De Costa Brava Golf Gids

Club Golf d’Aro – Platja d’Aro

Alle ins & outs wanneer u wilt golfen in deze prachtige Spaanse kuststreek

De Costa Brava is een kuststreek die erg populair is onder vakantiegangers die op zoek zijn naar een zon, zee en strandvakantie. Maar de Costa Brava heeft nog veel meer te bieden dan dit typerende plaatje: zo kent het ook bruisende steden, eeuwenoude gebouwen, pittoreske dorpjes, adembenemende natuur én prachtige plekken voor golfliefhebbers.

De natuurlijke pracht en praal in combinatie met het heerlijke zachte klimaat, vormen namelijk de perfecte omstandigheden voor een golfvakantie in de Costa Brava. Gezegend met een aantal bijzondere golfbanen, is het dan ook niet verrassend dat de Costa Brava een steeds populairder plek wordt voor golfers. U vindt hier golfers, in alle handicap gradaties, die hun passie voor de sport willen combineren met een vakantie in een van de mooiste regio’s van Europa.

Bent u benieuwd naar wat de Costa Brava qua golfen u allemaal te bieden heeft? Lees dan zeker deze Costa Brava golf gids en ontdek alle ins & outs voor een geweldig golfvakantie in deze Spaanse kuststreek.

De omgeving: de perfecte aanvulling voor een golfvakantie

De Costa Brava ligt in het noordoosten van de Spaanse kust en behoort tot de provincie Girona. Het strekt zich uit over een lengte van 214 kilometer: van de Franse grens tot de Costa del Maresme. Costa Brava betekent letterlijk ´wilde kust´, wat natuurlijk weer te danken is aan de rotsachtige kust waar dit gebied zo bekend om staat.

Dit rotsachtige gebied wordt afgewisseld met prachtige baaien, waar de alom bekende en populaire vakantieoorden zijn gevestigd. De badplaatsen Tossa de Mar, Lloret de Mar en l’Estartit staan vol hotels en vakantiehuizen en bieden tal van recreatiefaciliteiten. De kust tussen Rosas en Tossa de Mar is daarnaast rijk aan prachtige kleine kustplaatsjes als Pals, Begur, Tamariu, Aigua Blava en Calella. Deze zijn iets minder toeristisch maar bieden daarentegen ook vele leuke accommodaties om te huren tijdens uw ultieme golfvakantie.

Deze mooie natuurlijke omgeving zorgt er dan ook voor dat de Costa Brava de meest prachtige golfbanen kent op bijzondere locaties, met verzorgde fluwelen greens die ideaal zijn voor het perfectioneren van jouw swing.

De dramatische kustlijn en het uitzicht op de Pyreneeën maken het plaatje van deze bijzondere locatie helemaal af. Deze regio tussen de uitlopers van de Pyreneeën en de heldere wateren van de Middellandse Zee biedt een scala aan eersteklas golf ervaringen in een natuurlijke en ongerepte omgeving. Bovendien biedt de Costa Brava de mogelijkheid om het verbeteren van jouw handicap te combineren met de kans om vele historische, culturele en gastronomische hoogstandjes te ervaren. Combineer uw golfvakantie met een bezoekje aan de vele authentieke dorpjes, ontdek de bruisende cultuur, geniet van het mooie strand, ga de prachtige natuur in of ontdek de Catalaanse gastronomie. De Costa Brava vult jouw golfvakantie perfect aan en dankzij het milde klimaat kunt u van dit alles het hele jaar door blijven genieten.

Een perfect klimaat: het hele jaar door golfen

Het klimaat aan de Costa Brava wordt beïnvloed door de Middellandse Zee en is daarom zeer mild en aangenaam: het kent geen ijzige winterse kou of zeer extreme zomerse hitte. Het mediterrane klimaat is met haar gematigde zachte winters, haar aangename zwoele lentes en herfst en haar droge en warme zomers, perfect voor golfliefhebbers.

