Cadaques, een prachtig vissersdorpje het meest oostelijke stukje van Spanje

Cadaques is een vissersdorp in Spanje. Het ligt in Catalonië. Dit dorpje was vroeger afhankelijk van de wijnbouw en de visserij. Tegenwoordig is dit prachtige dorpje ook populair bij toeristen. Vooral verschillende kunstenaars hebben er voor gezorgd dat het in dorpje “in the picture” kwam. Het dorpje staat bekend als 1 van de mooiste dorpjes aan de kust van de Costa Brava. Het dorpje heeft alles om een geweldige vakantie te hebben! Er is immers, zee, strand, maar ook het dorpje zelf heeft van alles te bieden.

Vanaf de kerk van Santa Maria heb je een schitterend uitzicht over het dorp. Deze kerk is gebouwd in de 16e eeuw. Het dorpje heeft geplaveide straten en schattige witte huisjes met blauw geverfde deuren. Ook is er een Joodse straat te vinden “Es Call” hier bevond zich jarenlang een joodse gemeenschap.

Ook zijn er prachtige gemoderniseerde gebouwen te vinden die rijke Spanjaarden “cadaquenses” lieten bouwen. Zij verdienden hun geld in Amerika en lieten zich inspireren door de Cubaanse motieven en ontwerpen in de huizen die ze bouwden.

Het museum huis van Salvador Dali moet je bezocht hebben als je in Cadaques bent. Dit huis heeft hij over de jaren steeds uitgebreid en in gevuld met zijn kunst projecten. Er zijn allerlei surrealistische kunstwerken te vinden. Het hele huis op zich is een kunstwerk! Zijn werkplaats, de tuin, je kunt je helemaal inleven in zijn wereld! Een aanrader!

Ook is er een museum over de mensen en de geschiedenis van het dorpje Cadaques. Erg leuk als je meer te weten wilt komen over het dorpje.

In en rondom het dorpje bevind je jezelf in een prachtige omgeving. Er is prachtige natuur te vinden en je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Natuurlijk ook zwemmen en zonnen, want er is prachtig helder water te vinden en natuurlijk is er strand!

Verder kun je allerlei terrasjes vinden waar je heerlijk kunt eten of een drankje kunt doen. In dit dorpje kun je echt tot rust komen en genieten en dat is ten slotte waar vakantie voor bedoeld is!

Als je toevallig op 1 januari in Cadaques bent dan is het de gewoonte om te verzamelen rond de vuurtoren. Een speciale manier om het nieuwe jaar te beginnen! Deze vuurtoren bevind zich op het meest oostelijke stukje van Spanje en vangt dus de eerste zonnestraal van de opkomende zon op. Als de zon opkomt dan wordt er gedanst en warme chocolademelk gedronken.

Op 20 januari beklimmen de bewoners de Ermita de San Sebastian. Dat duurt ongeveer 2 uur. De kapel is alleen open op deze dag waarop er een mis plaatsvind. Er wordt gedanst en “vreemden” zijn altijd welkom! Ook erg leuk om een keer mee te maken!

Ook carnaval wordt natuurlijk gevierd en de culturele week in april is ook een ware bedoening. Dan geven geliefden elkaar een roos en een boek op 23 april en er zijn allerlei tentoonstellingen, prijsuitreikingen en dergelijke.

Het eerste weekend van juni wordt gevierd dat de rijke Spaanse immigranten terugkwamen in Cadaques en zo zijn er veel meer feesten te vieren in Cadaques. Hartstikke leuk dus om een huisje te huren in Spanje tijdens deze feesten.