Vakantie in authentiek Palamos (Costa Brava)

In Palamos, één van de meest authentieke vissersdorpjes aan de Spaanse Costa Brava, staat je een welverdiende vakantie te wachten. Hier komen een heerlijk klimaat, prachtige natuur en een rijke historie samen. Tel daar de pittoreske baaien, mooie zandstranden en het heerlijke eten bij op en je hebt alles wat je nodig hebt voor een droomvakantie onder de zon.

Doordat Palamos nog redelijk onbekend is en niet wordt overspoeld door massatoerisme heeft het zijn charme weten te behouden. Het badplaatsje is geliefd bij de Catalanen zelf, bij gezinnen met kinderen en bij vakantiegangers die op zoek zijn naar een rustige en idyllische uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken.  

Palamos algemeen

Het karakteristieke Palamos telt 18.000 inwoners en is gelegen aan een diepe baai aan de Costa Brava. Het grenst in het noorden aan Calella de Palafrugell en in het zuiden aan San Antoni de Calonge. Barcelona ligt op slechts 115 kilometer afstand. De geschiedenis van Palamos gaat terug tot 1279 toen het dorp werd gesticht om er een nieuwe haven te bouwen. Met succes, want vandaag de dag is Palamos nog altijd één van de belangrijkste vissershavens van de omgeving. Het leven op en rondom zee staat er centraal en is dan ook sterk vervlochten met het dagelijks leven in het dorp. Omdat het massatoerisme deze plaats nog niet heeft weten te bereiken, beleef je hier een heerlijke rustige vakantie vol met zon, stranden, historie en leuke activiteiten, terwijl de drukke badplaatsen en grote steden op slechts een steenworp afstand liggen.

Verborgen baaitjes en lange zandstranden

Een vakantie naar de Costa Brava is niet compleet als je niet naar het strand bent geweest. Ook in Palamos kun je je hart ophalen. Het grootste strand is Platja Gran de Palamos, gelegen aan de lange boulevard. Het fijne zandstrand strekt zich uit over een lengte van 600 meter en je vindt er een heel scala aan faciliteiten. Doordat het strand langzaam afloopt in het water en er weinig golven zijn, is dit strand geliefd bij gezinnen met kinderen. Cala de la Fosca is iets rustiger dan het grote strand, maar biedt ook vele voorzieningen voor een heerlijke dag aan zee.

Ben je op zoek naar intieme baaitjes breng dan een bezoek aan Cala dels Canyers, Cala del Crit of Cala Margarida, waar nog enkele oude vissershutjes staan. De bodem van de zee in de baaitjes van Palamos kan nogal rotsachtig zijn, wat het een uitstekende plek maakt om te snorkelen. Met name Cala S´Alguer is een aanrader als je de onderwaterwereld wil ontdekken. Het leuke van de kust bij Palamos is dat een pad vrijwel alle baaien en stranden met elkaar verbindt, waardoor je schitterende wandelingen kunt maken langs de Middellandse Zee.

De oude dorpskern en de bezienswaardigheden van Palamos

Het centrum van Palamos ligt direct achter de haven. In de oude wijk Barrio de Pedró,dwaal je door smalle, kronkelende straatjes en bezoek je Iglesia Danta Maria del Mar. De bouw van deze kerk startte in 1334 en heeft kenmerken uit de renaissance alsook de gotische periode. De Capella del Carme is een kapel uit de 18e eeuw, die in 1938 tijdens een brand grotendeels is verwoest, maar waarvan de overblijfselen nog steeds te bezichtigen zijn. In Palamos kom je op diverse plekken nog de restanten van verdedigingswerken tegen, die de bewoners beschermden tegen aanvallen vanaf land en zee.

Met een grote, centrale rol voor het vissers- en zeeleven mag een bezoek aan de oude vissershaven absoluut niet ontbreken. Het beste moment van de dag is in de namiddag, als de vissersboten terugkeren naar de haven en de verkoop van de verse vangst begint. Aan de rand van de haven ligt het Musea de la Pesca, het vismuseum, waar je alles te weten komt over de geschiedenis rondom de visserij. Tevens zijn er schaalmodellen van (oude) vissersboten en wordt het midden van het museum opgesierd door een authentieke, echte vissersboot.

Lokale marktjes en winkeltjes

Een bezoek aan een lokale markt is een leuke manier om een dorp of stand te ervaren. In Palamos word je daarmee op je wenken bediend. Natuurlijk heb je een vismarkt, waar op weekdagen van 17:00 uur tot 20:00 de verse vangst wordt verkocht. Van maandag t/m zaterdag is in de ochtend de deels overdekte versmarkt open. Op dinsdag wordt de weekmarkt gehouden, waar je kleding, tassen, maar ook heerlijke ruikende kruiden kunt bemachtigen. Ook in de omliggende dorpen worden markten gehouden, waardoor er iedere dag van de week wel eentje te bezoeken is. Niets nodig of moe van het slenteren? Zoek dan een leuk terras of cafeetje op de markt op en neem alle bedrijvigheid tot je terwijl je geniet van een drankje.

