Reizen naar Spanje: Het beste vervoersmiddel

Spanje is al sinds jaar en dag een geliefde vakantiebestemming voor menig Nederlander. En dat heeft een reden. De belangrijkste is misschien wel het heerlijke klimaat, want Spanje telt wel zo’n 300 dagen zon per jaar, heel wat meer dan in ons eigen koude landje. Maar naast die heerlijke temperaturen biedt Spanje zoveel meer. Van de prachtigste stranden en baaien tot hoge bergtoppen en van bruisende steden tot gezellige dorpjes, Spanje heeft het allemaal. En het fijne is dat dit veelzijdige land makkelijk te bereiken is met de auto, vliegtuig, bus of trein. Wil je weten wat het beste vervoersmiddel is voor jouw volgende vakantie naar Spanje? Lees dan snel verder, we zetten in deze blog alle mogelijkheden met de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Reizen naar Spanje per auto

Wanneer je met de auto naar Spanje gaat is de route ernaartoe sterk afhankelijk van de streek die je gaat bezoeken. Ligt je eindbestemming in het noorden van Spanje, bijvoorbeeld aan de Costa Brava of de Atlantische kust nabij San Sebastian, dan is de reis in beide gevallen ongeveer 1300 kilometer lang en doe je daar inclusief tussenstops ongeveer 16 uur over. Hoe verder je naar het zuiden van Spanje reist, hoe minder Nederlandse auto’s je zult tegenkomen. Voor de meeste Nederlanders is de Costa Blanca bij Benidorm de maximale afstand die ze met de auto willen afleggen. Deze reis is zo’n 2000 kilometer lang en duurt zeker twee dagen. Ga je naar het meest zuidelijke puntje van Spanje aan de Costa de La Luz, dan reis je dwars door Spanje, via Madrid. De afstand die je vanaf Utrecht dan aflegt is zo’n 2400 kilometer.

autovakantie Costa Brava (3)

Tolwegen in Frankrijk en Spanje

Wat de bestemming van je autovakantie naar Spanje ook is, wanneer je met eigen vervoer reist, rij je dwars door Frankrijk. Je hebt dan ook grote kans dat je gebruik zult maken van tolwegen. Ook in Spanje zelf ligt er een uitgebreid net van tolwegen. In beide landen zijn de tolwegen goed onderhouden en je vindt er veel faciliteiten zoals tankstations, restaurants en hotels. Houd er wel rekening mee dat in het hoogseizoen deze wegen erg druk kunnen zijn. Zorg ervoor dat je altijd contant geld of een creditcard bij je hebt. Bankpassen worden namelijk niet overal geaccepteerd. Ook kun je al in Nederland een tolbadge aanschaffen, waarmee je in zowel Frankrijk als Spanje weinig oponthoud hebt bij de tolpoortjes, omdat je de tol pas achteraf betaalt.

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de tolwegen links te laten liggen en via de kleinere snelwegen te reizen. Je bespaart dan op de tol en hebt de keuze uit diverse routes, maar zult op sommige routes aanzienlijk langer onderweg zijn.

Redenen om met de auto naar Spanje te gaan

  • Je bepaalt je eigen vertrektijd en reistempo. Wil je ergens stoppen om de benen te strekken of te overnachten dan is dat mogelijk.
  • Je hebt altijd je eigen vervoer bij je, ook op de plaats van bestemming.
  • Je kunt zoveel bagage meenemen als je zelf wilt.

Meer weten over een autovakantie naar de Spaanse Costa Brava? Lees dan ook: Autovakantie naar de Costa Brava – Beste informatie ontdek je hier

Reizen naar Spanje met de trein

Een treinreis naar Spanje ligt voor de meeste mensen niet meteen voor de hand, maar is zeker een goede optie. Het is een duurzame manier van reizen en bovendien erg snel. Met slechts één overstap, namelijk in Parijs, reis je met de Thalys of de TGV al in ongeveer 11 uur van Amsterdam naar Barcelona. Dat is aanzienlijk korter dan wanneer je met de auto gaat. En je ontwijkt ook de vaak lange wachtrijen en tijden die je bij vliegreizen hebt.

Tijdens de treinrit kun je al direct beginnen aan een ontspannen vakantie. Achteroverleunend zie je de landschappen aan je voorbijtrekken. Je hebt tijd om eindelijk dat ene goede boek te lezen, luistert naar een muziekje of je doet stiekem een dutje. Een treinticket naar Barcelona boek je gewoon bij de NS. Hoe vroeger je boekt, hoe groter de kans is dat je voor een voordelig tarief naar Spanje reist.

Het Spaanse spoorwegennet

Het spoornet in Spanje zelf is zeer uitgebreid en goed onderhouden. Vooral de lange afstand trajecten zijn makkelijk bereisbaar met de AVE-hogesnelheidstreinen die tot wel 310 kilometer per uur afleggen. Zo reis je in slechts 2.5 uur van Barcelona naar Madrid. Ga je vanuit Barcelona naar Malaga in het zuiden dan duurt de rechtstreekse treinrit iets langer dan 6 uur. De kleinere steden en dorpen waar de AVE niet komt, zijn eenvoudig te bereiken met de regionale treinen.

Een treinticket voor een reis in Spanje kun je vooraf aanschaffen via internet of op het treinstation. Voor de hogesnelheidstrein, de AVE, is het altijd aan te raden om dit vooraf te doen. Zo ben je verzekerd van een plekje in de trein. Je hebt in de hogesnelheidstrein vrijwel altijd een toegewezen zitplaat, waardoor dringen voor bij de deuren hier dus niet snel zal voorkomen.

