Ontdek het bruisende Calpe in Spanje

Ben jij toe aan een zonnige vakantie in een sfeervolle Spaanse badplaats? Dan is Calpe misschien wel wat voor jou! Het oude vissersdorp is bekend vanwege de mooie stranden, golf, vis én natuurlijk de Peñón de Ifach. Deze 332 meter hoge rots steekt uit in zee en is vanaf kilometers ver te zien. In Calpe is voor iedereen wat te beleven. Wandel door het gezellige historische centrum, geniet van de prachtige zandstranden, bezoek het zoutwatermeer Las Salinas, flaneer over de boulevards tussen de palmbomen of proef de heerlijke lokale gerechten. We vertellen je graag alles over de fantastische vakantiebestemming Calpe in Spanje!

Calpe algemeen

Calpe (of Calp) is een gemeente in de Spaanse provincie Alicante en in de regio Valencia. Het ligt zo’n 20 kilometer ten noorden van Benidorm, één van de bekendste badplaatsen in Europa. Het heeft een oppervlakte van 24 km² en telt bijna 20.000 inwoners. Calpe is gelegen aan de prachtige Costa Blanca (Spaans voor witte kust). Deze Spaanse Costa staat bekend om haar witte zandstranden en ruige baaitjes. Calpe is een populaire bestemming, maar het is er niet zo druk als bijvoorbeeld Benidorm en Alicante. De Spanjaarden noemen de stad Calpe en in Valencia zeggen ze Calp.

Calpe staat bekend om de duizelingwekkende rotsformatie die uit de Middellandse Zee oprijst. De Peñón de Ifach is het symbool van de Costa Blanca en behoort tot het patrimonium van natuurreservaten van Spanje. Vanuit de haven van Calpe kun je de wandelpaden volgen om deze rots te beklimmen. Vanaf de top geniet je er van het mooiste uitzicht op de Costa Blanca. Maar er is nog veel meer te zien en te doen in deze gemoedelijke badplaats. Ben jij er klaar voor om Calpe in Spanje te ontdekken?

De prachtige zandstranden van Calpe

Wil jij genieten van zon, zee en strand dan ben je in het Spaanse Calpe op de goede plek! Aan beide zijden van de rotsformatie Peñón de Ifach bevinden zich de twee prachtige, brede zandstranden. Playa Arenal (ten zuiden van de rots) en Playa La Fossa (ten noorden van de rots). Het zijn heerlijke, schone stranden met ondiep water. Ideaal voor een gezinsvakantie. En langs het hele strand loopt een mooie, goed schoon gehouden strandboulevard. Met talrijke barretjes, restaurantjes en winkeltjes. De stranden van Calpe beschikken over een blauwe vlagkwalificatie, wat duidt op schone stranden en een goede waterkwaliteit.

De Costa Blanca heeft een mediterraan klimaat en het meest stabiele weerbeeld van de Spaanse Costa’s. Er valt het hele jaar door weinig neerslag en de zon laat zich vrijwel elke maand flink zien. Fijn om te weten is dat er weinig extremen in temperaturen zijn te vermelden. Vorst komt vrijwel nooit voor en extreme hitte met temperaturen van 40 graden of hoger ook niet. Kortom, Calpe in Spanje is bijzonder geschikt voor jouw ideale zonvakantie!

Het oude centrum van Calpe

Het Spaanse Calpe heeft meer te bieden dan mooie stranden. Ook het oude centrum, gelegen op een heuvel, is de moeite meer dan waard om te bezoeken. De smalle, geplaveide straatjes en trappen leiden je naar mooie kerken, beschilderde huizen, musea, typische Spaanse bodegas en internationale cafés. In het straatje Carrer de Puchal vind je traditionele vissershuisjes. Calpe was vroeger omringd door muren en hier zijn nog delen en een uitkijktoren van terug te vinden in de oude stad. Ook zijn er oude kanonnen te zien die ooit gevonden zijn in de zee en de resten van een oude Romeinse zoutfabriek.

Het historische centrum is niet groot, het bestaat uit ongeveer 20 straatjes en een paar pleintjes, maar het is zeker een aanrader. Je proeft er de authentieke sfeer, met de vele pittoreske en bont gekleurde huisjes. Ben je dol op markten? Struin dan over de kunst- en ambachtenmarkt. Je vindt hier van alles: boeken, tweedehandsspullen, eten en planten. Volg de bordjes met “Ruta Turistica” om niets te missen!

Top 7 Bezienswaardigheden in Calpe

Om ervoor te zorgen dat je echt alles uit je vakantie haalt, geven we je hier onze top 7 van de meest interessante bezienswaardigheden in het Spaanse Calpe:

1. Vulkanische rotsformatie Peñón de Ifach

Zoals we al zeiden: je kunt Calpe in Spanje niet bezoeken zonder Peñón de Ifach te hebben gezien. Veel vakantiegangers reizen zelfs speciaal af naar Calpe voor deze vulkanische rotsformatie! Het is een natuurreservaat vol met flora en fauna. De wandeling naar de top duurt zo’n 2,5 uur en het uitzicht is adembenemend.