De gemiddelde jaarlijkse temperatuur aan de Costa Brava varieert tussen de 14°C en 20°C. In de zomermaanden varieert deze tussen de 21° C tot 28 ° C en in de winter tussen de 6° C en 10° C. De beste tijd om de Costa Brava te bezoeken, voor uw ultieme golfbeleving, is tussen april en oktober. De temperaturen zijn dan het meest aangenaam en ook kent deze periode over het algemeen maar weinig neerslag. Uiteraard moet u er wel rekening mee houden dat het hoogseizoen (juli en augustus) aan de Costa Brava over het algemeen heel toeristisch is en ook de temperaturen overdag aanzienlijk kunnen oplopen. Wilt u uw golfvakantie dus liever beleven in een rustigere periode en in gematigde temperaturen, bezoek dan de Costa Brava in april, mei, juni, september of oktober! Het is helemaal uw eigen keuze welk seizoen u het meeste aanspreekt: U kunt in ieder geval het hele jaar door blijven golfen.

De beste golfbanen aan de Costa Brava

Golfbanen rondom Platja d’Aro

Club Golf d’Aro

Club Golf d’Aro of Mas Nou Golf Club (18 holes, Par 72) ligt in het Gavarres gebergte op zo een 300 meter boven de zeespiegel. Het kent een bijzondere ligging hoog op een heuvel boven het kustplaatsje Platja d’Aro, in een spectaculaire omgeving met een panoramisch uitzicht over de omliggende kust en het landschap. Ontworpen door architect Ramón Espinosa, is het een uitdagende baan met waterhindernissen en strategisch geplaatste bunkers. Daarnaast is het een baan met veel hoogteverschillen en biedt u zo een uitdagende maar faire golftest.

Deze mooie golfclub heeft tevens verschillende European Ladies Tour evenementen georganiseerd. Het clubhuis, gevestigd in een oud stenen gebouw, en de baan zelf zijn in perfecte staat onderhouden. U vindt er verder ook nog een pitch-and-putt-baan met 9 holes. Club Golf d’Aro is een van die pittoreske banen die u nooit zult vergeten, ongeacht hoe u er zult spelen.

Club de Golf Costa Brava

De Costa Brava Golf Club (18 holes, Par 70) ligt op korte afstand van de prachtige stranden van Platja d’Aro en Sant Feliu de Guíxols. De eerste 9 holes, omringd door bomen, verschillen totaal van de volgende 9 holes die zich op vlakke, brede fairways bevinden. Het is een bijzondere privé baan met veel hoogteverschillen die het hele jaar door greenfees accepteert en in zeer goede staat onderhouden wordt. Het clubhuis zelf is een Catalaanse boerderij uit 1841, wat echt weer bijdraagt aan het speciale karakter van deze golfbaan.

Golfbanen rondom Begur

Empordà Golf

De Empordà Golf wordt beschouwd als een van de beste banen in Catalonië, het kent twee verschillende banen: Linksbaan (18 holes, Par 71) en de Bosbaan (18 holes, Par 73). Empordà Golf is dan ook gastheer voor een van de PGA European Tour Qualifying Schools.

Met de beste oefenfaciliteiten beschikt Empordà over vier 9 holes banen, die zijn gecombineerd tot twee afzonderlijke 18 holes banen. De eerste 18 holes kennen de wijdere linksbaan stijl met meren, duinen en grote, diepe bunkers. De volgende 18 holes bevinden zich in een mooie bosachtige omgeving met de typerende mediterrane dennen van de Costa Brava

Golf Platja de Pals

De Platja de Pals Golfclub (18 holes, Par 73) is opgericht in 1966 en is daarmee de oudste golfbaan in de Costa Brava. In 1972 werd hier dan ook de eerste European PGA Tournament in Spanje gehost: het Spaans Open. Sindsdien wordt de baan als een van de beste in Spanje beschouwd, dankzij het ontwerp en de constructie, en is het de locatie geweest van talrijke internationale wedstrijden.

Deze golfbaan loopt parallel aan het prachtige strand van Pals en wordt omgeven door dichte groene dennenbossen. Er staan oudere bomen langs de fairways, wat het een uitdagende golftest in een prachtige omgeving maakt. Het heeft ook een geweldig driving range en een ouderwets aanvoelend clubhuis met comfortabele lederen banken en een geweldige patio van waaruit u kunt kijken naar de andere golfers.

Serres de Pals

Opgericht in 2000, werd de Serres de Pals Golf Club (18 holes, par 72) ontworpen door Ramón Espinosa. Het ligt op een landbouwgrond en heeft een prachtig uitzicht. De baan is een uitdaging voor golfers van alle niveaus, want het is samengesteld uit drie verschillende gebieden met zachte heuveltoppen, dennenbossen en fairways tussen de meren. Deze golfbaan is hierdoor een uitdaging voor spelers van alle handicaps.