Redenen om per trein op vakantie naar Spanje te gaan

  • Reizen per trein is zeer ontspannen en comfortabel. Je kunt lekker achteroverleunen terwijl je eindbestemming steeds dichterbij komt.
  • Je voorkomt lange rijen en wachttijden die je op luchthavens wel hebt.
  • Een treinreis is zeer duurzaam.
  • Het spoorwegennet van Spanje is goed en je reist snel van de ene plaats na de andere.

Reizen naar Spanje per vliegtuig

Spanje telt tientallen luchthavens, waarvan Barcelona en Malaga de grootste zijn. Veel Spaanse luchthavens, vooral die van de grote steden en de populaire vakantiegebieden, zijn vanuit Nederland of de grensregio’s te bereiken. Voor de Canarische Eilanden en de Balearen is het vliegtuig vanwege de ligging zelfs het beste vervoersmiddel.

Met het grote aanbod luchtvaartmaatschappijen, de relatief korte reistijden en de vaak goedkope tickets vertrekken er dan ook dagelijks tientallen rechtstreekse vluchten naar het zuiden. Diverse luchtvaartmaatschappijen waaronder Ryan Air, Transavia, KLM, Iberia, Vueling Airlines en TUI bieden vliegreizen aan. Vanwege de grote afstanden binnen Spanje is er overigens ook een groot aanbod van binnenlandse vluchten, die meestal worden uitgevoerd met Vueling Airlines.

Autohuur

Ben je eenmaal aangekomen in Spanje, dan reis je vanaf het vliegveld met het openbaar vervoer of taxi eenvoudig verder naar je eindbestemming. Of dat nu de binnenstad van bijvoorbeeld Madrid is, of een strandbestemming aan één van de zonnige Costa´s. Een andere optie is om lokaal een auto te huren. Dit is mogelijk op iedere luchthaven, maar makkelijker en voordeliger is om je autohuur al vanuit Nederland te huren. Na aankomst op de luchthaven hoef je dan alleen nog de autosleutel op te halen, waarna je meteen kunt doorreizen. Er zitten wel wat voorwaarden aan autohuur, waaronder de leeftijd van de hoofdbestuurder en hoe lang je al over een rijbewijs beschikt. Check vooraf dus goed welke regels en voorwaarden er gelden, want bij iedere verhuurmaatschappij kan dat weer net anders zijn.  

Meer weten over het huren van een auto in Spanje? Lees dan ook onze 10 Tips voor het huren van een auto in Spanje

Redenen om met het vliegtuig op vakantie naar Spanje te gaan

  • Vanaf de Nederlandse luchthavens vertrekken dagelijkse vele vluchten naar tientallen Spaanse bestemmingen.
  • De reistijd per vliegtuig is zeer kort vergeleken bij vervoer per auto, trein of bus (houdt er echter wel rekening mee dat je ruime tijd voor vertrek al op de luchthaven aanwezig moet zijn!)
  • Vliegen binnen Europa is vaak voordelig door het grote aanbod van low-cost carriers.
  • Huur je een vakantiehuis, dan heb je altijd je auto bij de hand en kun je eenvoudig de omgeving verkennen!

Reizen naar Spanje per bus

Ook per bus kun je naar Spanje reizen. Wanneer je hiervoor kiest dan boek je het beste een buspendel, omdat deze maar enkele keren onderweg stopt om passagiers op te halen. De meeste pendels rijden alleen in de zomermaanden en gaan naar de grotere bekende badplaatsen aan de Costa Brava, Costa Dorada en de Costa Blanca. Naar Lloret de Mar doet de bus er ongeveer 21 uur over, terwijl je naar Benidorm al snel 24 uur onderweg bent. Waar je ook rekening mee moet houden is dat de bussen vaak maar één vertrekdag per week hebben.

Slapend op weg naar je vakantiebestemming

Met een pendelbus vindt het grootste deel van je reis ’s nachts plaats. Slapen doe je dus in de bus, waardoor je in de loop van de ochtend of vroege middag op je eindbestemming aankomt en je vakantie kan beginnen. De stoelen zijn dan ook meestal verstelbaar. Onderweg wordt er natuurlijk wel even gestopt, zodat de chauffeurs elkaar kunnen afwisselen, of om te tanken. In de pendelbussen is vrijwel altijd een toilet aanwezig. Afhankelijk van de touringcar en de maatschappij waar je mee reist is er een minibar voor koffie of thee en kun je onderweg gebruik maken van wifi, waardoor je reis comfortabel verloopt.

Redenen om met de bus op vakantie naar Spanje te gaan

  • Reizen met de bus naar Spanje is erg voordelig.
  • Je hoeft niet zelf te rijden.
  • De meest populaire strandbestemmingen zijn in de zomer per bus te bereiken.

****************************************************

Welk vervoermiddel jij ook kiest om te reizen naar Spanje hangt dus helemaal af van je bestemming en hoeveel tijd je wil uittrekken voor je reis. Wil je een korte reistijd, dan zul je eerder kiezen voor het vliegtuig, terwijl je de auto zult nemen als je onderweg en ter plaatse alle vrijheid wil hebben. Voor comfortabel en duurzaam reizen ben je het beste uit met de trein, terwijl een buspendel je naar de meest populaire badplaatsen brengt. Aan iedere manier van reizen zitten voor- en nadelen.

Wil je meer weten over alle vakantiemogelijkheden in Spanje? Lees dan ook onze blog: Vakantie Spanje – Ontdek alles wat je moet weten over de zonbestemming Spanje of neem een kijkje op de website van Club Villamar. Als echte Spanje experts hebben wij zonder twijfel jouw perfecte accommodatie in ons uitgebreide assortiment!