2. Zoutmeer en natuurreservaat Las Salinas

Word je helemaal blij van een wandeling door een natuurgebied? Zo ja, dan kan het zoutmeer Las Salinas niet ontbreken op je lijst van bezienswaardigheden. Zout is hier eeuwenlang in de lagune geoogst en tot voor kort was het een zeer belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Maar het is meer dan een zoutwinning. In dit prachtige natuurreservaat kun je verschillende vogelsoorten, zeedieren en dieren spotten, die van Las Salinas hun thuis hebben gemaakt. Regelmatig laten kolonies flamingo’s zich hier zien.

3. De oude graanmolen Torre Molí del Morelló

Met een bezoek aan de Torre Molí del Morelló, de oude graanmolen, maak je een reis in de tijd. De constructie van de molen dateert van midden 19e eeuw en was onderdeel van het malen van graan. Voorheen had de Costa Blanca vele molens. Maar, Torre Molí del Morelló is de enige van zijn soort die is overgebleven. En het positieve is dat die in Calpe staat!

4. Torreó de la Peça

Een andere toren die je gezien moet hebben als je Calpe in Spanje bezoekt, is de Torreó de la Peça. Tijdens de 15e eeuw zorgde de toren voor bescherming tegen aanvallen van piraten uit Noord-Afrika. Tegenwoordig kun je genieten van de overblijfselen, die overigens in zeer goede staat verkeren. In 1981 zijn de toren en de muren geheel gerestaureerd.

5. Indrukwekkende watervallen Fuents de Algar

Ook de watervallen van Algar zijn zeer populair aan de Costa Blanca! Fuents de Algar behoren tot een beschermd nationaal park. Het is een spectaculaire route langs de rivier en je ziet wonderlijke watervallen.

6. Intieme kleine baaitjes

Geniet van een geweldig uitzicht en een kalme sfeer in één van de baaitjes bij Calpe: Cala de Racó, Cala Gasparet, Cala del Morrelló, Cala Calalga, Cala Manzanera, Cala Les Bassetes en Cala Del Mallorquí.

7. Het oude centrum van het Spaanse Calpe

Het oude centrum van Calpe moet je gezien hebben! Breng een bezoek aan de Nuestra Señora de las Nieves-kerk, de Torreó de la Peça (nu het Verzamelmuseum) en het Geschiedenis- en Archeologiemuseum. Laat je inspireren door de verschillende muurschilderingen en mozaïeken van Gastón Castelló, een artiest uit Alicante.

Wat te doen in het Spaanse Calpe? 1.001 activiteiten

Liever iets actiefs ondernemen? Zoals in elke Spaanse badplaats, is ook in Calpe veel te doen.Calpe is van oorsprong een vissersdorp en heeft nog steeds een actieve vissershaven. Vanuit deze haven kun je boottochten maken, een leuke ervaring. Wat je zeker moet doen als je in Calpe bent is een visveilig bijwonen. Dat is echt bijzonder om mee te maken! Je krijgt de kans om een kijkje te nemen in de lokale visserij van Calpe. De vis en zeevruchten proeven? Dat doe je natuurlijk in één van de restaurants in de haven.

Ook zijn er allerlei vormen van watersport te beoefenen. Het kleine kiezelsteenstrandje Les Bassetes en het kiezelstrand Raconada del Port zijn vooral populair bij duikers en snorkelaars. Bij Cala Les Bassetes vind je bovendien twee watersportcentra. Je kunt er kajakken, zeilen, duiken, snorkelen, windsurfen en paddleboarden.

Bij Peñón de Ifach is het ook prachtig om te duiken. Tussen de rotsachtige bodem ontdek je grote octopussen, zeeanemonen en talrijke vissoorten. Bij het rotsstrand Baños de la Reina (het bad van de koningin), kun je bovendien zwemmen en snorkelen tussen de ruïnes van een Romeinse viszoutfabriek.

Calpe is ook een uitstekende fietsbestemming met haar fantastische, glooiende landschap. De Vuelta de España, de grootste meerdaagse wielerwedstrijd in Spanje, rijdt hier vaak doorheen. Voor een onvergetelijk fietsavontuur ga je naar Calpe!

Ben je verzot op golf? Als golfliefhebber zul je het Spaanse Calpe ervaren als een bezoek aan de 7e hemel! De golfbaan is trouwens ook een uitstekende plek om kennis te maken met de lokale bevolking, gezien golf zeer populair is onder zowel de lokale bevolking als toeristen.

Meer weten over de activiteiten die Calpe te bieden heeft? Lees dan hier verder: De beste toeristische activiteiten in Calpe!

Geweldige accommodatie mogelijkheden in Calpe in Spanje

Er zijn prachtige villa’s aan het water te huur in Calpe voor een mooie prijs, dus het is zeker aan te bevelen om een villa te huren in Calpe in Spanje. De Spanjaarden zeggen dat het 9 maanden lente is en 3 maanden zomer in Calpe, dus wat wil je nog meer! Om de temperatuur hoef je het in ieder geval niet te laten! Alle vakantiehuizen en villa’s zijn ruim opgezet, met mooie woonkamers, compleet uitgeruste keukens, luxe badkamers, comfortabele slaapkamers én een mooi buitengedeelte en privé zwembad. Je hebt het vakantiehuis helemaal voor jezelf en jouw gezelschap en deelt dit met niemand anders. Ontdek hier de mooiste villa’s en vakantiehuizen in het Spaanse Calpe die Club Villamar speciaal voor jou heeft geselecteerd! 

********************************************

Meer weten over een vakantie in Spanje in het algemeen? Lees dan nu ook: Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje!