Tossa de Mar als de ideale vakantiebestemming – ontdek deze 9 must-see plekken!

Castillo de Tossa de Mar

Heb je wel eens van Tossa de Mar gehoord? Het is een charmant kustplaatsje aan de Costa Brava dat erg populair is onder toeristen. En dat is het zeker niet voor niets, dit plaatsje biedt namelijk een unieke combinatie van cultuur, geschiedenis en strand.

Tossa de Mar is een historisch stadje met een prachtige ligging tussen het strand en de natuur in. En deze bijzondere geschiedenis en mooie ligging zorgen ervoor dat er in Tossa de Mar veel te doen valt. Verder kent dit plaatsje een heerlijk Mediterraans klimaat en prachtige stranden, waardoor je ook hier fijn kunt zonnen en zwemmen.

Ben je geïntrigeerd? Lees dan zeker verder en ontdek waarom Tossa de Mar de ideale vakantiebestemming is.

1. Bezoek Vila Vella

Vila Vella is het oude gedeelte van Tossa de Mar en is omgeven door Middeleeuwse stadsmuren. Dit is dan ook wat Tossa de Mar zo uniek maakt: het is namelijk de enige volledig overgebleven versterkte Middeleeuwse stad langs de kust van Catalonië.

Slenter over de geplaveide straatjes en geniet van deze levendige wijk. Je bevindt je in een doolhof vol met eeuwenoude huizen en middeleeuwse steegjes. Dit oude gedeelte ligt op een heuvel, loop omhoog en krijg een adembenemend uitzicht over de stad. Ben je slecht ter been? Dan gaat er ook een toeristentram de heuvel op. Verder vind je bij Vila Vella ook hele leuke cafés, restaurants en kleine winkeltjes.

2. Bezoek het Kasteel van Tossa de Mar

Castillo de Tossa de Mar, oftewel het kasteel van Tossa de Mar, kent een prachtige locatie met een mooi uitzicht over de zee en de kust. Het is dan ook niet voor niets een populair uitje onder de bezoekers van Tossa de Mar. Dit kasteel is bijna duizend jaar oud maar is nog steeds in erg goede staat. Het is een imposant kasteel met een adembenemend uitzicht, een ideale plek dus om mooie foto’s te maken van je vakantiebestemming.

3. Ga naar het gemeentemuseum: El Museo Municipal

Houd je van cultuur en kunst? Dan is een bezoekje aan het gemeentemuseum zeker de moeite waard. Dit museum kent namelijk moderne kunst van zowel Spaanse als internationale artiesten. In het oudere gedeelte van het museum, dat gedeeltelijk geïntegreerd werd in het oude vestingcomplex, worden tevens vondsten uit de Romeinse tijd tentoongesteld.

Ook als je geen kunstliefhebber hebt dan is dit prachtige14e-eeuwse gebouw, dat bekend staat als Casa Falguera, een must om te zien. 

4. Ontdek de wekelijkse markt: El Mercadillo de Tossa de Mar

Elke donderdag vindt er in het centrum van Tossa de Mar de wekelijkse markt plaats. Het is een grote markt met bijna 100 kraampjes dus er is voor ieder wel wat wils. De kraampjes bieden je dan ook het heerlijkste voedsel aan, maar je kunt hier ook perfect terecht voor het kopen van kleding, souvenirs en sieraden. Moet je dus nog wat leuke cadeautjes kopen voor het thuisfront? Dan is deze markt echt de ideale plek. De markt is een populaire gebeurtenis in het stadje, alle locals gaan er ook heen. Dus naast dat je wat kunt shoppen, is het ook een leuke manier om de lokale cultuur te leren kennen.

5. Ga lekker zonnen op het strand

De Costa Brava zou natuurlijk de Costa Brava niet zijn als je er niet lekker zou kunnen zonnen op het strand. Tossa de Mar heeft een heerlijk aanbod aan stranden. Giverola is het strand welke het dichts bij de meeste hotels ligt, dit is dan ook over het algemeen een drukker bezocht strand.

