De Costa Brava reisgids – alle handige reisinformatie op een rijtje

De Costa Brava is gelegen in de provincie Girona in Catalonië, in het noordoosten van het land. Je zult dit gebied waarschijnlijk wel kennen vanwege de faam van resort stadjes zoals Lloret de Mar en Blanes. De Costa Brava is echter ook rijk aan nog vele andere charmante dorpjes en stadjes, die een stuk minder toeristisch zijn. Het bijzondere aan deze regio is namelijk dat de Costa Brava ondanks haar ongekende populariteit nog steeds prachtige natuur kent. Denk hierbij aan haar haast maagdelijke stranden, onaangetaste baaien, waanzinnige zeegezichten, rotsachtige kloven en prachtige bergen. De Costa Brava kan dan ook zeker een van de mooiste kustregio’s van Spanje genoemd worden.

Maar niet alleen qua natuur heeft de Costa Brava veel te bieden, ook voor cultuur kun je hier heel goed terecht. Zo vind je hier vele pittoreske kustdorpjes, bruisende steden (zoals Barcelona of Girona), een interessante geschiedenis, een heerlijke culinaire traditie en waanzinnige musea (zoals meerdere musea van Dalí). Genoeg redenen dus om dit jaar op vakantie te gaan naar de Costa Brava.

Ben je dit ook van plan? Lees dan zeker deze Costa Brava reisgids met alle handige reisinformatie op een rijtje.

Klimaat

De Costa Brava kent een verscheidenheid aan soorten natuurgebieden, waardoor deze regio ook verschillende soorten micro klimaten kent. Het klimaat hangt dan ook weer af van op welke hoogte je je bevindt en je nabijheid tot de zee. Maar over het algemeen kent de Costa Brava een heel prettig mediterraan klimaat met mild weer en fijne temperaturen. De zomers zijn warm met een gemiddelde temperatuur van rond de 25 graden (gelukkig niet zo warm als sommige Spaanse regio’s in de zomer kunnen zijn), de lente en herfst zijn zonnig en mild en de winter varieert (van mild tot koud, maar zelden zo koud als wat wij gewend zijn).

Wil je graag meer informatie over het klimaat van deze regio? Bekijk dan deze blogpost over het weer in de Costa Brava.

De keuken 

De Costa Brava kent een rijke culinaire traditie met veel variatie. Dankzij de ligging aan de kust, wordt er veel vis en zeevruchten gegeten. Verder behoren verse groente, olijven, olijfolie, pasta en rijst ook vaak tot het menu.

In het noorden van de Costa Brava, dicht tegen de Pyreneeën aan, bestaat er een culinaire traditie van vlees- en wildgerechten. De Costa Brava kent verder een mar i muntanya traditie, of te wel een zee en bergen culinaire traditie, waarbij er bijvoorbeeld vis of zeevruchten gecombineerd worden met kip of vlees. Het typische en traditionele Catalaanse ontbijt wordt pa amb tomàquet genoemd, wat brood en tomaat betekent. Het is getoast brood ingewreven met tomatenpulp en knoflook en gekruid met olie en zout. Je kunt hier vaak ook ham, worst of tortilla bij bestellen.

Catalanen houden van eten en de echte foodies kunnen dan ook helemaal los in deze regio met al het heerlijk eten. Niet voor niets huist de Costa Brava dan ook meerdere hoog aangeschreven restaurants.

Loopt het water al in je mond en wil je nog meer te weten komen over het eten in de Costa Brava? Lees dan zeker deze Costa Brava eetgids.

Talen

Zoals we eerder ook al benoemden, behoort de Costa Brava tot Catalonië. Hierdoor kent deze regio dan ook naast Spaans een tweede officiële taal namelijk het Catalaans. Wel zijn de meeste Catalanen tweetalig en zullen ze dus ook Spaans kunnen spreken en verstaan.

Cultuur

De natuurlijke pracht en praal heeft vele bekende artiesten naar de Costa Brava getrokken, zo inspireerde het de bekende schilders Salvador Dalí, Joan Miró en Pablo Picasso. Dalí werd in het bijzonder geïnspireerd door de pittoreske baaien van het gebied. De regio kent dan ook 2 Dalí musea, waaronder één in het voormalige huis van Dalí in Cadaques.

