Altea: de parel van de Costa Blanca

Het Spaanse Altea is echt een plaatje. Het kreeg niet voor niets de eretitel van mooiste plaats van de Costa Blanca. Met haar witte huisjes en met bloemen versierde balkonnetjes is het een bijzonder pittoresk stadje. Het ligt op een berghelling en bovenaan prijkt de bekende parochiekerk Nuestra Senora del Consuelo met haar fraaie blauwwit betegelde koepel. Vooral na de jaren 50 is het Spaanse Altea uitgegroeid tot een aangename en vredige vakantiebestemming.

Altea werd in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw ook een ontmoetingsplaats voor allerlei kunstenaars, schilders en schrijvers, waardoor het de naam van kunstenaarsstad kreeg. Het mediterrane zeeklimaat, de 6 kilometer lange kust waar kliffen en stranden elkaar afwisselen, de drie verschillende havens en het schilderachtige ‘witte’ stadscentrum maken van Altea in Spanje een aantrekkelijk vakantieoord.

Wil je alles weten over deze pittoreske Spaanse badplaats? Lees dan snel verder!

Altea algemeen

Altea is een gemeente en stadje in Spanje, gelegen aan de Middellandse Zee in de provincie Alicante. Het ligt op zo’n 50 kilometer ten noordoosten van de stad Alicante en zo’n 100 kilometer ten zuiden van de stad Valencia. Altea telt ruim 20.000 inwoners en ligt aan de prachtige Costa Blanca. Deze kuststreek staat vooral bekend om haar geroemde badplaatsen Benidorm, Alicante, Calpe, Torrevieja, Dénia, Moraira én natuurlijk Altea zelf.

In 1729 kreeg Altea stadsrechten. Gedurende de achttiende en negentiende eeuw woonden er circa 5.000 mensen. Met name de teelt van citrusvruchten en mispels en de visserij waren lange tijd de belangrijkste bronnen van inkomen. Sinds de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd het toerisme steeds belangrijker dankzij het mediterrane klimaat, de stranden en het karakteristieke stadscentrum. Inmiddels levert het toerisme de belangrijkste bijdrage aan de lokale economie. Pas met de start van het (massa)toerisme nam de bevolkingsomvang flink toe.

De Costa Blanca heeft een mediterraan klimaat en het meest stabiele weerbeeld van de Spaanse Costa’s. Er valt het hele jaar door weinig neerslag en de zon laat zich vrijwel elke maand flink zien. Fijn om te weten is dat er weinig extremen in temperaturen zijn te vermelden. Vorst komt vrijwel nooit voor en extreme hitte met temperaturen van 40 graden of hoger ook niet. Kortom, Altea in Spanje is bijzonder geschikt voor jouw ideale zonvakantie! Altea heeft een microklimaat waardoor de winters duidelijk warmer zijn. Dat maakt het Spaanse Altea en omgeving ook zeer aantrekkelijk voor overwinteraars.

Het indrukwekkende landschap van Altea in Spanje

Het landschap van Altea in Spanje is verrassend. Langs de kust zijn hoge kliffen, prachtige stranden, rotsachtige baaien en verscholen grotten. Altea beschikt over verschillende bekende stranden die zeer geliefd zijn bij zowel buitenlandse toeristen als bij de Spanjaarden zelf. Aan de zuidkant van Altea ligt het hoofdstrand Playa de Cap Blanc, dat doorloopt tot aan het strand van Albir. Bij de noordkant heb je het kiezelstrand Playa de Cap Negret met aan het einde de kleine grot Cala del Soia, waar je over zwarte keien moet lopen. Aan de zuidelijke stadsgrens van Altea ligt het Playa de l’Olla waar zich nog meer grotten verschuilen: de Barretta, de Solsida en de Galera. En aan het oude stadcentrum ligt het Playa de la Roda.

De stranden zijn voorzien van alle mogelijke voorzieningen en zijn daarom zeer geschikt voor een heerlijk dagje op het strand met het hele gezin. De baaitjes van Altea zijn daarentegen iets moeilijker te bereiken, maar het is de moeite meer dan waard. Hier kan je heerlijk ontspannen ver weg van alle drukte.

Wandelen rond Altea is een van de beste manieren om meer van het landschap te zien. Altea heeft een achterland met boomgaarden, natuur, en oude historische overblijfselen. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en verschillende routes kiezen voor elk niveau. Er is voldoende moois te zien en er is altijd wel een plekje waar je even kunt uitrusten en wat kunt eten.

Het karakteristieke centrum van Altea in Spanje

De authentieke schilderachtige stadskern van Altea is gebouwd op een heuvel aan de voet van het Berniagebergte. Via steile, smalle, geplaveide straatjes en trapsteegjes, langs witgekalkte huizen en ronde pleintjes, bereik je het hoogste punt van Altea. Onderweg stop je natuurlijk even bij alle uitkijkpunten. Op de heuvel bevindt zich de mooie parochiekerk met de blauwe koepeltorens. Vanaf hier heb je een prachtig panoramisch zicht op de kust van Altea en de omgeving.

Vergeet de kerk niet binnen te gaan, want de indrukwekkende glas-in-loodramen en de barokke decoratieve elementen wil je niet missen! In de binnenstad geniet je van bloemrijke balkonnetjes, chique boetiekjes, leuke bars en opvallend goede en gezellige restaurants. Verder vind je hier veel levendige cafés, ambachtswinkels, juweliers, pottenbakkers en kunstgalerijen. Leuk aan Altea is dat bijna elk restaurant zijn eigen persoonlijkheid uitstraalt en zorgt voor een uniek aanbod.