Verder is er ook nog het Platja Gran Tossa de Mar, het grote strand dat ten westen omgeven is door het Middeleeuwse kasteel van het stadje. Dit is het hoofdstrand van Tossa de Mar en is zo een 380 meter lang en 60 meter breed.

Maar dit is zeker niet alles, Tossa de Mar kent een verscheidenheid aan verschillende soorten stranden: van kleine strandjes tot smalle baaien en van brede stadsstranden tot prachtige stranden gelegen op steenachtige schiereilanden. Wat je voorkeur ook maar heeft, je zult bijna elk soort strand wel tegenkomen rondom Tossa de Mar. En het fijne is dat de stranden op korte afstand van het kustplaatsje liggen, hierdoor kun je zo vanaf vakantievilla naar het strand lopen. Heerlijk!

6. Ga nog een stapje verder en ontdek een verborgen strand

We gaven het hierboven ook al aan, Tossa de Mar heeft veel te bieden qua stranden. De één populairder en bekender dan de andere, en het zal je waarschijnlijk ook niet verbazen dat je hier ook verborgen stranden kunt ontdekken. Het gebied staat namelijk bekend om zijn verborgen baaien en smalle strandjes. Een voorbeeld hiervan is Platja d’es Codolar, een strand dat verborgen achter de muren van Vila Vella ligt. Het is een veel smaller en rustiger strand dan Platja Gran en kent een leuke weg ernaar toe via het kasteel.

Wil je nog afgelegener zitten? Dan is er altijd ook nog Cala Bona, een rustig strand in een smalle baai. Het strand is misschien niet het makkelijkste te bereiken, maar deze tocht is zeker de moeite waard. Je zult hier echt het gevoel krijgen dat je weg van de wereld bent. Neem ook zeker je snorkelspullen mee, je hebt hier een prachtig onderwaterleven!

7. Ontdek de zee

Tossa de Mar heeft veel verschillende wateractiviteiten in de aanbieding, waaronder dus ook diepzeeduiken. Dit mooie kustplaatsje heeft een heldere en warme zee, wat het dus perfect maakt voor zowel diepzeeduiken als snorkelen. Tossa de Mar kent een grote verscheidenheid aan onderwaterleven, en je hoeft niet eens zo ver van het strand af te zwemmen om zeepaardjes en zeesterren te zien.

8. Ga hiken

Tossa de Mar kent prachtige wandelpaden langs de kustlijn. Zo gaan er verschillende wandelroutes vanaf Vila Vella naar de kust. Dit zijn heerlijke wandelingen waarbij je een adembenemend uitzicht zal krijgen over de natuur en de zee. De keuze is reuze, zo bestaan er ook wandelpaden door de bergen. Heb je zin in een lange wandeling? Neem dan het 15 kilometer lange pad Puis de ses Cadiretes. Hiermee maak je een rondje door de Montllor bergen waarbij je prachtige groene bomen en vegetatie ziet. Wil je liever iets korters? Kies dan voor het Cala Pola pad, dit is 6 kilometer lang en kent een mooie combinatie van bergen en stranden. We raden je wel aan om vroeg te gaan zodat je niet op het warmste moment van de dag aan het wandelen bent.


9. Geniet van de zwoele avonden en nachten in Tossa de Mar

Na het vele wandelen, snorkelen, zwemmen of zonnen heb je natuurlijk enorme trek en dorst gekregen. Nou, gelukkig maar dat Tossa de Mar ook hiervoor veel in de aanbieding heeft. Het is misschien een klein plaatsje maar dit betekent zeker niet dat er een gebrek is aan drank en eetgelegenheden. Tossa heeft een breed scala aan leuke cafés, barretjes en restaurants, maar ook het Spaanje nachtleven kun je in Tossa de Mar heel goed ontdekken.

Heb je zin om lekker een hapje te eten? Probeer dan zeker de lokale paella. Tossa de Mar ligt aan de zee en je zult daardoor een paella met heerlijke verse zeevruchten krijgen. En uiteraard hoort bij die verrukkelijke paella een heerlijke traditionele Sangria!

Ontdek het familievriendelijke Tossa de Mar en geniet van het Spaanse leven!