Gerona – Gezellig Dagje Winkelen en Cultuur

Gerona, veel meer dan een stad met een belangrijke vlieghaven

Gerona stad, niet te verwarren met de gelijknamige provincie Girona, waarvan ze ook de hoofdstad is, wordt in het Catalaans eigenlijk ook Girona genoemd. Gerona stad behoort eveneens tot de autonome regio Catalonië en telt een kleine 100.000 inwoners. De stad Gerona ligt ongeveer 100 kilometer ten noorden van Barcelona en wordt doorkruist door de rivieren Ter en Onyar. Gerona heeft haar eigen universiteit en een grote vlieghaven, die de poort is naar de vakantieoorden van de Costa Brava. Gerona ligt tussen de Costa Brava en de uitlopers van de Pyreneeën en combineert de allure van een grote stad met de intimiteit van een provinciestad.

Villas in Girona vindt je hier.

Gerona en haar bewogen geschiedenis: de ene belegering na de andere

Gerona en haar omgeving werden al lang voor de Romeinse tijd bewoond door Iberische volkeren. Gerona dankt haar naam aan de Romeinse Gerunda citadel. Net zoals talrijke andere delen van Spanje werd Gerona wel 25 keren belegerd en 7 keren veroverd. Na de Romeinen kwamen achtereenvolgens de Visigoten en de Moren totdat Karel De Grote in 785 de stad veroverde en er één van de 14 Catalaanse graafschappen van maakte.

In de eeuwen die volgden kreeg Gerona officiële stadsrechten van het Rijk van Aragon. In de 12de en 13de eeuw kende Gerona een bloeiende Joodse gemeenschap met één van de belangrijkste Kabbalistische scholen van Europa. Met de opkomst van de Spaanse Inquisitie kwam er in 1492 een einde aan het Joodse tijdperk, maar de Joodse wijk is nog goed bewaard gebleven en lokt jaarlijks nog steeds duizenden toeristen. In de 17de eeuw werd Gerona bezet door het Franse Koninklijke Leger en in 1809 is de stad aangevallen door de troepen van Napoleon. In de 19de eeuw werden verdedigingsmuren om de stad gebouwd zodat Gerona eindelijk tot rust kon komen en zich tot volwaardige stad kon ontplooien. In de afgelopen jaren werd de stadsmuur volledig gerestaureerd en voor een stuk herbouwd. Vandaag kan je de stadsmuur in zijn originele staat terug bewandelen.

Gerona en haar interessante bezienswaardigheden: de moeite waard!

Je kunt er niet omheen, vanuit elk ooghoek van Girona zie je de enorme kathedraal. Beklim alle treden!

Gerona heeft een prachtig historisch centrum met nauwe straatjes en binnenplaatsen, waar je heerlijk kunt wandelen. In het centrum vind je talrijke winkelstraatjes en bezienswaardigheden, maar ook leuke restaurants met uitnodigende terrasjes. Het historische gedeelte van de stad Gerona bevindt zich op de steile heuvel Caputxins, terwijl de rest van de stad op vlak terrein ligt. Een aantal delen van de stadsmuren, die vele aanslagen hebben tegengehouden, zijn goed bewaard gebleven. Een wandeling over deze stadsmuren of de passeig de muralla brengt je terug in de tijden van de verschillende belegeringen die Gerona tijdens haar geschiedenis heeft moeten doorstaan. Eén van de mooiste pleinen van Gerona is ongetwijfeld de Plaza de la Independencia, een sfeervol plein met leuke restaurantjes en terrasjes. Heel typerend voor Gerona zijn de hangende gebouwen over de rivier Onyar en de bruggen over deze rivier. De kleurige huisjes zijn vooral goed te zien wanneer je één van die bruggen oversteekt. De meeste straatjes van Gerona komen uit op de grote Kathedraal van Gerona. De huidige kathedraal werd gebouwd door de Mallorcaanse Jaume Fabre die eraan begin in 1312 en staat op de resten van het originele kerkgebouw dat door de Moren als moskee werd gebruikt. Het gouden en zilveren altaar dateert uit de 14de eeuw en geeft het leven weer van Jezus en Maria, een meesterwerk van de toenmalige Spaanse gotische zilversmeden. De huidige kathedraal is een puur staaltje van de prachtige Spaanse gotische architectuur. Andere mooie kerken in Gerona zijn de 14de-eeuwse gotische Sant Feliu kerk, gebouwd bovenop 4de-eeuwse grafkamers, en de 12de-eeuwse Romaanse Sant Pere de Galligants kerk, die het provinciaals archeologisch museum herbergt. Dicht bij de kathedraal heb je het 12de en 13de-eeuwse Arabische badencomplex. In de 16de eeuw werden deze baden gebruik als wasruimte door de nonnen.