Altea in Spanje is dankzij haar charme en karakteristieke uitstraling een populaire thuishaven geworden voor talrijke artiesten. Bij het vallen van de zomeravonden komen ze zich onder de palmbomen van de levendige boulevards installeren om er hun werk te laten zien. Hun galerijen en ambachtelijke winkeltjes bevinden zich in de smalle straatjes van de oude stad. Tijdens de zomermaanden is er op het grote plein van Altea iedere avond een kunstmarkt. Hier kun je ook gezellig op een terrasje zitten luisteren naar zachte blues of jazzmuziek. Naast de talrijke kunstgalerijen, beschikt Altea ook over een bibliotheek, verschillende muziekgroepen en het Altea Paleis waar tentoonstellingen, concerten, congressen, ballet-, opera- en theatervoorstellingen plaatsvinden.

3 Must-See Bezienswaardigheden in Altea

1. Parochiekerk Nuestra Senora del Consuelo

Op nummer 1 van meest bijzondere bezienswaardigheden in Altea in Spanje staat natuurlijk deparochiekerk Nuestra Senora del Consuelo. Een bezoek aan deze kerk is echt een must. Deze kerk, die gelegen is boven op een heuvel heeft opvallende koepels van blauw mozaïek en biedt een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee. Niet alleen de kerk is magnifiek, ook de weg ernaartoe is de moeite waard. Je komt langs prachtige witte huisjes, door smalle straatjes en klimt via steile trappen omhoog. Naast de kerk is een pleintje met gezellige terrasjes.

2. Iglesia Ortodoxa Rusa

Een ander opvallend en indrukwekkend gebouw is de Iglesia Ortodoxa Rusa, een Russisch orthodoxe kerk. Een Russiche miljardair liet deze kerk bouwen voor zijn moeder, geheel volgens Russische bouwstijl. De gekleurde torens en koepels trekken direct de aandacht, maar ook het interieur is een en al pracht en praal. Het is een spectaculair stukje architectuur.

3. Castillo de Bernia

Het Berniagebergte beklimmen is een geweldige ervaring. Je kunt helemaal rondom de top lopen en komt dan vanzelf langs de Castillo de Bernia. De wandeling duurt ongeveer drie uur. Het oude fort is slechts een ruïne, maar het uitzicht over Altea is adembenemend.

Wat te doen in het Spaanse Altea?

Altea in Spanje heeft een zeer moderne jachthaven en ongeveer zes kilometer strand waar kiezelstranden, kleinere recreatiehaventjes en rotsachtige baaien elkaar afwisselen. Je kunt hier prachtig snorkelen of andere watersporten beoefenen, zoals duiken, surfen, paddleboarden, windsurfen en jetskiën. Er zijn verschillende watersportbedrijven dus dat wordt genieten van een sportieve stranddag!  

Liever een boottocht maken langs de kust? Dat kan natuurlijk ook. Ook zijn er voldoende verhuurbedrijven om zelf een boot te huren.

Wil je het strand even achter je laten maar ben je wel op zoek naar adrenaline? Dan kun je waterpark Aqualandia bezoeken. Deze ligt niet in Altea zelf, maar buiten het stadje. Het is zonder twijfel een van de beste waterparken aan de Costa Blanca met een ruim aanbod aan attracties. Rustig zonnebaden, terwijl de kinderen het park verkennen. Dat klinkt goed!

Ook voor de golfliefhebbers is het Spaanse Altea een aantrekkelijke vakantiebestemming. Aan de voet van de Sierra de Bernia vind je één van de 12 golfclubs die de provincie Alicante rijk is. De golfclub Don Cayo beschikt over een zeer aantrekkelijke 9-holes golfbaan dat omgeven is door een mediterraan bos en uitzicht geeft op de blauwe zee van Altea.

De wekelijkse dinsdagmarkt is de grootste markt van de Costa Blanca. Lokale inwoners, toeristen en inwoners van de omliggende dorpen gaan er op zoek naar kwaliteitsvolle producten: van groenten en fruit tot kleding, meubels, speelgoed en huishoudelijke artikelen.

In september vindt het jaarlijkse vuurwerkfeest ‘Moros y Cristianos’ plaats. Met spectaculair vuurwerk houdt Altea de eeuwenlange strijd van de Christenen tegen de overheersende Moren in herinnering.

Wie van concerten houdt, vindt zijn gading op de Plaza de l’Agla in Altea waar diverse concerten plaatsvinden. Genieten van een goed glaasje wijn en jazz tijdens een zomerse avond is één van de zeven zaligheden van een vakantie in Altea.

Geweldige accommodatie mogelijkheden in Altea in Spanje

Er zijn prachtige villa’s aan het water te huur in Altea voor een mooie prijs, dus het is zeker aan te bevelen om een villa te huren in Altea in Spanje. Om de temperatuur hoef je het in ieder geval niet te laten! Alle vakantiehuizen en villa’s zijn ruim opgezet, met mooie woonkamers, compleet uitgeruste keukens, luxe badkamers, comfortabele slaapkamers én een mooi buitengedeelte en privé zwembad. Je hebt het vakantiehuis helemaal voor jezelf en jouw gezelschap en deelt dit met niemand anders. Ontdek hier de mooiste villa’s en vakantiehuizen in het Spaanse Altea die Club Villamar speciaal voor jou heeft geselecteerd

*************************************************

Wil je meer ontdekken over vakantie naar Spanje, lees dan ook Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje en kom alvast helemaal in je vakantiestemming.

Meer weten over de Costa Brava? Lees nu dan ook: Ontdek de schoonheid van de Costa Brava in Spanje!