar je mooie wandel- fiets- en zelfs paardrijtochten maakt. Breng zeker ook een bezoek aan Montserrat nabij Barcelona waar je niet alleen het  beroemde klooster bezoekt, maar ook wandeltochten maakt met adembenemende uitzichten of tegen de gekartelde bergwanden kunt rotsklimmen.

De natuurparken Aiguamolls de l’Emporda (Costa Brava) en de Ebro Delta (Costa Dorada) vormen het leefgebied van honderden verschillende soorten watervogels. Deze twee moerasachtige gebieden met zoutpannen en zoetwater ontdek je te voet, per fiets of per boot. Wellicht spot je bijzondere vogels, zoals flamingo’s, de zwarte Ibis en purperreiger.

Vakantiehuizen en villa’s in Noord Spanje

Droom jij ook van zo’n welverdiende vakantie onder de Spaanse zon? Van een plek waar je heerlijk kunt ontspannen op een manier die helemaal bij jou past? Reserveer dan één van de prachtige vakantiehuizen of villa’s van Club Villamar. Geniet in alle rust en privacy van quality time met je familie of vrienden. Veel villa’s hebben zelfs een privézwembad, waardoor het jou aan niets ontbreekt tijdens je ultieme vakantie in Noord Spanje!

********************************

Wil je meer informatie over Spanje? Bezoek dan ook Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje en kom alles te weten over je droomvakantie naar Spanje.