Spanje als dé familievriendelijke vakantiebestemming

Ben je met je gezin een vakantie aan het plannen? Dan is het natuurlijk altijd even uitvogelen wat een leuke vakantie is voor zowel de volwassenen als voor de kinderen. Jij als ouder wilt lekker kunnen ontspannen en genieten, maar je wilt natuurlijk ook dat je kinderen lekker hun gang kunnen gaan en veel plezier hebben.

Gelukkig is Spanje echt een familievriendelijke vakantiebestemming met veel leuke opties voor de kids: uitdagende natuur, prachtige stranden, heerlijk eten voor zelfs de moeilijkste eters en de leukste uitjes voor zowel kinderen als volwassenen. Verder kent dit land veel marktjes, interactieve musea, flamenco shows, pretparken en een hele reeks feestdagen die op een leuke, kindvriendelijke manier gevierd worden. 

In Spanje kun je kortom echt een vakantie hebben waar je als heel gezin van kunt genieten. Ideaal is om een vakantievilla te huren in Spanje. Ben je bijna om? Lees dan zeker dit artikel met alle ins & outs over een vakantie in Spanje met je familie.

Tips voor het reizen met kinderen

  • Vraag in een restaurant altijd naar een kindermenu (menú infantil).
  • Papier en tekengerei wordt in restaurants in Spanje zelden gegeven, neem dit dus zelf mee.
  • Laat je kinderen zo snel mogelijk aan de Spaanse tijden wennen: dit betekent langere nachten en kortere ochtenden.
  • Bereid je voor op veel aandacht voor je kinderen: kussen op de wangen, het aanbieden van snoepjes en een aai over de bol. Veel Spanjaarden kunnen geen genoeg van kinderen krijgen en zullen hun affectie tonen.
  • Vraag in de toeristenbureaus naar de feestdagen en (kinder)activiteiten, dit zorgt vaak voor leuk uitjes voor de hele familie.
  • Houd rekening met de hitte in de zomer: probeer in de middag uit de zon te blijven, smeer jezelf én je kids goed in en maak gebruik van petten en hoeden.

De beste regio’s voor kinderen

 

De Spaanse kustlijn

Het is misschien een cliché, een strandvakantie in Spanje, maar het is een heerlijke optie voor een gezinsvakantie. De gehele Spaanse kust, van Catalonië in het Noorden tot Andalusië in het zuiden, kent heerlijke stranden met rustige zeeën, vele kindvriendelijke attracties en activiteiten, zoals waterparken en -sport.

De Costa Brava

De meest kindvriendelijke stranden vind je toch wel echt in de Costa Brava, hier zijn de stranden namelijk afgeschermd van de open zee door beschermende baaien. Het is een heerlijk gebied om samen met je gezin een mooie villa te huren in de buurt van het strand, je kunt dit zelfs nog combineren met een bezoek aan Barcelona. Wel is het natuurlijk zo dat de stranden in de Costa Brava in de zomer heel druk zijn, máár er zijn ook hier nog genoeg onontdekte stranden te vinden.

Meerdere kustplaatsjes, zoals Blanes en L’Estartit hebben certificaten die deze plekken officieel erkennen als Familie Toerisme Bestemmingen. Er is in de Costa Brava namelijk veel te beleven voor families, zo zijn er vele waterparken zoals Aquabrava in Roses of Water World in Lloret de Mar, tropische tuinen zoals de Botanische tuinen in Blanes en verschillende natuurparken.

Barcelona
Barcelona heeft veel te bieden en dat maakt het ook zo een heerlijke stad voor je kinderen: van een pretpark, musea met interactieve tentoonstellingen, tuinen tot een heerlijk strand. Barcelona kan wel een van Spanje’s meest kindvriendelijke steden genoemd worden. Het is ook een heerlijke stad om in rond te slenteren met je familie, genietend van de architectuur en zo nu en dan lekker uitrusten op een terrasje. Je wilt toch ook al die lekker Spaanse lekkernijen uitproberen, er bestaat immers niet voor niets de tapas traditie!

