De mooie dorpjes van de Costa Brava ontdekken: Sant Feliu de Guixols, Calella de Palafrugell, Begur.

Dit trio van kleine dorpjes en badplaatsen ligt bij elkaar aan de Costa Brava, ten noorden van Tossa de Mar.

Ontdek de mooiste dorpjes van de Catalaanse kust! In Sant Feliu de Guixols, Celella de Palafrugell en Begur kun je mooi wandelen.

Vanuit de landschappen die wel uit een ansichtkaart lijken te komen in deze pittoreske plaatsjes, kun je in het leven van de oude vissersdorpjes duiken en je laten verleiden door de oude charme.

Begur, terug naar de gouden eeuw van de Costa Brava

Begur, Catalaans juweeltje

Start door direct naar Bégur te gaan vanaf Tossa de Mar. Rijd daarna door naar het zuiden langs de kust naar Calella de Palafrugell en vervolgens Sant Feliu De Guixols.

Het dorpje Bégur staat bekend om zijn charme: het middeleeuwse kasteel kijkt uit over oude vissershuisjes, de zee en kleine baaitjes. Van bovenaf zie je zelfs de wilde Medes-eilandjes! Dit dorpje staat dan ook bovenaan de lijst van onmisbare bezoekjes aan de Costa Brava.

Begin je ochtend met een wandeling in Bégur. In de kleine straatjes van het stadje kun je rijke monumenten ontdekken. De villa’s met moderne inspiraties tonen de sterke banden tussen de Costa Brava en Amerika. In de 17e eeuw besloten veel inwoners van de kustplaatsjes om hun geluk aan de andere kant van de Atlantische oceaan te beproeven. Wanneer zij hun fortuin hadden vergaard, kwamen ze terug in hun dorp om daar mooie villa’s te bouwen. Deze avonturiers werden “Indianos” genoemd. Als je de hoogtepunten van de stad wilt ontdekken ga dan naar het VVV-kantoor in Bégur waar je een brochure kan krijgen.

Verleng de charme van de ochtend met een picknick/duik op het strand van Aiguiblava. Dit is een van de mooiste stranden van Catalonië, en deze paradijselijke plek zal je vanaf de eerste blik verleiden. Een kristalheldere zee, ondiep water: het lijkt bijna of je in de Caraïben bent. Na te hebben genoten van het uitzicht en een duik te hebben genomen, kun je jouw weg vervolgen richting Palafrugell.

Hoe kun je van Tossa de Mar in Bégur komen?

Als je geen auto hebt, kun je gebruikmaken van de buslijn van Sarfie tussen Tossa de Mar en de andere dorpjes van de Costa Brava. Het strand van Aiguablava is ook met de bus bereikbaar vanuit Bégur.

Met de auto doe je er ongeveer 50 minuten over via de C31 in noordelijke richting.

De onovertroffen charme van Calella de Palafrugell

Calella de Palafrugell: de belichaming van de charme van de Costa Brava

In het begin van de middag kun je de ontdekking van de mooie dorpjes van de Catalaanse kust voortzetten met Calella de Palafrugell. Oorspronkelijk werd het dorp bewoond door vissers en is gebouwd langs een baai. Net zoals Tossa de Mar, lijkt ook dit dorpje zo van een ansichtkaart te komen met de witte huisjes, gedecoreerd met azulejos, die aan de rand van het water staan. Zoals vaak, trekt de schoonheid van deze plaats veel vakantiegangers en Calella de Palafrugell is dan ook druk in het hoogseizoen.

Om te genieten van de charmante sfeer van het dorpje, raden we aan om gewoon door het dorp te wandelen en af en toe te stoppen bij een cafeetje of één van de terrassen aan zee. Als je de tijd hebt, loop dan zeker langs de botanische tuin. Deze prachtige plek herbergt planten uit de hele wereld en is een mooi uitkijkpunt over de Middellandse zee.

Ga voor meer informatie naar de website van het VVV-kantoor van Calella de Palafrugell.

Neem de C31 om naar Sant Feliu de Guixols te rijden voor het laatste gedeelte van de excursie “ontdekking van de mooiste dorpjes van de Costa Brava”. Dit is ongeveer 30 minuten rijden. Er is ook een busverbinding tussen deze twee dorpjes.

Sant Feliu, de authentieke Costa Brava

Sant Feliu de Guixols: terug naar de oorsprong van de “Costa Brava”

Oorspronkelijk was Sant Feliu de Guixols een klein dorpje aan zee. Hoewel er steeds meer toerisme is gekomen, heeft het dorpje de authenticiteit nog steeds kunnen behouden. Je vindt hier een mooie mix van architectuur. Een middeleeuws klooster, een hermitage en modernistische stadsmuren staan naast elkaar in dit dorpje aan de wilde kust.

Bekijk gedurende je wandeling door de kleine straatjes van de oude stad de moderne architectuur van de gebouwen. Je kunt ook langs het benedictijnse klooster van Sant Feliu. Deze religieuze plaats is een originele stichting maar verenigt verschillende architecturale stijlen. Gebouwd op de ruïnes van een oude romeinse stad, huisvest het nu een museum over redding op zee. Vanuit het museum kun je ook genieten van een bijzonder panoramisch uitzicht over de Middellandse zee.

Heb je nog een beetje tijd en energie over? Dan raden we de hermitage van Sant Elm aan. Boven het stadje heb je een prachtig uitzicht over de baai. Hier werd aan het begin van de 20e eeuw door een Catalaanse journalist het gedeelte “Brava” aan de naam van de Catalaanse kust toegevoegd, wat “wild” betekent. Ga naar de site van het VVV-kantoor voor meer informatie over tripjes in Sant Feliu de Guixols.

Sluit de dag mooi af met een diner in Sa Marinada. Dit zeevruchtenrestaurant bevindt zich in de haven van Sant Feliu de Guixols. Binnen of op het terras kun je proeven van diverse vis- en zeevruchtenspecialiteiten, paella’s en meer.

Hoe ga je van Tossa de Mar naar Sant Feliu?

2 bussen per dag verzorgen in de zomer de verbinding in beide richtingen (lijn Plafrugell-Lloret). Het traject duurt ongeveer 30 minuten. Als je je eigen auto hebt, neem dan de GI682 weg tussen Tossa en Sant Feliu de Guixols. Vanaf deze weg heb je een prachtig uitzicht over zee en de kleine wilde en rustige kreekjes.

Heb je besloten een reis naar Catalonië te maken? Kies dan voor een vakantiehuis in Tossa de Mar om vanuit daar de kust en het binnenland te ontdekken. Er staat een onvergetelijke vakantie te wachten!

Huizen in Tossa de Mar bekijken.