Palamos – Heerlijk vis eten – Wat te doen en zien?

Palamos, van kurknijverheid en visvangst tot een rustige badplaats aan de Costa Brava

Palamos is een rustige badplaats aan de Costa Brava en grenst aan Calella de Palafrugell en San Antoni de Calonge. Palamos werd in 1279 opgericht door Peter III van Aragón met als hoofddoel er een nieuwe haven te bouwen. In het begin van de 20ste eeuw vormden Palamos en buurtstad Palafrugell de economische drijfkracht van de Empurdà-kust. Hun voornaamste bronnen van inkomst bestonden uit de kurkproductie, de commerciële visvangst, de wijngaarden en de fruitteelt. Sinds de tweede helft van de 20ste eeuw werd het toerisme in deze streek steeds belangrijker. De oorspronkelijke nijverheid en de agrarische activiteiten maakten stilaan plaats voor de toeristische sector. Het klimaat is er het hele jaar door mild en zonnig en het is er nog steeds veel rustiger dan andere steden zoals Lloret de Mar, Tossa de Mar, Playa d’Aro en Blanes. Naast een rustige zomervakantiebestemming is Palamos tegenwoordig ook een geliefde badplaats om er te komen overwinteren.

Vind hier je villa of appartement in Palamos

Palamos, vissershaven nummer één aan de Costa Brava

Breng een bezoek aan het Vissersmuseum in de haven van Palamos

Ondanks het toerisme is Palamos nog steeds een belangrijke vissershaven gebleven. Tegenwoordig heeft Palamos één van de grootste vissersvloten van de Costa Brava. In Palamos wordt hoofdzakelijk op garnalen of gamba’s gevist. De dagelijkse aankomst van de vissersboten in de namiddag is een hele gebeurtenis die je zeker eens moet meemaken. Er heerst hier dan een drukte van je welste, vooral wanneer de verkoop van de visvangst begint in de vismijn. In de haven kan je ook een bezoek brengen aan het Vissersmuseum, waar je alles te weten komt over het leven van de vissers en de geschiedenis van de visvangst.

Palamos stranden bereikbaar via prachtig pad langsheen de kust

Palamos beschikt ook over enkele prachtige stranden en rotsige baaien die gemakkelijk bereikbaar zijn zowel te voet als met de wagen. Verkies je een zandstrand, dan kan je terecht op de grote stranden van Palamos, de Playa de la Fosca en de Playa de Castel. Het meest noordelijk gelegen Playa de Castel dankt haar ongereptheid aan een referendum in de jaren 90 waardoor het verboden is om gebouwen neer te zetten in de omgeving van dit strand. Onder de rotsachtige stranden kan je kiezen tussen de Cala Margarida en de Cala S’Alguer. De Cala Estreta is eerder een mengeling van zandstrand en rotsen. Aan de grote baai kan je zwemmen, surfen en zeilen.

Langs de kust van Palamos verbindt een slingerend pad alle stranden en baaien met elkaar. De omgevende landschappen van de pijnbomen tot aan de zee zijn er adembenemend. Het pad begint boven aan de kleine baai van El Golfet en loopt van daaruit langs de stranden El Forcats en El Canyers totdat je de eerste huizen van Calella de Palagrugell ziet verschijnen.

Palamos, de uitvalsbasis voor verschillende leuke uitstapjes en excursies

– In het historische centrum van Palamos wandel je door steile smalle straatjes en kan je de laatgotische kerk l’Iglesia Santa Maria bezoeken. Het toeristisch centrum herken je meteen aan de talrijke bars en restaurants, de watersportclubs, het theater, de hotels en pensions. Met dit aanbod doet dit dorp ons zelfs eerder denken aan een echte stad.

– De stad is omgeven door een prachtige natuur met mooie vergezichten. Van hieruit kan je alle richtingen uit: een wandeling of fietstocht in de natuur, of een uitstapje naar een andere badplaats.

– Van de stranden van Palamos vertrekken verschillende bootexcursies langs de kust van de Costa Brava. Vanop de boot ontdek je de grillige kustlijn van de Costa Brava vanuit een heel andere bril. In het noorden vaar je langs de rotsachtige baaien van Calella de Palafrugell, Llafranc en Tamariu, in het zuiden langs de uitgestrekte zandstranden van verschillende badsteden zoals Playa de Aro en Sant Feliu de Guixols.

Palamos heeft ook een rijk cultureel aanbod met onder meer het Internationale Festival voor Klassieke Muziek en de Catalaanse Havanera Bijeenkomst, waar je kennis kunt maken met de typische zang van de streek.

– Op sportief en recreatief vlak kan je in Palamos vooral diepzeeduiken, karten, zeilen en surfen.

– Breng zeker ook een bezoekje aan het Vissersmuseum aan de haven van Palamos. Dit museum is uniek in haar soort over de hele mediterrane kustlijn.

Ben je op zoek naar een rustige vakantie aan de Costa Brava, dan is Palamos zeker een goede keuze. Bekijk snel ons aanbod en reserveer in slechts 1 minuut je droomvakantie. Altijd de laagste prijsgarantie en de beste service dankzij onze 110% tevredenheidsgarantie.

Je vakantiehuis in Palamos staat hier