En dat is natuurlijk niet alles. Barcelona, de bruisende stad vol met cultuur, behoort ook tot de regio. Deze stad kent ook meerdere leuke musea en eigenlijk is Barcelona zelf ook een soort van museum met de prachtige architectuur van Gaudí en de andere modernistische architecten. Verder vinden er ook vele festivals en feesten plaats in de Costa Brava: van het Cap Roig Festival in Calella tot traditionele feesten zoals Fiesta Mayor, tot het bloemenfestival in Girona.

Sporten

We hebben het natuurlijk al meerdere keren benoemd, de Costa Brava is super divers en daardoor kun je hier dus ook een verscheidenheid aan sporten beoefenen. Zo kun je hier surfen, duiken, canyoning, fietsen, bergbeklimmen en hiken. Het gebied kent vele natuurparken met geweldige paden om op te mountainbiken, bergen om te beklimmen of baaien om in te duiken. Ben je echt een sportliefhebber? Dan moet je toch echt in Girona wezen, deze stad staat bekend als dé sportstad van de regio.

Het reizen naar de Costa Brava

De meeste vakantiegangers gaan óf per auto óf per vliegtuig naar de Costa Brava. En natuurlijk hebben beide opties  zo hun voordelen: met de auto ben je lekker flexibel en kun je veel meenemen, met de vliegtuig reis je snel en vaak met een stuk minder zorgen. Wanneer je met de auto naar de Costa Brava komt, dan reis je natuurlijk door Frankrijk. Vervolgens kun je vanaf de Spaans-Franse grens de Ap7 tolweg of de NII snelweg naar Barcelona, via Girona en Figueres, pakken. Een andere optie is de E15 snelweg vanaf de Franse stad Perpignan, die ook via Girona naar Barcelona loopt. De C32 snelweg volgt de NII en kun je pakken om naar de kust te rijden, deze loopt namelijk tot Tossa de Mar.

Wil je graag naar de Costa Brava vliegen? Dan zijn vliegen op Girona en Barcelona de twee meest aannemelijke opties. Het Girona-Costa Brava vliegveld, ligt op 13 km afstand van de stad Girona en is een hub voor Ryanair vluchten. De andere optie is het internationale vliegveld El Prat in Barcelona.

Het reizen door de Costa Brava

Wil je met de bus reizen door de Costa Brava? Je kunt vanaf Barcelona goed reizen per bus naar de meeste plaatsen in of rondom de Costa Brava. Reis je vanaf Girona of Figueres? Ook dan bestaan er goede busverbindingen naar de kust. De grootste busmaatschappij is Sarfa die weer samenwerkt met Moventis. Bij beiden kun je reizen door de hele Costa Brava vinden. Andere goede opties zijn de busmaatschappijen Ampsa, Sagalés, TEISA of Transpujol. Reis je liever per trein? Er bestaat een treinverbinding tussen Barcelona en Portbou, dit plaatsje ligt op de Franse grens, de treinreis loopt landinwaarts door de plaatsen Girona en Figueres. Verder bestaat er ook een treinverbinding langs de kust tussen het Sants station in Barcelona en Blanes.

Op vakantie met het gezin

Spanje is echt een familievriendelijke vakantiebestemming, zo kent het uitstekende transportmogelijkheden, fijne accommodaties voor de kids en een grote verscheidenheid aan eten waarvan zelfs nog de moeilijkste eters blij worden. Hetzelfde geldt ook voor de Costa Brava, dit heerlijke kustgebied vormt een uitstekende plek voor familievakanties.

De meeste stranden hebben een rustige zee en veel kindvriendelijke attracties en activiteiten. Een andere bestemming die geliefd is onder kinderen is Barcelona, dit is één van Spanje’s meest kindvriendelijke steden. Ga je hier met je kids naar toe dan zullen jullie je uitstekend kunnen vermaken! Breng bijvoorbeeld een bezoekje aande heerlijke stranden, de vele parken, de interactieve musea, de architectuur en natuurlijk Camp Nou. Ook een echter aanrader is om met de kinderen een bezoekje te brengen aan Park Güell. Een heerlijk park met de prachtige architectuur van Gaudí waar je met je kids echt het idee zal krijgen dat jullie in een fantasieland terecht zijn gekomen.

Geniet nu van je droomvakantie aan de Costa Brava! En wat is beter dan om dit te doen in jullie eigen privé villa met zwembad!