Toen de Arabische baden in 1929 op de monumentenlijst werd opgenomen, kon er aan de restauratie begonnen worden. Even voorbij de kathedraal ligt een prachtige groene vallei, de Vall de Sant Daniel. Vele dichters en schrijvers vonden hier door de jaren heen hun inspiratie. Kom hier even tot rust en geniet van de natuur en haar schaduwrijke plekjes. Wanneer je over de Stenen brug van de Onyar wandelt, kom je linksaf op de Rambla de la Llibertat. In deze straat langs de oever van de rivier is het aangenaam winkelen. Vaak kun je er ook genieten van straattheater en processies. Deze Rambla mondt uit in de Joodse wijk. De Joodse wijk Call Jueu is de best bewaarde Joodse wijk van Spanjeen geeft de sfeer weer van de Sefardische gemeenschap die er meer dan 600 jaar heeft geleefd. In de 13de eeuw bestond meer dan 7% van de bevolking van Gerona uit Joden, die de eerste Kabbalistische school van Spanje stichtten. De Calle de la Forç is een geheel van steegjes, trapjes, groene zones en verborgen patio’s. Eeuwenlang mochten niet-joden hier niet komen. De kleine winkeltjes zijn nog niets veranderd en geven het gevoel dat de tijd hier is blijven stilstaan.

Gerona voor de liefhebbers van musea

Het Museo d’historia de la ciutat geeft een duidelijk beeld van de geschiedenis van Gerona door de jaren heen.
Het Museo d’Arqueologia de Catalunya Girona is een provinciaal museum gehuisvest in een romaans klooster.Dit museum bevindt zich in de Barri Vell en trekt vele bezoekers van alle leeftijden aan.
Het Museu d’Art of kunstmuseum bestaat uit 8500 stukken van de pre-romeinse tijd tot de hedendaagse kunst. Opvallend is dat alle kunstwerken gemaakt zijn in de provincie Girona zelf.
Het historische museum van de joodse gemeenschap reist met je mee door de tijd en leert je alles over de geschiedenis van de middeleeuwse joodse gemeenschap tot hun verdrijving in 1492.
Het museum van de kathedraal stelt de schatten van de kathedraal tentoon.
Het museum van de cinema.

Gerona en haar vlieghaven, de uitvalsbasis voor een vakantie aan de Costa Brava

12 kilometer ten zuiden van de stad Gerona bevindt zich de internationale luchthaven van Gerona. Goedkope luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en Transavia brengen hier grote aantallen toeristen op weg naar hun vakantiebestemming aan de Costa Brava, op slechts 20 minuten afstand van Gerona Airport. Door haar centrale ligging en de directe auto-, bus- en treinverbindingen is het vliegveld ook een ideale uitvalsbasis voor Barcelona, de Pyreneeën en Andorra. De vlieghaven van Gerona ligt trouwens op slechts 40 minuten rijden van de Franse grens. Gerona heeft ook een eigen treinstation met verbindingen naar Zaragoza, Barcelona en andere steden in Catalonië.

Shopping in Gerona

Als je gaat shoppen in Gerona is het vooral uitkijken naar natuurlijke regionale producten zoals ansjovis van l’Escala, wijnen van de l’Emporda Brava, honing uit de omgevende dorpen, artisanale vleeswaren, kaas, vlees, eend, gans en wild, keramiek van La Bisdal, bosvruchten, koekjes van Comprodon en allerlei soorten lederwaren.

Culinair genieten in Gerona

Dankzij de heerlijke streekproducten en de goede plaatselijke koks kan je in Gerona overal goed uit eten gaan. Je vindt hier een grote veelzijdigheid aan gerechten met producten afkomstig uit zowel de bergen als de zee. Typisch voor deze streek is de gewaagde mix van kip uit de bergen en langoesten uit de zee of vleesballen met inktvis en erwten. Andere lekkernijen zijn de zeevruchten van de Costa Brava zoals gamba’s en grote rode garnalen uit Palamos, forel uit de rivieren, aardappelgerechten, alle soorten gegrilde champignons en een rijke keuze uit melkproducten zoals geitenkaas, schapenkaas en verse yoghurt.
Enkele goede restaurants in het centrum van Gerona zijn de El Séller de Can Roca met een creatieve, mediterrane keuken, de Mar Plaça met een traditionele keuken, de Massana met een traditionele Catalaanse keuken, de El Pati met een creatieve seizoensgebonden keuken en de Galligans met een traditionele Catalaanse keuken en overheerlijke tapas. Gerona ligt dan wel niet aan de kust, maar is een prachtige stad die de moeite waard is om te bezoeken of te logeren tijdens je vakantie. Daarom biedt Club Villamar hier ook enkele mooie villa’s te huur met zwembad. Bekijk snel ons aanbod en geniet van onze beste prijsgarantie en 110% tevredenheidsgarantie.

Zoek je vakantiehuis of villa in Girona.