Het Spaanse binnenland

Als je aan een vakantie in Spanje denkt, denk je misschien niet zo snel aan het Spaanse binnenland. Je zou kunnen denken dat het niet zo’n goede optie is voor je gezinsvakantie, maar niets is minder waar. Het Spaanse binnenland kent namelijk vele pittoreske dorpjes, kastelen, bergen en mooie steden. Zo kun je hier een heerlijke, actieve vakantie hebben waar je de stad en natuur combineert. Spanje kent namelijk heel veel avontuurlijke activiteiten: van rafting, kayaking, canoeing, canyoning tot mountainbiken. En dit alles kan aangepast worden aan het niveau van jouw gezin. Check wel altijd even de minimumleeftijd voor de activiteiten. Ga je in de winter naar Spanje? Overweeg dan ook zeker de ski resorts.

Uit eten gaan in Spanje met de kids

We gaven het eerder ook al aan, Spanjaarden houden van kinderen. Kinderen zijn dus op heel veel plekken welkom en mogen hier gewoon lekker hun gang gaan, zo ook in restaurants. Het maakt niet uit of het nou een a-la-carte restaurant is of een drukke bar, Spanjaarden nemen hun kinderen er gewoon mee naar toe. Doe dit dus vooral ook tijdens je vakantie. Ze zullen je in Spanje zelden bezwaard laten voelen wanneer je kinderen hier rondrennen of spelen. Veel restaurants en bars hebben ook een terras buiten, dit is een extra fijne plek om met je familie te gaan zitten.

Hebben je kleintjes een hogere stoel nodig? Het is niet altijd even gebruikelijk dat horeca ondernemingen in Spanje dit hebben of ze hebben hier maar weinig van. Het is dus altijd verstandig om hier even over te informeren bij je reservering of zorg er voor dat je altijd zelf een zitverhoger of stoeltje meeneemt. Moet je je kleintje verschonen? Weinig restaurants en andere openbare plekken hebben hier speciale voorzieningen voor, houd hier dus rekening mee.

Qua eten is Spanje ook een ideaal vakantieland: het eten is namelijk vaak niet pikant en het aanbod is heel erg verscheiden. Steeds meer restaurants bieden verder ook een kindermenu (menú infantil) aan dat meestal uit een hoofdgerecht, drankje en toetje bestaat. Wat nog wel een uitdaging kan zijn, zijn de Spaanse etenstijden. Deze zijn namelijk veel later dan wat wij in Nederland gewend zijn. Zijn je kids (en jij misschien ook wel) al hongerig tussen de maaltijden door? Ga dan gewoon lekker naar een tapasbar en eet een snack. Een heerlijk excuus voor als je lekkere trek hebt!

Wat moet je meenemen?

In Spanje kun je vrijwel alles kopen wat je nodig hebt, maar er zijn natuurlijk altijd producten of bepaalde merken waaraan jij gewend bent en die je in dit land niet terug zult vinden. Dit is zeker het geval met babyproducten. Babypoeder kan gekocht worden in de apotheken/drogisterijen (farmacias), net als luiers (pañales) die naast de farmacias ook in de supermarkten verkocht worden. Neem ook altijd wat mee in geval van nood, mochten de drogisterijen of supermarkten gesloten zijn, in Spanje is veel namelijk nog dicht op de zondag of op de feestdagen.

Wanneer kun je het beste gaan?

Als je voor een strandvakantie naar Spanje gaat dan is de zomer natuurlijk de meest voor de hand liggende optie, maar onthoud wel dat het dan wat drukker is in Spanje en dat het heel warm kan worden. Veel buitenlandse maar ook nationale toeristen trekken dan naar de kust, dus reserveer je accommodatie ruim van te voren. De bergen zijn ook een goede optie voor in de zomer. Het binnenland kan wel heel erg warm zijn, hier kunnen de temperaturen soms wel oplopen tot bijna 50 graden. De herfst en lente zijn eigenlijk de beste seizoenen voor een familievakantie in Spanje, gezien het dan rustigere is qua toerisme en het weer wat zachter maar nog steeds zonnig is. In de winter kan het in Spanje echt koud zijn, alhoewel er ook dan zonnige dagen tussen kunnen zitten. Wil je meer weten over het weer in Spanje, klik dan hier.