Dolfijnen spotten in Spanje, een geweldige ervaring!

Waar en wanneer heb je kans dolfijnen te spotten in Spanje?

In de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan komen dolfijnen voor. Dat betekend dus dat je ze in Spanje tegen zou kunnen komen. Maar waar is de kans het grootste dat je een dolfijn kunt spotten? Je kunt dolfijnen vanaf de kust zien, maar de kans dat je ze ziet is groter vanaf een boot. In lente en het begin van de zomer, tussen april en juli, is de kans het grootste dat je dolfijnen ziet. Daarna vertrekken de dolfijnen.

Bij Tarifa in Cádiz en in de buurt van Gibraltar liggen 1 van de routes die de dolfijnen zwemmen als ze vertrekken uit de Spaanse wateren. Dus als je daar rond de tijd dat de dolfijnen er vandoor gaan gaat kijken, dan is de kans behoorlijk groot dat je ze zult zien.

Verder heb je kans ze tegen te komen bij de Canarische eilanden, de Balearen eilanden, in Murcia en Andalusië, Galicië, Baskenland of Cantabrië, bij de Comunidad Valenciana of Catalonië.

Tips om dolfijnen te spotten in Spanje

Er zijn allerlei boottochten te boeken in de gebieden waar je kans hebt om dolfijnen en andere zoogdieren te spotten. Je kunt dat zeker proberen, maar let wel op in welke tijd van het jaar. Je kunt het beste proberen dolfijnen te spotten in april tot juni.

Als de dolfijnen gaan trekken dan heb je de meeste kans ze tegen te komen bij de “dolfijnenwegen”, zoals ze dat noemen. Er zijn speciale routes die de dolfijnen zwemmen als ze wegtrekken uit de Spaanse wateren.

Er zijn zelfs excursies die het mogelijk maken om tussen de dolfijnen te zwemmen in de zee. Dat is helemaal een ervaring die je nooit zult vergeten!

Als je echt zeker wilt zijn dat je dolfijnen ontmoet en ziet dan kan dat in Mundomar, maar dat is niet in het wild. Daar kan je zelfs met ze zwemmen. Vanzelfsprekend zit daar wel een prijskaartje aan, maar je weet wel zeker dat je dolfijnen ziet en ontmoet!

Zeer zelden zijn toeristen getuigen van een tafereel zoals bv. een groep orka’s die dolfijnen doden. Je weet dus nooit wat je tegenkomt als je dolfijnen gaat spotten. Misschien heb jij het geluk om precies op het goede moment op de goede plaats te zijn. En dat onzekere dat maakt het ook zo spannend!

Kun je ook walvissen en andere vissen spotten en waar?

Bij Rías Baixas Galicië kun je bruinvissen zien. Bij de “dolfijnentrek” aan het eind van de zomer bij Cádiz kun je ook walvissen en potvissen tegenkomen. In de Golf van Biskaja, bij Baskenland, kun je ook orka’s en walvissen tegenkomen. Daar is de zee diep tot aan de kust, dus heb je ook kans om dolfijnen en andere zoogdieren, vanaf de kust te kunnen spotten.  Bij de kust van Murcia komen potvissen voor. Bij de kust van Costa Blanca en Valencia kun je ook walvissen tegenkomen.