Golfbanen rondom Figueres

TorreMirona Golf & Spa Resort

Het TorreMirona Golf & Spa Resort (18 holes, Par 72) ligt op een paar kilometer van Figueres in een spectaculaire natuurlijke omgeving. De baan is redelijk open, waardoor hij nogal vergevingsgezind is, behalve bij enkele holes. De baan zelf heeft brede greens, talrijke meren en is ongelooflijk mooi met een prachtig uitzicht op de Pyreneeën vanuit een groot deel van de baan. De greens bevinden zich in uitstekende staat en rollen goed, wat het een plezierige ervaring maakt. Deze golfbaan wordt het hele jaar door perfect onderhouden en biedt de golfer een spectaculair uitzicht. De club beschikt ook over een prestigieuze Golf Academy met drie oefenholes.

Golf Club Peralada

De Peralada baan (18 + 9 holes, Par 71) van de Golf Club Peralada is een van de mooiste golfbanen van de regio en trekt spelers van alle handicaps aan. Het is een resortbaan waar u het hele jaar door greenfees kunt betalen en een echt gevarieerd golfspel krijgt met een prachtig uitzicht. De baan kent veel grote greens, open holes, nauwe holes, hoogteverschillen, doglegs en meren. Deze baan maakt deel uit van het Peralada Golf Resort en heeft ook een golfschool. In het kasteel vindt u verder ook een gerenommeerd wijnkuuroord.

Golfbanen rondom Girona

Girona Golf

Opgericht in 1992 en ontworpen door FG Hawtree, de Girona Golf Club (18 holes, Par 72) wordt onberispelijk onderhouden en is de enige baan in Spanje die met ‘Pencross Grass’ is gezaaid. De natuurlijke ligging van de baan zorgt voor elegante kenmerken en vormt een uitdaging voor golfers van alle niveaus. De golfbaan van Girona heeft een prachtig clubhuis gebouwd van natuursteen, dat perfect past in de omgeving.

PGA Catalunya

Met de Pyreneeën op de achtergrond en op korte rijafstand van Girona, biedt PGA Catalunya twee werkelijk prachtige golfbanen: de Stadion golfbaan en de Tour golfbaan (beiden 18 holes, Par 72). De stadionbaan is ontworpen door de Spaanse golflegende Ángel Gallardo en Ryder Cup ster Neil Coles en werd eind 1998 geopend. Het heeft al een aantal topgolf evenementen georganiseerd, waaronder het Spaans Open in 2000 en 2009 en de PGA European Tour Qualifying School Finals. De stadionbaan is sinds de inhuldiging meerdere keren uitgeroepen tot de nummer één golfbaan in Spanje in verschillende invloedrijke golfbaan ranglijsten. De Tour baan is een meer relaxte baan die speelvriendelijk is voor golfers van verschillende niveaus.

Fees en lidmaatschappen

De fees en lidmaatschappen van de golfbanen verschillen per golfbaan. De prijzen kunnen ook afhangen van de seizoenen. Tot het laagseizoen wordt over het algemeen januari, februari, november en december gerekend. Maart tot oktober wordt dan tot midden of hoog seizoen gerekend, afhankelijk van of u doordeweeks of in het weekend gaat spelen.

Vindt u het leuk om te kunnen golfen op verschillende golfbanen? De Costa Brava Empordà Golf Course Association biedt onder de naam Golf in Costa Brava een golfpas aan waarmee u twee weken lang op 7 banen in de Costa Brava, de Empordà en Girona kunt spelen: Empordà Golf, Torremirona Golf Club, Golf de Pals, Club Golf Peralada, Club Golf d’Aro, PGA Catalunya Resort en Club de Golf. Door slechts één keer te betalen op de golfbaan waar ze de golfpas aanbieden, kunt u naar elke andere golfbaan gaan die onderdeel is van deze aanbieding, zonder dat u verder hoeft te betalen en te wachten tot u dit alles geregeld hebt. U kunt kiezen tussen 3 Green Fees voor 225€ of 5 Green Fees voor 350€.

