Sant Feliu de Guixols: idyllische badplaats aan de Costa Brava

Gelegen aan de prachtige Costa Brava met woeste kliffen en langgerekte zandstranden, vind je Sant Feliu de Guixols, van oudsher een vissersdorp. Deze idyllische badplaats is nog relatief onbekend, maar biedt alles voor een heerlijke vakantie onder de Spaanse zon. Naast de prachtige kust heeft het dorpje pal achter de haven een gezellig oud centrum met eeuwenoude gebouwen en bezienswaardigheden. Vanwege de centrale ligging van Sant Feliu de Guixols is het dorp de perfecte uitvalsbasis om zowel de badplaats zelf, als de omgeving te ontdekken. In het achterland ligt de oude stad Gerona, pittoreske dorpjes kenmerken de kustlijn, terwijl het Gavarres en Ardenya massief uitnodigen tot adembenemende dagtochten in de natuur.

Sant Feliu de Guixols algemeen

Sant Feliu de Guixols heeft een centrale ligging aan de Costa Brava, waardoor dit vriendelijke badplaatsje eenvoudig bereikbaar is per auto, maar ook per vliegtuig. De luchthavens van Gerona en Barcelona liggen op respectievelijk 30 en 115 kilometer afstand. Desondanks is het een rustig en relatief onbekend plaatsje, waar je geen massatoerisme zult aantreffen. Hierdoor heeft Sant Feliu de Guixols zijn charme weten te behouden.

De geschiedenis van het vissersplaatsje gaat terug naar de 10e eeuw, toen werd gestart met de bouw van het Benedictijnenklooster. In de jaren die volgden werd de stad verder uitgebreid rondom dit klooster. In de 19e eeuw werd gestart met de ontwikkeling van een tweede gebied, ten oosten van de baai, dat een groot maar interessant contrast vormt met de Middeleeuwse dorpskern. Hoewel de Costa Brava bekend staat om haar ruige kustlijn, lijkt het alsof dat hier tot een hoogtepunt komt. Het is dan ook niet voor niets dat de naam Costa Brava, letterlijk “woeste kust”, hier is ontstaan.

Langgerekte zandstranden en intieme baaitjes

De kustlijn van Sant Feliu de Guixols is zo’n 10 kilometer lang met een aantal grote zandstranden en kleine, verscholen baaitjes. Het grote stadsstrand, Platja de Sant Feliu ligt schuin achter de haven en wordt daardoor beschut tegen de wind. Het fijne zandstrand is 460 meter lang, ligt tegen het oude centrum aan en is ideaal voor gezinnen met kinderen. Het tweede grote zandstrand is Platja Sant Pol, gelegen aan de baai ten oosten van de haven. Achter beide stranden loopt een boulevard voor heerlijke wandelingen en er zijn tal van faciliteiten en activiteiten.

De kleine baaitjes bij Sant Feliu de Guixols liggen vaak wat meer afgelegen en zijn stuk voor stuk een paradijs voor snorkelaars en duikers. Zo is het betoverende Cala de l’Ametller onderdeel van een beschermd natuurgebied en bereikbaar via een stenen pad. Het verscholen Cala Jonca ligt vlakbij de haven en is alleen via land bereikbaar. Cala Maset is een kleine, maar zeer diepe baai van 15 meter breed met een weeldigere vegetatie van pijnbomen, eiken en kurkbomen. Wie van rustige en schilderachtige baaitjes houdt wordt hier zeker niet teleurgesteld.

De bezienswaardigheden in het charmante Sant Feliu de Guixols

Het oude centrum van Sant Feliu de Guixols is misschien niet zo heel erg groot, het is zeer zeker de moeite waard om te bezoeken. De kern wordt gevormd door het oude benedictijnenklooster, waarvan de bouw in de 10e eeuw startte. Onderdeel van het klooster zijn de oude romaanse poort Porta Ferrada en de kerk, Parroquia Mare de Déu dels Angels. Het klooster herbergt ook het Carmen Thyssen museum dat in de zomermaanden tijdelijke exposities heeft. De overdekte markt van de stad, Mercat Municipal, werd gebouwd in 1929 en is nog altijd in gebruik. Het is dé plek voor vers fruit, groenten, vlees en vis. Achter de haven vind je het museum Caseta del Salvamento de Naufragos, waar vroeger schipbreukelingen opgevangen werden.

Aan het strand van Sant Pol bewonder je de moderne gebouwen, waaronder Casa Estrada (1890-1912) en het Casino la Constància uit 1889, dat met zijn Arabische elementen uit het oog springt. Ermita de Sant Elm aan de kust is een hermitage uit de 15e eeuw, dat in 1923 is herbouwd nadat het door Franse troepen was vernietigd. Een bezoek aan Sant Elm beloont je met één van de mooiste uitzichten over de kust. Het verhaal gaat dat op deze plek de Spaanse journalist Ferran Aguilla de naam Costa Brava (Woeste Kust) bedacht en in een krantenartikel introduceerde.

Meer weten over de bezienswaardigheden in Sant Feliu de Guixols? Lees dan ook: Sant Feliu de Guixols – Wat te doen en zien aan de Spaanse Costa?

