Figueres, bekend om het Dali museum

 

Figueres ligt in de provincie Girona, in de regio Catalonië. Figueres ligt dichtbij de Costa Brava, namelijk maar 10 km. er vandaan. Als je in de Costa Brava bent kun je dus makkelijk even uitwijken naar deze stad. De stad is goed te bereiken bij trein of met de auto.

De naam Figueres komt van de naam Ficaris die de Visigoten ooit aan deze stad gaven. Figueres betekend vijgenbomen en dat komt natuurlijk omdat deze bomen er in die tijd in overvloed te vinden waren. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog is de stad erg beschadigd door bombardementen. In de zestiger jaren in de stad weer wederopgebouwd. De stad kwam met name in de belangstelling door het Dali museum, waar de werken van Salvador Dali tentoongesteld zijn. Salvador Dali was een surrealistische schilder die geboren en begraven is in Figueres. Het Dalimuseum is na het Museo del Prado het meest bezochte museum van Spanje, dus dat zegt wel wat! Het museum bevind zich in een oud theater wat verwoest werd door de bombardementen en daarna gebruikt is door Dali om zijn museum er in te vestigen. Natuurlijk door het gebouw te renoveren, maar er zijn nog aspecten van het oude theater te vinden. Dali heeft zelf meegedacht in het ontwerp van het museum. Dali ligt in zijn eigen museum, gebalsemd in een crypte. Ook de toren van de verdedigingsmuur, het enige wat er van is overgebleven, is onderdeel van Dali’s museum.

Ook interessant is het speelgoedmuseum van Figueres. Hier zijn 3500 speelgoedvoorwerpen tentoongesteld.

Als je in Figueres bent kun je er niet omheen om het grootste ford van Europa, Castell de Sant Ferran, te bezoeken. Het is een militair fort uit de 18e eeuw en het is nog prima bewaard gebleven. Er is een wachttoren, dikke vestigingsmuren van 3 m. dik, kanonnen, munitiedepots en zelfs een kelder. Het is een enorm terrein, alleen de paardenstallen kunnen al 450 paarden herbergen. De omtrek is 3 km. en het terrein zelf 32 hectare. Er is een gids en die kan van alles vertellen over dit ford.

Een grappig feitje: deze stad was de eerste stad van Girona die winkelstraten bezat. Het is nog steeds een geliefde stad voor shoppers. Er worden goede kwaliteit kleding en delicatessen verkocht waarvoor mensen van heinde en verre naar Figueres komen. La Ramba is de hoofdstraat en was vroeger een rivier. Nadat deze rivier werd afgesloten is er een promenade van gemaakt. Figueres is een echte handelsstad. Wat ook typisch iets is van Figueres is de Sandana, een Catalaanse dans.

Er is ook nog een oude binnenstad waar je de gotische Sant Perekerk kunt vinden. Een prachtig monument wat gebouwd is op een oude romeinse tempel.

Ook de Empordà wijnshow vindt plaats in Figueres. Deze wijn wordt gezien als 1 van de beste ter wereld. Dus dit is zeker een aanrader om te bezoeken als je een wijnliefhebber bent.

Ook is er een akoestisch festival en een komiek festival. Het internationaal circusfestival De gouden olifant is de 2e belangrijkste van Europa en wordt gehouden in Figueres.

Genoeg te doen en te zien dus!