De golf dresscode in Spanje

Bij het golfen is het dragen van de juiste kleding altijd belangrijk, u wilt natuurlijk niet helemaal uit de toon lopen op de golfbaan. En nou kan de dresscode in Spanje misschien wel eens wat verschillen van wat jij gewend bent op de golfbaan in Nederland. Nou verschilt het natuurlijk per golfbaan wat de exacte dresscode is, maar houd in ieder geval rekening met het volgende:

To-wear:

  • Op maat gemaakte shorts (onder de knie);
  • Golfschoenen;
  • Shirts met kraag en mouwen;
  • Shirts moeten in een broek of korte broek worden gedragen;
  • Bij een korte broeken moeten er sokken worden gedragen;
  • Golf gerelateerde hoofddeksels.

Not-to-wear:

  • T-shirts;
  • Voetbalshirts met logo’s, afbeeldingen, nummers, slogans etc;
  • Sneakers, sandalen, slippers of golfschoenen met metalen spikes;
  • Jeans, sportshorts, minirokken of zwemshorts;

Handicap certificaat – wel of niet nodig?

Ook dit is iets dat verschilt per golfbaan, maar de meeste golfbanen aan de Costa Brava en in Spanje proberen dit over het algemeen wel te implementeren. Dit betekent echter niet dat ze altijd de handicap certificaten ook controleren. Heeft u een handicap certificaat of kaart? Neem die dan mee. Als u dat niet doet of als u er geen hebt, dan zou het nog steeds goed moeten komen en is het onwaarschijnlijk dat u wordt afgewezen van een van de golfbanen aan de Costa Brava. Wilt u toch graag zeker zijn? Neem dan contact op met jouw golfbaan naar keuze.

Na een dagje heerlijk golfen: ontspan in uw eigen vakantievilla

Het fijne aan de Costa Brava is dat het een relatief klein kustgebied is, waardoor u dus een bezoek aan diverse golfbanen heel eenvoudig met elkaar kunt combineren. Een ander prachtig gegeven van de Costa Brava is dat het werkelijk voor ieder wat wilt heeft!

Wilt u graag golfen maar zijn niet al uw reisgenoten hierover even enthousiast, dan kunnen ook zij aan de Costa Brava gerust hun hart ophalen. Terwijl u zich uitleeft op de golfbaan kunnen zij genieten van een dagje strand, cultuur snuiven in Barcelona of heerlijk shoppen! En wilt u een dagje niet golfen, dan kunnen jullie uiteraard genieten van heerlijke vakantiemomenten samen! Zo kunt u dus een ideale vakantie afstemmen op ieders wensen!

Om het plaatje van een golf droomvakantie helemaal compleet te maken huurt u een mooie privé vakantievilla met zwembad, gelegen op een centrale plek aan de Costa Brava, welke zal dienen als perfecte rustige uitvalsbasis om verschillende golfbanen te bezoeken maar welke tegelijkertijd de nabijheid biedt van het strand en de bezienswaardigheden.

Uiteraard zijn er nog veel meer voordelen wanneer u kiest voor een verblijf in een vakantievilla tijdens uw ultieme golfvakantie. Ik heb een paar van deze voordelen voor u op een rijtje gezet:

    • In een vakantievilla heeft u de beschikking over lekker veel ruimte, ideaal voor het opbergen van uw golfspullen, en bent niet beperkt tot bijvoorbeeld slechts 1 hotelkamertje.
    • U kunt hier in alle rust genieten van wat quality-time met uw vrienden of familie, nadat u een lange dag door hebt gebracht op de greens. Breng zo samen een heerlijke dag door aan het privé zwembad, geniet van een aperitiefje op uw eigen terras met uitzicht op zee of geniet van een alfresco diner op een zwoele zomeravond.
    • U kunt de dagen helemaal inplannen zoals u dat zelf wenst, u hoeft in uw privé vakantievilla immers geen rekening te houden met strenge check-in tijden, eettijden of tourschema’s.
    • Over het algemeen is het huren van een vakantiehuis een van de meest rendabele opties voor een vakantie, helemaal in het voorseizoen!
    • U geniet hier alle comfort van thuis, en soms zelfs nog meer!


Wilt u meer informatie ontvangen over de mogelijkheden van het huren van een vakantievilla voor uw golfvakantie? Neem dan gerust contact met ons op, als echte Spanje experts helpen wij u hier graag mee verder!