Avontuurlijke en sportieve activiteiten

Zin in wat actie? Met de aanwezigheid van een rotsachtige kust en schitterende baaitjes is snorkelen één van de activiteiten die je hier echt gedaan moet hebben. Onder andere Cala Jonca, Cala de l’Amettler en Punta de Garbí zijn bij uitstek geschikt om de onderwaterwereld te ontdekken. Bij één van de duikscholen in het stadje boek je georganiseerde tochten naar de mooiste plekjes in de omgeving, waaronder de unieke Medeseilanden. Andere watersporten die je hier beoefent zijn zee kajakken, surfen en zeilen. Of boek een boottocht en bewonder de kustlijn vanaf het azuurblauwe water van de Middellandse Zee.

Uniek in Europa is Vía Ferrata, een rotswand bij Sant Feliu de Guixols, die je onder begeleiding kunt beklimmen. Over een lengte van 500 meter klim je zo’n 10 meter boven de golven. Er is een eenvoudig deel en een deel voor de durfallen. Ga je liever wandelen of fietsen dan zijn er vele mogelijkheden, waaronder tochten door het Gavarres of Ardenya massief in het achterland. Vanuit Sant Feliu de Guixols loopt er een goed onderhouden route die de stad verbindt met onder andere Gerona. De route is 40 kilometer lang en zowel te fietsen als te bewandelen.

Dagexcursie naar het mooie Gerona

Sant Feliu de Guixols ligt op slechts 35 km afstand van Gerona, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad is kleiner dan Barcelona en wordt daarom weleens over het hoofd gezien, maar dat is echt onterecht. Gerona is namelijk één van de mooiste steden in het achterland van de Costa Brava. De stad heeft vele bezetters gehad die allemaal hun sporen hebben achtergelaten. Zo hebben hier de Visgoten, de Romeinen en zelfs de Arabieren geheerst. Het gezellige centrum is compact, waardoor je alle bezienswaardigheden eenvoudig te voet kunt bereiken, maar er is ook een toeristentreintje die je langs alle highlights voert. Breng een bezoek aan de oude Joodse wijk, het Arabische badhuis en de oude kathedraal. Dwaal door de oude straatjes en over gezellige pleintjes en laat alle indrukken tot je komen onder het genot van een hapje en een drankje op één van de gezellige terrassen.

Gezellige dorpjes en badplaatsen in de omgeving

Vanwege de zeer centrale ligging zit je in een mum van tijd in de leukste en mooiste dorpjes in de omgeving van Sant Feliu de Guixols. Platja de Aro ligt op slechts 6 kilometer afstand. Deze gezellige kustplaats heeft een leuk nachtleven en een levendige boulevard. In Tossa de Mar, 23 kilometer ten zuiden van Sant Feliu de Guixols  lopen de eeuwenoude verdedigingswerken helemaal door tot aan het strand.

Wil je de drukte opzoeken? Ga dan naar het beroemde Lloret de Mar of Blanes, waar je het meeste bruisende nachtleven van de Costa Brava vindt met talloze discotheken. Je kunt hier tevens enkele kastelen bezoeken, een wandeling maken door de Botanische tuinen of shoppen in de vele winkeltjes. Ook in het binnenland liggen vele bezienswaardige plaatsjes. Voor liefhebbers van kunst is het dorpje Figueres een aanrader, de geboorteplaats van de wereldberoemde schilder Dalí en waar het Dalímuseum is gehuisvest. Voor Middeleeuwse geschiedenis bezoek je de dorpen Pals, Palau Sator en Peratallada waar je een paar honderd jaar terug de tijd in gaat.

Natuurpracht in het binnenland

De Costa Brava heeft niet alleen een prachtige natuur aan de kust en onder water, ook het binnenland is gezegend met mooie landschappen die je vanuit Sant Feliu de Guixols eenvoudig bezoekt. Eén van die plekken is het ruige bergmassief van Gavarres met de hoogste punt de Puig d’Arques (532 meter). Er zijn diverse manieren om het natuurpark, waar ook oude monumenten staan, te verkennen. Zo zijn er wandelingen en fietstochten die je individueel of onder begeleiding van een gids kunt maken. Ben je avontuurlijk ingesteld dan biedt deze omgeving ook diverse mogelijkheden voor een onvergetelijke paardrijdtocht. Maar natuurlijk kun je het gebied ook ontdekken met de auto.

Het Ardenya massief is een ongerept gebied dat zuidelijk van Sant Feliu de Guixols ligt. Het huisvest een uitgebreide flora en fauna en waterstroompjes kronkelen door de bergen. Met de hoogste top Puig Cadiretes (519 meter) is een wandeling of fietstocht een echte uitdaging. Zie je een dergelijke klim niet zo zitten dan zijn er ook makkelijke tochten te voet, per fiets of met de auto te maken. Je wordt hoe dan ook getrakteerd op adembenemende uitzichten.

Mooie accommodaties voor een welverdiende vakantie

Grote vakantiehuizen

Je vakantie wordt pas een echt succes als je verblijft in een accommodatie die perfect past bij jouw wensen. Verzeker jezelf van zo’n onvergetelijke plek door een vakantiehuis te boeken. Rust, ontspanning en comfort zijn gegarandeerd. Club Villamar heeft villa’s in Sant Feliu de Guixols in alle soorten en maten en er is er altijd wel ééntje die helemaal aansluit bij jouw vakantiewensen!

********************************

Meer informatie over Spanje? Bezoek dan ook Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje en kom alles te weten over je vakantie naar Spanje.