In het centrum van Palamos en langs de boulevard vind je tal van winkeltjes waar je met shoppingtassen vol kleding, souvenirs en sieraden vandaan komt. Grote winkelcentra vind je in de buurt van onder andere Lloret de Mar, terwijl de steden Gerona en Barcelona op respectievelijk 45 en 115 kilometer afstand van Palamos een walhalla zijn voor winkelliefhebbers.

Sport en recreatie in Palamos

Vanwege de prachtige ligging aan de Middellandse Zee vind je op en rondom het water veel activiteiten. Eén van de meest bijzondere activiteiten om te ondernemen is een snorkel- of duiktocht, waarbij je kennismaakt met de verrassende onderwaterwereld. Er zijn vele stranden baaitjes in Palamos, waarvandaan je slechts een snorkel en zwemkleding nodig hebt om de vissen tussen de rotsen te bewonderen. Vanuit de moderne jachthaven ten oosten van de oude vissershaven, vertrekken excursies voor begeleide duikexcursies naar bijvoorbeeld de Medeseilanden.

Ben je niet zo van het duiken en snorkelen, dan is een boottocht aan te raden, waarmee je de mooie kustlijn van de Costa Brava ontdekt. Er zijn ook excursies met zogenaamde glass-bottom boten, zodat je toch een kijkje in de onderwaterwereld kunt nemen zonder nat te worden. Andere watersporten die je kunt ondernemen in Palamos zijn suppen, kajakken en vissen.

Blijf je liever aan land, huur dan een fiets of trek je wandelschoenen en maak de prachtigste tochten door het bergachtige binnenland of langs de Camino de Ronda, een pad dat zich uitstrekt over een lengte van ruim 500 kilometer en de dorpjes en stadjes langs de Costa Brava en Costa Dorada met elkaar verbindt.

De mooiste excursies in de omgeving

Hoewel Palamos alles heeft voor een geweldige vakantie, biedt de omgeving nog meer moois. Gezellige badplaatsen, pittoreske vissersdorpjes en een prachtig bergachtig binnenland zijn kenmerkend voor de Costa Brava en het achterland. In het aangrenzende Calella de Palafrugell liggen de vissersbootjes op het strand en in het oude dorp Calonge net ten zuiden van Palamos bezoek je één van de grootste kastelen van de regio. Ben je op zoek naar kleine idyllische dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan, breng dan zeker een bezoek aan Pals, Palau Sator en Peratallada die tezamen de “Gouden Driehoek” vormen. Je waant je hier terug in de Middeleeuwen met oude kastelen, kronkelende authentieke straatjes en karakteristieke pleintjes.  In het noorden van de Costa Brava ligt Cap de Creus, één van de grootst natuurparken van Catalonië en daarmee de perfecte plek voor het maken van wandelingen en fietstochten. Landinwaarts breng je een bezoek aan Gerona, hoofdstad van de gelijknamige provincie, waar de historie van de visgoten, moren en Romeinen hun sporen hebben achtergelaten.

De leukste uitgaansgelegenheden en festiviteiten

In het gezellige centrum van Palamos hoef je je geen moment te vervelen. Er zijn talloze leuke restaurantjes en cafeetjes waar je overdag en ’s avonds geniet van een bruisend en culinair leven. Met de dagelijkse toevoer van verse vis, mag een vismaaltijd zeker niet ontbreken tijdens je vakantie. Palamos staat bekend om de garnalen en gamba’s, maar ook heerlijke tapas of een goede paella vind je op vele menu’s terug. Er zijn enkele kleine discotheken, maar wil je een avond echt losgaan op de beats van een dj, dan ben je in een mum van tijd in Lloret de Mar, dé badplaats aan de Costa Brava voor dansen en wilde feesten tot in de kleine uurtjes.  

Spanjaarden grijpen iedere kans aan voor een festival of feest en grote kans dat je er tijdens jouw vakantie ééntje meemaakt.  Een traditioneel festival dat belangrijk is voor Palamos is Festival Virgin de Carmen 15 en 16 juli. Met processies, dans en een mis wordt dan de maag Carmen, patroonheilige van de zee, geëerd. Ben je in juli in Palamos dan is het bijwonen van deze festiviteiten dus een echte aanrader.

Schitterende accommodaties in Palamos

Je bent er inmiddels van overtuigd dat je jouw vakantie gaat doorbrengen in Palamos. Rest je nog één belangrijk ding en dat is je verblijf. Een plek waar je je kunt terugtrekken om alle indrukken van de dag te verwerken en waar je met een goed boek of glas wijn in alle rust ontspant. Er zijn diverse mogelijkheden in Palamos, waaronder comfortabele vakantievilla’s in allerlei prijsklassen, die vaak ook nog beschikken over een heerlijke tuin en zelfs een privézwembad. Verzeker je van alle gemak en boek je droomvilla in Palamos bij Club Villamar.

******************************

Wil je meer weten over reizen naar Spanje in het algemeen, bezoek dan ook Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje en ontdek hier alles wat je moet weten over je vakantie naar Spanje.