De koninklijke familie van Spanje

De geschiedenis van de koninklijke familie van Spanje

Vanaf 1516 is Spanje een monarchie. Twee keer is het even een republiek geweest, maar dat was maar kort. In het allerbegin waren er meerdere koningen in vakantiehuizen spanje, die elk koning waren van een gebied. Karel V was de eerste koning van Spanje, alhoewel hij keizer genoemd werd. Hij werd in 1556 opgevolgd door zijn enige zoon Philips II.

De eerste koningen van Spanje waren de Habsburgers, maar deze dynastie stierf op een gegeven moment uit in de 17e eeuw. De laatste Habsburger volgde de Franse Philippe op. Hij was een kleinzoon van de Franse koning en getrouwd met een Spaanse prinses. Vanaf toen nam de het Huis Bourbon de Spaanse troon over. De huidige koning behoort ook tot dit geslacht. De Bourbon dynastie is 2 keer onderbroken geweest door een koning van een andere dynastie. Een keer door een broer van Napoleon van Bonaparte en 1 keer door Amadeus I, uit het geslacht Savoye. Nadat Amadeus aftrad werd Spanje een republiek, op 11 februari 1873. Dit duurde maar tot december 1874 toen generaal Campos, Alfons XII steunde. Alfons XII werd opgevolgd door Alfons XIII, en tijdens zijn regeringsperiode werd Spanje weer een republiek. De Spanjaarden waren teleurgesteld in de Spaanse monarchie. Tot uiteindelijk Franco regeerde. Tijdens zijn strenge regiem werd de monarchie weer hersteld. Franco zet Juan Carlos I op de troon en hij neemt waar als Franca afwezig is, en als Franco overlijd dan wordt Carlos koning. Zijn zoon Felipe VI volgt hem op.

De koning van Spanje met zijn gezin

Koning Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia is geboren in Madrid op 30 januari 1968. Hij heeft zijn vader opgevolgd en is koning sinds 19 juni 2014. Hij was volgens de Nederlandse wet geen troonopvolger, omdat hij het derde kind was. Maar volgens de Spaanse wet neemt de eerste jongen in het gezin de troon over. Felipe had 2 zussen en was dus de eerste jongen in lijn om de troon op te volgen.

Felipe had een paar relaties die het niet redde, maar uiteindelijk op 1 november 2003 verloofde hij zich met Letizia, een Spaanse televisiejournaliste. Dat was voor het eerst in de Spaanse geschiedenis dat een burgermeisje in de koninklijke familie terecht kwam. Op 22 mei 2004 trouwden ze en het werd flink uitgemeten in de media. Op 31 oktober 2005 werd het eerste prinsesje geboren, infant Leonor van Spanje. Er werd toen over gesproken om de wet af te schaffen dat het eerste mannelijke kind van de familie de troon opvolgt. Op 29 april 2007 werd het tweede prinsesje geboren, infant Sofia. Omdat het koninklijke paar niet meer kinderen wil is het feit opgelost wie de troon opvolgt, want er zijn geen jongens.

Een tragisch feit over het Spaanse koningshuis

Op 29 maart 1956 speelde de prinsen Alfonso (14) en Juan Carlos (18) met elkaar in de speelkamer met een pistool. Tot er een knal klonk en Carlos Alfonso in het gezicht schoot. Alfonso overleed door dit tragische ongeluk.